🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Напук на "Магнитски": Пеевски е продал още имоти за десетки милиони на ММА боеца

Фирмата на Севастиян Костов е купила от "Интръст" множество къщи, апартаменти, офиси, парцели и почивна станция за над 20 млн. лв.

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Санкционираната от САЩ по закона "Магнитски" фирма на депутата Делян Пеевски "Интръст" е продължила с коледното си прочистване от имоти. След описаните продажби в цялата страна за близо 5 млн. лв. в дните около празниците тя е пристъпила към продажба и на внушителния си портфейл в София и околностите.

Обектите са много и включват големи имения в периферията на столицата, апартаменти в града, незастроени парцели, магазини и офиси и дори и почивна станция на Витоша. Справка само за част от най-големите от тях показва материален интерес над 15 млн. лв., което представлява или цената по сделката, или данъчната оценка на имотите. А целият пакет заедно с вече прехвърлените в страната вероятно надхвърля 30 млн. лв.

Купувачът отново е същият - компанията "Стройко 2011", в която в началото на декември 2021 г. като собственик влиза ММА треньорът Севастиян Костов.

Имения в полите на Витоша

Може би най-внушителната част от сделката са имения в престижните южни квартали на София в подножието на планината.

Безспорна перла в пакета е къща на ул. "Златен век" 31 в "Симеоново", която е оценена на 4.5 млн. лв. В Имотния регистър тя е описана като еднофамилна жилищна сграда с 450 кв.м застроена площ, като обаче тя е двуетажна, така че реално РЗП вероятно е близо двойно по-голяма. На парцела от 2.4 дка има и пристройка гараж 70 кв.м, а според сателитните снимки има басейн.

В допълнение е прехвърлен и съседният терен 835 кв.м с адрес ул. "Проф. Боян Ничев" 4 заедно с разположената на него сграда. Тя е използвана за гараж за лимузини, давани под наем от фирма "Рингспот".

Севастиян Костов се е сдобил и с друга двуетажна къща на съседната улица "Иван Богданов" 2 за 2 млн. лв. Тя е само с 350 кв.м РЗП и с по-малък двор, като целият парцел е под декар. За сметка на това отделно сред покупките му е и съседната доста по-неугледна двуетажна къща със 120 кв.м застроена площ, разположена на 1.2 дка терен, която е оценена на под 900 хил. лв. А също и три залепени незастроени парцела с общо близо 2.5 дка площ.

Още една от скъпите покупки е за 2.5 млн. лв. Това е триетажна къща на ул. "Диамант" 47 в края на "Горна баня" с 800 кв.м РЗП, като към нея има и двуетажна обслужваща сграда със 109 кв.м площ. Те са разположени на 2.1 дка терен, като преди входа улицата е запречена от бариера. На съседния незастроен парцел има тенис корт, до който, видимо от сателитните снимки, достъп има само откъм имението. А като бонус върви и съседната двуетажна къща на ул. "Каменица" 32А с оценка 793 хил. лв.

Последната по-значима къща е в "Бояна" на "Панорамен път" 59, в близост до Княжевската гора. Двуетажната сграда със 158 кв.м площ плюс 58 кв.м лятна кухня е оценена на 1.37 млн. лв. Сред имотите е и бившият почивен дом на Полиграфическия комбинат, който е навътре в самия парк Витоша.

Градските владения

Освен всичко това има и още множество имоти в самата София. В няколко сделки са прехвърлени много апартаменти, офиси и гаражи в имота на ул. "Ралевица" 79 в кв. "Манастирски ливади", където е и понастоящем регистрацията на самото "Интръст". Един офис и три гаража са прехвърлени не на "Стройко 2011", а на управителя й и доскоро неин едноличен собственик - Виктор Недялков.

Други локации са улица "Атанас Далчев" 6 в кв. "Изгрев", където са продадени няколко апартамента на обща стойност 2 млн. лв., както и Royal Park Residence в "Бояна" на ул. "Лунна папрат". Там има два апартамента, единият от които с внушителните 732 кв.м, които са прехвърлени при оценка 1.7 млн. лв.

Извън това има и още няколко по-малки отделни имота на различни локации в столицата.

Къде са проблемите

Сделките между "Интръст" и "Стройко 2011" будят въпроси по поне няколко линии. Едната естествено са санкциите спрямо Пеевски от САЩ. Сами по себе си те не спират възможностите на хора и компании, попаднали в списъците, да се разпореждат с имуществото си. Формално глобалният закон "Магнитски" единствено възпрепятства американски граждани и фирми да влизат във взаимоотношения със санкционираните. Практически обаче това става изключително трудно, тъй като повечето банки автоматично слагат санкционираните лица в черен списък и спират да ги обслужват. В България по закон плащания над 10 хил. лв. не могат да се правят в брой, така че не е ясно как парите биха стигнали до "Интръст" и дори това да се случи, как Пеевски би могъл да ги използва, без да бъдат блокирани.

Отделно от това е интересно и как "Стройко 2011" финансира покупката на имоти на такава внушителна стойност. Собственикът Севастиян Костов няма други фирмени участия освен в спортния си клуб за бойни изкуства. Не се вижда и да са сключени ипотеки върху придобитите имоти, така че произходът на средствата му е доста любопитен. А още по-интересно е, че около Коледа се провеждат заседания на борда на "Стройко 2011" и прекия му собственик "Стройко 2021", като седалищата и на двете се преместват в офис 4 на осмия етаж в бизнес център "Стефан Караджа" в столичния кв. "Хаджи Димитър". Предвид че вече дружеството разполага с десетки имоти, е трудно да се разбере защо му се налага да ползва офис, който не притежава.

Извън това за купувачите е интересно и какво ги мотивира да влязат в тази рискована сделка. Най-малкото самата "Стройко" и нейният собственик и управители могат да се окажат в санкционен списък като близки или съдействащи на хора като Пеевски, когото САЩ обвиняват в корупция.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 19
    • + 2

    Е защо да не си продаде имотите? Законът Магнитски не се признава на територията на ЕС. Това е закон на американаците, за да си прокарват интересите в бедните държави. Доколкото знам този Пеевски си е завел дело по американското законодателство в САЩ с американски адвокати. И предполагам ще го спечели!

    Нередност?
  • 2
    cgf16532284 avatar :-|
    cgf16532284
    • - 1
    • + 10

    Реално прехвърляне на имоти, без да де плаща цената за тях. От тук насетне ММ боеца може спокойно да продава и да дава парите на ДП, естествено в кеш :))

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 2

    Едната фирма на ДПС прехвърля на другата фирма на ДПС (с по-неблокиран собственик) имоти без извършване на реално плащане. Ето, обясних ви. Дерзайте.

    ГЕРБ колко ли са помогнали за придобиването на всички тези имоти?

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Корупция и злоупотреби с власт се лекуват с прозрачност!
    Най-новата търсачка:
    - Актуалните фирмени участия на над 12000 лица, заемащи или заемали висши държавни длъжности.
    - Декларациите пред Сметната палата, КПКОНПИ и ИВСС на всички властимащи - над 320 000 декларации, в които може да се търси по ключови думи.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160491189721189

    Нередност?
  • 7
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Делян Пеевски, участия и декларации
    https://bird.bg/pep/?v=pep&id=20664

    Нередност?
Нов коментар