🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От Credit Suisse са изтеглени активи за 69 млрд. долара за едно тримесечие

Проблемната банка отчете печалба 12.43 млрд. франка благодарение на отписването на AT1 облигации за 15 млрд. франка

Общата стойност на изходящите потоци възлиза на 5% от управляваните активи на групата към края на 2022 г.
Общата стойност на изходящите потоци възлиза на 5% от управляваните активи на групата към края на 2022 г.
Общата стойност на изходящите потоци възлиза на 5% от управляваните активи на групата към края на 2022 г.    ©  Reuters
Общата стойност на изходящите потоци възлиза на 5% от управляваните активи на групата към края на 2022 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Швейцарската банка Credit Suisse обяви в отчета си за първото тримесечие на годината, че активи за 61 млрд. швейцарски франка (69 млрд. долара) са изтеглени от финансовата институция, като изходящите потоци продължават. По този начин предизвикателството пред UBS, която ще погълне доскорошния си конкурент, става още по-голямо, съобщава Financial Times.

Изпадналият в затруднения през март швейцарски кредитор отчете еднократна печалба 12.43 млрд. швейцарски франка за първото тримесечие на 2023 г., което се дължи главно на противоречивото отписване на 15 млрд. швейцарски франка облигации тип AT1 от швейцарския регулатор като част от сделката. Коригираната загуба преди данъци за тримесечието възлиза на 1.3 млрд. швейцарски франка.

Общата стойност на изходящите потоци възлиза на 5% от управляваните активи на групата към края на 2022 г. Ситуацията при тегленето на депозити е подобна, като те представляват 57% от нетните изходящи потоци на активи от звеното за управление на богатството на Credit Suisse за тримесечието.

"През втората половина на март 2023 г. Credit Suisse претърпя значителни тегления на парични депозити, както и неподновяване на падежиращи срочни депозити. Депозитите на клиенти са намалели с 67 млрд. швейцарски франка през първото тримесечие на годината", казаха от банката. "Тези изходящи потоци, които бяха най-сериозни в дните непосредствено преди и след обявяването на сливането, се стабилизираха до много по-ниски нива, но тенденцията все още не беше обърната към 24 април 2023 г.", добавя банката, цитирана от CNBC.

Credit Suisse също така потвърди, че е прекратила придобиването на консултантския бизнес, управляван от бившия директор на банката Майкъл Клайн, M Klein & Co за 175 млн. долара. Сделката беше структурирана като част от план на Credit Suisse да отдели голяма част от инвестиционната си банка под марката First Boston и да бъде управлявана от Клайн.

Клиентите бързо започнаха да теглят пари от обхванатата от скандали Credit Suisse, след като тя пострада от пазарните сътресения, отприщени от колапса на американските кредитори Silicon Valley Bank и Signature Bank. Това накара швейцарските власти да съставят спасителен пакет, според който UBS се съгласи да погълне Credit Suisse срещу 3 млрд. швейцарски франка в брой и да поеме до 5 млрд. франка загуби. Той също така включва 200 млрд. франка държавни финансови гаранции.

И двете банки могат да загубят клиенти, особено богатите, които имат сметки във всяка институция и сега искат да диверсифицират, прогнозират анализатори. "Мащабът на загубите и изходящите потоци е тревожен", каза Томас Халет, анализатор в Keefe, Bruyette & Woods, пред Financial Times. "Предстои още. Казано по-просто, дори ако UBS успее да поеме разходите от 8 млрд. франка до 2027 г., траекторията на приходите е толкова нарушена, че сделката може да остане пречка за оперативните резултати на UBS, освен ако не бъде обявен по-задълбочен план за преструктуриране", добавя той.

Очаква се придобиването да бъде завършено до края на тази година, ако е възможно, но пълното поглъщане на бизнеса на Credit Suisse в UBS Group се очаква да отнеме около три до четири години. Сделката остава затънала в правни и логистични предизвикателства, особено около заличаването на 17 млрд. долара облигации AT1 на Credit Suisse. Швейцарският регулатор FINMA е изправен пред съдебен процес от притежателите на облигации за решението да отпишат AT1 до нула, въпреки че те са считани за рискови инвестиции.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар