🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строителството на жилища в България расте с невиждан от десетилетие темп

Жилищата в процес на изграждане се увеличават с една трета към октомври, разрешенията за нови къщи и апартаменти - с две трети на годишна база

През деветте месеца от началото на годината в страната са започнати започнати 23 682 нови жилища с 2 794 240 кв.м разгъната застроена площ
През деветте месеца от началото на годината в страната са започнати започнати 23 682 нови жилища с 2 794 240 кв.м разгъната застроена площ
През деветте месеца от началото на годината в страната са започнати започнати 23 682 нови жилища с 2 794 240 кв.м разгъната застроена площ    ©  Цветелина Белутова
През деветте месеца от началото на годината в страната са започнати започнати 23 682 нови жилища с 2 794 240 кв.м разгъната застроена площ    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Жилищното строителство в България набира още по-голяма скорост. През третото тримесечие на годината, по данни на НСИ, в страната е започнало изграждането на 8823 нови жилища с над 1 млн. кв. м разгъната застроена площ (РЗП). Това е 35% ръст при броя на жилищата и 32.5% в площта им спрямо същия период година по-рано. Обемите ново строителство са най-големите от 2010 г. насам, посочват представители на сектора. Този разцвет е регистриран точно в тримесечието, в което Агенцията по вписванията отчете първи спад в покупко-продажбите на имоти на годишна база - със 7% в национален мащаб. Накратко - предлагането расте бурно, а търсенето изглежда разколебано или отложено.

След вече започнал процес на агресивно покачване на лихвите от ФЕД и ЕЦБ, пазарът на жилища в България и особено в София раздува още балона.

Лъчезар Богданов
Лъчезар Богданов

Институт за пазарна икономика

Ръстът в новото строителство може да бъде отдаден поне на два фактора. Силен стимул за него е рязкото нарастването на цените на жилищата през последната година. НСИ все още не е обявил индекса за цените на жилищата за третото тримесечие. Като ориентир, по данни на ocenime.bg в края на септември средните офертни цени на жилищата в София на кв. м са били с 34% по-високи в сравнение със същия месец на предишната година. Ръстът в Пловдив е 20%, във Варна - 24%, а в Бургас - 23%.

Друга възможна причина е, че поскъпването на строителството свива маржа на предприемачите и те се опитват да компенсират с по-големи обеми, както обясняват професионалисти от сектора пред специалното издание "Имоти и инвестиции" на "Капитал", което е на пазара от 11 ноември.

Експертните очаквания са, че започнатите строежи все пак ще бъдат завършени, макар и за по-дълги от първоначално обявените срокове. Прогнозите са, че през втората половина на 2023 г. ще се стигне до насищане на пазара на ново строителство, което вероятно ще бъде придружено със спад на цените. През периода не са изключени и замразявания на проекти, а продажбите на зелено ще бъдат трудни.

Какво показва статистиката

Започнатите жилища през третото тримесечие са с 22.5% повече в сравнение с второто, а площта им е със 17% по-голяма. Това подсказва, че след като пандемията създаде търсене на по-просторни домове, ръстът на цените последната година е направил по-актуални по-маломерните жилища.

Сумарно за деветте месеца на 2022 г. в страната са започнати 23 682 нови жилища с 2.8 млн. кв. м площ. Ръстът на годишна база е 33% при жилищата и 24% при квадратурата. Това са по-високи нива дори от догонващите през 2021 г. спрямо пандемичната 2020 г., когато ръстовете за деветмесечието са от порядъка на 18% при жилищата и 20% при площта им, по данни на НСИ.

Бум на започнатото строителство има в областите и на четирите основни града в страната. На големите пазари в София и Пловдив увеличенията са сравнително по-умерени. В столицата започнатите жилища са с почти 29% повече, спрямо година по-рано, а площта им - с 36%. В пловдивска област ръстът при жилищата е 39%, а на площта им - със 72%.

В черноморските области Варна и Бургас строителството е в апогея си и то е на по-маломерни домове. Във Варна за започнати 2.4 пъти повече жилища, отколкото година по-рано, като ръстът в площта им е само 73%. В Бургас жилищата са повече 2.3 пъти, докато тяхната РЗП - със 129%.

За сравнение през същото тримесечие Агенцията по вписванията отчита 15% по-малко сделки в София, 14% спад в Бургас, 10% в Пловдив и 8% във Варна.

За предприемачите, купили терени и получили строителни разрешения, е по-трудно да замразят или отложат проектите си, въпреки "облаците на хоризонта". Статистиката обаче показва, че и плановете за бъдещо строителство продължават да са мащабни. През третото тримесечие местните администрации са издали разрешителни за строеж на още 14 708 жилища и 1.65 млн. кв. м площ. Спрямо същия период на 2021 г. това са с 65.7% повече жилища и 55.5% по-голяма РЗП. Както обясняват строителни предприемачи, те също имат притеснения, че ако не вложат приходите си от продажби на апартаменти в покупка на нов терен или в проект, рискуват инфлацията да ги обезцени. Като известен белег за охлаждане може да се тълкува слабият ръст на издадените разрешителни през третото тримесечие спрямо второто - едва 6.5% повече жилища и само 2.3% по-голяма РЗП.

"И още веднъж: Това няма да свърши никак добре за купувачи, инвеститори, строители и банки - след вече започнал процес на агресивно покачване на лихвите от ФЕД и ЕЦБ, пазарът на жилища в България и особено в София раздува още балона", коментира по повод ръста в строителните разрешения във Facebook профила си главният икономист на Института по пазарна икономика Лъчезар Богданов.

