🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститорите очакват край на вдигането на лихвите заради банковите проблеми

Те предвиждат САЩ и Канада да намалят разходите по заемите преди есента

UBS прогнозира, че до края на 2023 г. повече от половината от 32-те централни банки, които проследява, ще са понижили лихвените си проценти. Други седем ще ги оставят непроменени.
UBS прогнозира, че до края на 2023 г. повече от половината от 32-те централни банки, които проследява, ще са понижили лихвените си проценти. Други седем ще ги оставят непроменени.
UBS прогнозира, че до края на 2023 г. повече от половината от 32-те централни банки, които проследява, ще са понижили лихвените си проценти. Други седем ще ги оставят непроменени.    ©  Reuters
UBS прогнозира, че до края на 2023 г. повече от половината от 32-те централни банки, които проследява, ще са понижили лихвените си проценти. Други седем ще ги оставят непроменени.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Глобалните лихвени проценти наближават своя връх, смятат експерти.
  • Настроенията сред инвеститорите се променят бързо след началото на банковите проблеми през март.
  • Някои икономисти обаче остават загрижени, че високата инфлация ще принуди кредиторите да продължат да повишават лихвите.

След като от края на пандемията насам централните банки по света предприеха една от най-агресивните политики на вдигане на лихвените проценти в историята, инвеститорите вече очакват този цикъл да приключи. Според участниците на пазарите това се дължи на проблемите в банковия сектор, които започнаха с фалита на американските Silicon Valley Bank и Signature Bank, последва криза в Credit Suisse, която доведе до сливане с UBS. В последната седмица проблеми започна да усеща и Deutsche Bank, като цената на акциите на най-голямата банка в Германия падна с 15%.

Цените на финансови деривати като лихвените суапове, показва, че инвеститорите вярват, че много от големите централни банки в света няма да повишат лихвите допълнително, и се очаква да започнат с намаленията преди края на годината поради тези причини. Стойностите им сега предполагат, че Федералният резерв на САЩ, Централната банка на Япония и седем други големи централни банки се очаква да запазят лихвените проценти на следващите си срещи. Пазарите са разделени относно това дали Bank of England (BoE) и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще повишат лихвените проценти през май.

"Глобалните лихвени проценти са близо до своя връх", каза пред Financial Times Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics. "Внезапно проявилата се крехкост на глобална банкова система оказва натиск върху централните банки да прекратят повишаването на лихвите си по-рано, отколкото по-късно", добавя той.

Подобно мнение изрази и Сузана Стрийтър, старши инвестиционен анализатор в мениджъра на активи Hargreaves Lansdown. "Имахме един от най-агресивните цикли на повишаване на лихвените проценти от десетилетия, последван от банкови сътресения и сега пиковете на лихвите са твърдо на хоризонта", заяви тя пред английското издание.

Забележителното в случая е скоростта, с която настроенията сред инвеститорите се променят, откакто започнаха банковите проблеми в началото на март. Само преди две седмици пикът на световните лихвени проценти изглеждаше доста далеч. Миналата седмица Фед, BoE и Централната банка на Норвегия повишиха лихвите с четвърт процентен пункт. Швейцарската национална банка предприе покачване с половин процентен пункт въпреки спасителното изкупуване на Credit Suisse от UBS, а ЕЦБ направи същото миналата седмица.

В началото на март инвеститорите очакваха лихвата в САЩ да се повиши до между 5.5% и 5.75% до декември от сегашния диапазон от 4.75% до 5%. Промяната в цените на дериватите сигнализира, че пазарите сега очакват диапазонът да бъде около 4% дотогава.

В началото на този месец инвеститорите очакваха депозитната лихва на ЕЦБ да достигне 4% към края на годината - повече от сегашното ниво от 3%. Сега обаче очакванията са за лихвен процент по депозитите от 3% дотогава. Очакванията за банковия лихвен процент на BoE към края на годината се понижиха от около 4.75% в началото на март до около 4.25% към понеделник.

UBS прогнозира, че до края на 2023 г. повече от половината от 32-те централни банки, които проследява, ще са понижили лихвените си проценти. Други седем ще ги оставят непроменени.

