🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нова стратегия

Китайските компании тихо придобиват глобален пазарен дял

Преките чуждестранни инвестиции от китайски компании достигнаха 133 млрд. долара миналата година, което направи страната най-големия световен инвеститор
Преките чуждестранни инвестиции от китайски компании достигнаха 133 млрд. долара миналата година, което направи страната най-големия световен инвеститор
Преките чуждестранни инвестиции от китайски компании достигнаха 133 млрд. долара миналата година, което направи страната най-големия световен инвеститор    ©  Reuters
Преките чуждестранни инвестиции от китайски компании достигнаха 133 млрд. долара миналата година, което направи страната най-големия световен инвеститор    ©  Reuters

Ако всичко върви по план, през 2022 ще започне строителството на завод за батерии в германската провинция Саарланд. Фабриката с производствен капацитет 24 гигаватчаса на година не само ще бъде една от най-големите по рода си в Европа, но също така ще бъде плацдарм за китайските производители на батерии. Компанията зад завода - SVolt, бързо печели пазарен дял извън Китай. Това важи и за редица други китайски групи като BYD и CATL. Да станат глобални лидери в индустрията е част от правителствен план на най-високо ниво.

Само преди няколко години изглеждаше, че China Inc е на път да направи голям глобален фурор. От 2014 китайските компании започнаха да купуват активи в Европа и Америка, включително добре познати марки и емблематични имоти. През 2016 тази дейност достигна своя връх, като китайските фирми вложиха около 200 млрд. долара в сливания и придобивания (M&A) в чужбина.

Забавлението не продължи дълго. Китайските власти се измориха огромни суми в долари да изтичат от капиталовата сметка на страната, често за закупуване на трофейни активи като футболни отбори. Регулаторите в страните, получаващи инвестициите, също станаха чувствителни към потенциални заплахи за сигурността. Тъй като отношенията между Китай и Америка се влошиха от 2018, възможността за развитие на китайските компании беше ограничена. Трансграничните сливания и придобивания от китайски компании през 2021 бяха на най-ниско ниво от над десетилетие.

Липсата на знакови сделки, одобрени от китайските ръководители, често се тълкува като отстъпление. Това е далеч от истината. Всъщност китайските групи станаха по-дисциплинирани. Вече не купуват италиански футболни отбори или небостъргачи в Ню Йорк. Компаниите извършват по-малки сливания и придобивания, които не привличат внимание. Много от тях са се фокусирали върху разширяването на инвестициите на зелено зад граница вместо върху изкупуване.

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от китайски компании достигнаха 133 млрд. долара миналата година, което направи страната най-големия световен инвеститор. Въпреки че част от тези инвестиции се дължат на сливания и придобивания, голям дял от тях са реинвестиране на печалби от задгранични операции - знак, че China Inc процъфтява и расте органично в приемащите страни. Точно както чуждите фабрики се появиха в Китай през 80-те и 90-те години, сега китайските производствени мощности от висок клас се появяват в развитите пазари. Заводът за батерии на SVolt в Германия е отличен пример. Много от тези компании също променят своите бизнес модели като част от опита да се адаптират към свят, който е по-враждебен към китайските инвестиции.

Тези тенденции ще продължат. Още две ще се откроят през 2022. Първата ще бъде опитът на Китай да придобие глобален пазарен дял в технологиите от висок клас. Производството на батерии е добър пример. Очаква се китайските компании да доминират на световния пазар на литиево-йонни батерии (LIB) до 2025. Производството на LIB от китайски фирми ще нарасне от около 300 гигаватчаса (GWh) през 2020 до 1730 GWh през 2025 според доклад на банката HSBC. През същия период производството в останалата част на света ще се увеличи от 59 GWh на 1074 GWh. Изграждайки фабрики в чужбина, китайските компании "изкупуват" световния пазарен дял, казва Хилъри Лау от адвокатска кантора Herbert Smith Freehills.

Втората тенденция през 2022 ще бъде промяната в оперативните модели. Китайски групи като Huawei бяха санкционирани от регулаторните органи в САЩ и други страни от съображения за национална сигурност. Регулаторите в Китай също създават проблеми на собствените си компании по подобни причини. Компанията за споделени пътувания Didi Global беше наказана през юли от регулатора на киберпространството в Китай поради опасения относно сигурността на данните, което доведе до рязко поевтиняване на акциите, започнали малко преди това да се търгуват в Ню Йорк.

Китайските компании, които желаят да работят в световен мащаб, трябва да се справят с тази опасна среда. Някои се учат как да го правят. Вземете ByteDance, технологичната компания, която притежава TikTok. Тя успешно децентрализира своя глобален бизнес. Нейната китайска платформа за социални медии, наречена Douyin, се контролира от Пекин. Но собствеността в TikTok се държи чрез холдингова компания на Каймановите острови, а нейните ръководители работят от офиси в Сингапур и Лос Анджелис. Това дава на регулаторите в Пекин по-малко възможности да се намесват в глобалния й бизнес.

Shein, китайски онлайн търговец на облекло, също адаптира оперативната си структура така, че да е подходяща за времето. Фирмата, която е най-бързо развиващата се модна група в света, прави дрехите си в Китай, но не ги продава на вътрешния пазар. Вместо това ги продава директно на американски и европейски потребители чрез своето мобилно приложение. Липсата на китайски потребители я поставя извън радара на местните регулатори. И може дори да улесни компанията да направи първично публично предлагане на акции в чужбина. Очаквайте повече китайски интернет групи да възприемат креативни оперативни модели, за да хеджират политически рискове у дома.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар