🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Аркутино: Новият живот на "Знаме на мира"

Собственикът на терена и сградите при Мечешкото блато до морския бряг ще използва вече построеното, за да отвори нов курортен комплекс през 2024 г.

Над замразения от 30 години строеж тази пролет се виеха кранове, защото от 2022 г. той се довършва.
Над замразения от 30 години строеж тази пролет се виеха кранове, защото от 2022 г. той се довършва.
Над замразения от 30 години строеж тази пролет се виеха кранове, защото от 2022 г. той се довършва.    ©  Цветелина Белутова
Над замразения от 30 години строеж тази пролет се виеха кранове, защото от 2022 г. той се довършва.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Бившите сгради от комплекса "Знаме на мира" зад плажа на "Аркутино" ще се превърнат в хотелски комплекс.
  • Инвеститорът ще използва само построеното в края на миналия век.
  • Собствеността сочи връзки с бургаските бизнесмени от фамилията Караненови.

На юг от Созопол се намират няколко живописни блата в защитени зони. Едно от тях се казва Аркутино, или още Мечешкото блато, като същото име носи и плажът пред него. От горите над пясъка на Аркутино вече над 30 години наднича недовършен строеж. Бетонните скелети са спомен за посветения на Людмила Живкова, дъщеря на бившия "Първи" Тодор Живков, Младежки детски творчески център "Знаме на мира"- фестивал на детското изкуство под егидата на ООН. Той започва да се строи през 1985 г., но е замразен в началото на 90-те и оттогава стои пуст.

Това обаче ще се промени съвсем скоро. От няколко години има опити строежът да се превърне в хотелски комплекс. Мястото е част от буферна зона резерват "Ропотамо", където има забрана за ново строителство. Изглежда обаче, че собствениците са открили как да я заобикалят - като използват старите започнати сгради и там още следващото лято ще се появи т.нар. Аркутино резиденсес.

Другата новина е, че собствеността на мястото, която доскоро беше прикрита, е започнала да изплува. За първи път официално в борда на директорите на фирмата собственик влиза името на Стоян Караненов, син на бургаския бизнесмен Димитър Караненов, собственик на хотел "Приморец".

Проблеми в миналото

Последно "Капитал" писа по темата през лятото на 2020 г., когато наши читатели забелязаха дограма по прозорците на иначе грубия строеж. Тогава от фирмата - собственик на терените и сградите, с красноречивото име "Аркутино" ЕАД, обясниха, че тя е поставена по-рано, около 2016 г Още тогава обаче стана ясно, че към мястото има апетит, който няма как да бъде разсеян.

Строежът на "Знаме на мира" е замразен през март 1992 г., а два месеца по-рано е издадена заповед за обявяване на буферната зона "Ропотамо". Това става ясно от отговор на бившия екоминистър Борислав Сандов на парламентарен въпрос на депутата Ивайло Мирчев от януари 2022 г.

В свой констативен протокол, цитиран от Сандов, община Созопол е посочила следното: "[...]обектите в имота са законно изградени, завършени в груб строеж с довършителни дейности и инфраструктура, представляващи жилищни сгради с жилищно предназначение, състоящи се от четири блока и положени основи за още два блока, с частично положени шпакловки, мазилки и дограма, ел. и ВиК мрежи. Изграден е външен водопровод и канализация, която е със заустване към пречиствателна станция ВС "Дюни". Дъждовната канализация е изпълнена до заустването."

Проблемите на мястото да се появи нов туристически комплекс са два: забрана за ново строителство и достъп до вода за хотела. Те обаче, изглежда, са решени.

Рециклиране на място

През последната година и малко институциите са дали зелена светлина на проекта. Единият проблем беше, че нямаше пречиствателна станция за бъдещия комплекс на мястото на "Знаме на мира". Както и созополската община посочва, единият вариант е било да се ползва тази на "Дюни". Инвеститорите обаче са открили и друг - къде да построят нова така, че да не е проблем. Това става ясно от решение на РИОСВ-Бургас от декември 2021 г., в която екоинспекцията посочва, че няма нужда от ОВОС за въпросната станция за отпадни води, защото "не попада в границите на Защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии".

"Локалната пречиствателна станция все още не е поставена на терен, очаква се това да се случи през строителен сезон "зима 2023/2024". Модерното съоръжение ще отвежда след преработка водите към изливната шахта на пречиствателна станция "Свети Тома", обясни Пролетина Стоянова, "проектен мениджър на "Аркутино резиденсес", в писмени отговори до "Капитал".