В София през третото тримесечие са разрешени с 26.5% повече жилища с 33% по-голяма РЗП спрямо година по-рано. В област Пловдив обаче жилищата са пет пъти повече, а площта им четири пъти повече на годишна база. В област Варна зелена светлина са получили два пъти повече жилища с 55% по-голяма РЗП. А в област Бургас ръстът е в рамките на 53% при жилищата и 63% на площта им.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 4

    Притесненията на строителите, че инфлацията ще обезцени парите им са по-малкият проблем. В момента сме в исторически най-високите цени на квадратен метър, при очакване за корекция на пазара. В зависимост колко тежка и продължителна е рецесията, корекцията на усреднените цени може да е по-силна отколкото темпа на нарастване на инфлацията, все пак са изложени на този риск.

    Имам странно усещане за дежа-вю с 2008-ма година. Сантиментът е за рецесия в икономическия блок, към който принадлежим, множество големи компании, вкл. в любимия митичен IT сектор започват да обявяват съкращения или в най-добрия случай замразяване на нови наемания, основните лихвени проценти нарастват, а в същото време родният строителен сектор продължава сякаш нищо не се случва.

    Sunk cost fallacy ли е, Irrational exuberance ли е, не знам какво е, но Богданов е прав, че това хич, ама хич няма да свърши добре.

    Нередност?
  • 2
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • + 2

    Свидетели сме на спадове в жилищните пазари в цял свят .Всички Централни банки без Японската и Турската вдигнаха лихвите и ги вдигнаха агресивно,само в България родната банкова и имотна мафия приспива гражданите че всичко е стабилно ,но това са лъжи ,това което става навън ще удари и България ,процесите вече са налице ,хората не разбират че такава огромна инфлация никоя Централна банка няма да допусне да се развива ,защото това вече подкопава цялата финансова система и затова дори с цената на криза ,безработица ,фалити тя трябва да бъде свалена,затова и вдигат лихвите ,ограничават самото потребление на всичко от клечки за зъби до имотите ,хората не бива да се подлъгват ,а да се оттеглят от пазара за да може цените да паднат и строители,брокери,продвачи всичко да се приземи и то бързо

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 3
    • + 1

    Като нямате магистрали, ходете на спа, бе!

    Обвиняем за аферата #Хемусгейт финансирал покупката на луксозен спа-хотел във Велинград.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161090078561189
    Христо Савев, собственик на голямата строителна фирма "Грома Холд" и обвиняем по делото “Хемусгейт” е финансирал с 23,4 млн. лв. придобиването на луксозния „Макси парк хотел и спа“ във Велинград.
    Това става след като негови фирми получават по времето на ГЕРБ десетки милиони за строеж на лот от АМ "Хемус", който още не е проектиран. 60 милиона са изтеглени кеш в сакове и чували, а 23,4 милиона стават на... спа-хотел.

    Нередност?
  • 4
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 1

    До коментар [#3] от "Наблюдател":

    Ах, прекрасното бюро за "независима журналистика" отново се включва с пропаганден коментар, който няма нищо общо с темата, но пък има своята цел да генерира трафик към глупавата им фейсбук страница.

    Тъй като упражнението с линкове можем да го правим всички, то тогава в края на статията и аз ще пусна едно линкче, което описва точно какво прави това неверятно бюро за "независима разследваща" журналистика и как явно се ангажира в лобизъм. Надявам се да се припознаете към края на текста на Стефан Антонов, който за разлика от вас прави журналистика. Между другото, хвърлих един поглед и на поста, към който той реферира. Валя Гигова, която все пак е юрист с много добра репутация, ви прави на салата. Аман от този дискаунт уикилийкс с политическа цел! Чак се чудя защо фактчекърите на АЕЖ, както и самата асоциация на напомпани егота с минимално покритие, не е взела вече някакво отношение по глупостите ви. Пълен, тотален срам за идеята за журналистика сте.

    https://glasove.com/na-fokus/advokati-i-polititsi-sabotirat-darzhavata-v-dela-za-miliardi-razsledvane?fbclid=IwAR1RUtpu7DYJG7ikS3Ay8onSiFB4apKmvHh0lxYt0DGyI-j1cafhpgYdbB4

    Нередност?
  • 5
    vassillun avatar :-?
    vassillun

    Според Homeheed, септември 2022 цените в София са били с 23% по-високи от септември 2021. По-конкретно, в София 3-стаен апартамент септември-2021 е бил 138,000 евро, а година по-късно септември-2022 се е покачил на 170,000 евро.

    Въпреки това, обаче, най-високата цена е била през май 2022, и оттогава цените леко падат:
    https://www.homeheed.com/blog/ септември-2022-цените-на-жилищата-изнена/

    Нередност?
  • 6
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi

    Търсене на имоти ще има още дълго време у нас напук на прогнозите, че жилищата седели празни и други подобни глупотевини. В Бургас наемите за нови наематели са в космоса подкрепени от украинци и руснаци. Същевременно жилищния фонд при цялото "колосално строителство" се състои основно от панелни блокове със старовремско разположение и поради либералните закони и липса на задължения за етажната собственост, със съседи които смятат, че имат нула задължения и всевъзможни права. Това прави изключително трудно поддържането на сносно качество на живот в такава сграда (в общия случай). Така, че търсене на нови жилища ще има. Същевременно все още не съм виждал прогноза за рецесия у нас и за разлика от 2009г когато имаше ликвидна криза сега банките се пръскат по шевовете от пари. Обективно няма фактор за намаление на строителството. Предстои лека корекция в цените, защото по-скъсаните няма да могат да си позволят ипотеките при очакваните лихвени нива, но пък и част от строителните материали не поскъпват, а дори лично бях свидетел на намаление обявено от дистрибутор.

    Нередност?
Нов коментар