Някои икономисти обаче остават загрижени, че високата инфлация ще принуди кредиторите да продължат да повишават лихвите. Според Занди признаците, че инфлацията ще се окаже устойчива, може да означават, че централните банки ще "пожертват икономиките си, за да върнат инфлацията обратно към своите цели". Данните за инфлацията за САЩ и еврозоната трябва да бъдат публикувани в петък.

Южна Америка изпреварва Запада

Тъй като икономическата активност отслабва, инфлацията намалява и инфлационните очаквания се връщат към целта, централните банки в Южна Америка се надяват да понижават лихвите. В същата седмица, в която напрежението в банковия сектор в САЩ и Европа предизвика валутни колебания в световен мащаб, Коста Рика продължи с намаляване на основната лихва, превръщайки се в първата латиноамериканска икономика, която се връща към цикъла на облекчаване на паричната политика, след като повиши рязко лихвите през 2021-2022 г. Очаква се Бразилия и Чили да предприемат подобни ходове.

Намаляването на лихвените проценти ще стане възможно преди всичко чрез облекчаване на инфлацията. Въпреки че основната инфлация на потребителските цени беше все още висока през февруари в по-голямата част от Южна Америка, месечните данни показват ясни признаци на умереност (с някои изключения като Колумбия). Освен това дезинфлацията ще набира скорост през годината, тъй като големите скокове на цените, свързани с войната в Украйна, отпадат от индекса. Инфлационните очаквания също падат - в Чили очакванията за 24 месеца напред се върнаха в средата на целевия диапазон. В същото време икономическият растеж в региона се забави значително от пика си през януари - юни 2022 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • + 1

    Инвеститорите очаквали ,ама те инвеститорите може да очакват много неща ,а какво ще направят Централните банки е друго.Последните действия и нагласи ,за са още вдигания на лихвите въпреки очакванията на тези така наречени инвеститори/да се превежда борсовите играчи/-Борсата иска безраен урожай,печалби без никакви кризи ,но инфлацията няма как по друг начин да бъде намалена до устойчиво ниски нива,Федералният резерв ще продължи да повишава лихвените проценти, въпреки че трейдърите залагат на противното, тъй като страховете от банкова криза продължават да тежат, според BlackRock Inc./Блек рок е най-големия мениджър на пари в света /,мнението му е с днешна дата .
    Така наречените банкови кризи са в резултат на лош банков мениджмънт който реално не е покрил рисковете ,те бяха изолирани и ги изолираха но лихвите ще се вдигат още ,до момента в който трайно не се счупи нещо ,по подобие на предишната криза .Проблема е че трайното сваляне на инфлацията и една криза придружена с безработица ,стабилно намаление на доходите и харченето ,взимането на кредит ,си вървят заедно и за последните 70 години всеки може да види как е свършвал един цикъл на увеличение на лихвите от страна на банките при такава огромна инфлация -свършвал е с криза

    Нередност?
  • 2
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130

    До коментар [#1] от "Nikolai Kavrakov":

    т.е. в момента чакаме само безработицата в щатите да скочи, защото увеличението на заплатите там почти застина, а това е цел на ФЕД. Инфлацията намалява вече много месеци, като основна част са наемите, но имотният пазар се охлади и това ще застине. В крайна сметка инфлацията се смята г/г и ще спадне заради високата база. Остава пазара на труда. А спекулантите смятат, че лихвата ще пада и купуват облигации на тези нива, защото смятат, че лихвата повече няма да се покачва. С тези облигации ще си карат няколко години с добър фиксиран доход. Тези, които купуват облигации обикновено не са глупави. Това са основно институционални инвеститори. Банките се поразделиха със стари ДЦК, които ФЕД им ги изкупи на номинал вместо на пазарна цена. Така ФЕД наля 300млрд за седмици при положение, че преди това QT вървеше с месеци и свали от баланса няколкостотин милиарда.
    "Спекулантите" напомнят да се следи кривата на 2 и 10-годишните. Когато се пресекат отново рецесията ще бъде обявена за започната. Инверсната крива дълго време предричаше.

    Нередност?
Нов коментар