Вторият проблем да се появи курортно селище беше забраната за ново строителство. "Аркутино резиденсес" обаче ще разчита само на съществуващите сгради, или поне такава заявка дава компанията. "Комплексът не надвишава съществуващите параметри на обектите, които са изградени още по времето на социализма. С нашата дейност ние само завършваме нещо, започнато преди много десетилетия. Ново строителство няма", изрично подчерта Пролетина Стоянова. Всъщност през февруари 2022 г. община Созопол издава разрешение за строеж с предмет "Реконструкция и довършване (адаптация на замразен обект) на жилищна група "Знаме на мира".

Адаптацията на замразения проект включва "добавяне на нови технологии за укрепване на конструкцията с цел привеждането й към днешните стандарти", писа Стоянова. На въпрос за проверките дали тези скелети са устойчиви, тя отговори следното: "Укрепване на стоманобетоновата конструкция на съществуващия сграден фонд посредством модерни сухи строителни процеси, в това число обмазване и силиконови нишки, както и множество други дейности. На практика подобни дейности не бяха необходими предвид състоянието и качеството на строителство по комунистическо време. Към тях се подходи, за да се приведе сградният фонд към действащите в момента земетръсни изисквания."

Проектът "Аркутино резиденсес" се състои от три жилищни сгради с общо 79 апартамента, както и апартхотел. На този етап като работа оставали само "интериорни дейности", обясниха от фирмата. Към пролетта на 2023 г. обектът вече има акт 14. По план комплексът трябва да е готов до началото на летния сезон през 2024 г.

А кой е собственикът

Първият собственик на мястото и сградите е бил държавата. След приватизацията на "Главболгарстрой" през 1996 г. терените попадат в частни ръце, тъй като са именно в активите на компанията. Според публикация в "Свободна Европа" през май 2005 г. дружеството обособява от имота два парцела - в община Созопол и в община Приморско. Теренът от 311 дка в Созопол е записан като неурегулиран поземлен имот и в него е включен недостроеният комплекс "Център знаме на мира". Другият терен е голям 254 дка. През октомври 2005 г. имотите са апортирани в новото дружество "Аркутино" ЕАД, собственост на ГБС. През последните 15 години именно "Аркутино" е собственик на терените, но собствеността зад него е скрита през офшорни компании. От ГБС казаха още през 2020 г. за "Капитал", че нямат общо с въпросния терен от 15 години.

През 2015 г. проверка на "Капитал" показа, че в офшорната компания собственик "Инджаз ийстър еуропеан пропърти дивелопмънт къмпани" на Каймановите острови представител е канадският гражданин Мустафа Гази Кериба, който участва и в съвета на директорите на дружеството заедно с две фирми, свързани с кръга около "Винпром Пещера".

В момента официалният собственик е офшорната фирма "Икериа лимитид", регистрирана в Обединените арабски емирства. Действителен собственик на капитала на офшорната фирма се води адвокат Боян Станоев от пловдивската кантора "Базлянков, Станоев и Ташев".

Фактът, че новият собственик на терените е бургаския хотелиер Димитър Караненов, собственик на "Грандхотел Приморец" и още няколко хотела в Слънчев бряг, както и концесионер на бургаския плаж, беше посочен от източници още през 2020 г. След 2012 г. адресът на "Аркутино" се мести на улица "Александър'' 2 в град Бургас, където се намира и хотел "Приморец". През 2020 г. от офиса на бургаския бизнесмен коментираха връзките им с дружеството по следния начин: "Дружества на Димитър Караненов са имали още от 2011 г. различни договори за партньорство с чуждестранен инвестиционен фонд, собственик на описания от Вас недвижим имот." През февруари 2023 г. в съвета на директорите на "Аркутино" влиза официално Стоян Караненов, синът на Димитър Караненов. Така за първи път позициите на семейство Караненови изплуват официално.

Каква ще е инвестицията в новия хотелски комплекс, как ще се финансира тя и какъв бизнес модел за управление ще се прилага на този етап не е ясно. Отворен стои и въпросът с достъпа до плажа "Аркутино", който още в последните години се препълни с чадъри и шезлонги, а свободните зони останаха прекалено малко. Също така е важно и мястото за автомобили, тъй като зоната е отдалечена и може да се стигне само с кола - в момента се паркира буквално до плажа и по самият кей.

Все още няма коментари
Нов коментар