🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Градинка от общината, заем от КТБ и късметът на Блъсков в "Мусагеница"

София позволи изсичането на десет дървета в терен, който е продала на Петьо Блъсков, с което на практика се задвижва проектът за строителство на жилищна и офис сграда

   ©  Максим Караджов, Дневник
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Намеренията за строителство в междублоково пространство в "Мусагеница" предизвикаха протести, но общинската комисия позволи отсичането на десет дървета.
  • Така се задвижва проектът за строителство на офис и жилищна сграда върху терен, продаден някога от общината на главния редактор на "Труд" Петьо Блъсков, който е получил и заем от КТБ.
  • Блъскови инвестираха и в друга сграда върху някогашен общински терен - в близост до детска градина в "Дианабад".

"Ще обясним на хората, че все още няма дори становище за премахването на дърветата. То трябва да се разгледа в общинска комисия, така че няма движение по темата." С тези думи преди по-малко от месец кметът на София Йорданка Фандъкова успокои жителите на "Младост 1 - Мусагеница", протестиращи срещу намеренията за строителството на жилищна сграда в междублоково пространство, в близост до метростанцията. На 5 април комисията по екология в общинския съвет обаче "задвижи" въпросното премахване на дърветата и думите на Фандъкова бързо увиснаха във въздуха. Подобни решения за "разчистване" на терена обикновено предшестват издаването на разрешение за строеж.

"Току-що доказахте, че г-жа Фандъкова излъга гражданите на района", заключи общинският съветник от "Демократична България" Иво Божков по този повод.

Казусът заслужава внимание по две причини. Първо, показва доколко за общината е "важна" темата за презастрояването и чистия въздух. Второ, любопитно е как въпросният общински терен става собственост на сина на главния редактор на "Труд", който впрочем вече построи и още една жилищна сграда на друго междублоково пространство, в съседство до детска градина в "Дианабад".

Минус десет дървета и плюс няколко етажа

На заседанието на комисията по екология присъства Петьо Блъсков-старши, като собствеността на имота от близо 2 дка в "Мусагеница" е на фирма "Южен Кръст 2001", формално собственост на неговия син Петьо Петьов Блъсков. Дърветата, които ще се отсекат за строежа му пред бл.101, са десет, от които осем явора. Всички те са между 15- и 50-годишни и са в добро състояние. В решението на комисията по екология се предвижда компенсационно залесяване.

Общинските съветници от "Демократична България" Иво Божков и Марта Георгиева предложиха, предвид голямото обществено недоволство и спорното решение на СОС от 2018 г., с което се променя планът, точката да бъде отложена, но това не се прие. Те бяха и единствените, които гласуваха против изсичането.

"Кметът на район "Студентски" Петко Горанов съвместно с цялата група на "Демократична България" в Столичния общински съвет (СОС) внесохме на 24 март доклад с искане да се промени предназначението на терена - вместо за жилищно строителство да стане "за озеленяване" и така да се спасят дърветата и да се предотврати строежът. Докладът все още е скрит и не се разглежда, но очевидно е предизвикал изпреварващо придвижване на днешната точка", написа във Фейсбук профила си Иво Божков. Местността "Младост 1 - Мусагеница", където попада въпросният терен, реално попада в район "Студентски".

На заседанието присъстваха граждани, които настояха за отмяна на решението и припомниха, че кварталът се нуждае от повече зелени пространства. Позицията на Блъсков беше, че имотът не представлява част от зелената система, като припомни, че общинският съвет вече е приел решение, с което има законово основание да задвижи процедурата, която по думите му се отлага от 14 години.

"Невярно е твърдението, че имотът е част от зелената система на града. Няма такова нещо. Много ясно е описано съгласно чл. 10 от ЗУЗСО, какво е това вие го знаете по-добре. Много ясно е формулирано какво е зелена система там", казва той. "Аз моля комисията да вземе решение на базата на закона, защото опита за шиканиране на проблема продължава 14 години. Имате законно основание да вземете решение. Да го отложим, за да вземете становище - кое становище да вземете, бога ми? Заради двама души, които правят политически, а не градоустройствени заявки. Очевидно ще вървим пак на съд и ще се съдим още 5 години", коментира още Блъсков по време на заседанието.

Офиси, магазини и жилища

Засега няма издадено разрешение за строеж на терена, но главният архитект Здравко Здравков е издал виза за проектиране през ноември 2022 г., с което реално се задвижва проектът. Тя предвижда жилищна сграда с магазини, офиси, гаражи и подземни гаражи с две подземни нива. Максималната височина е 16 метра (офиси или магазини + 4 етажа).

Казва се, че теренът попада в "жилищна зона с преобладаващо комплексно застрояване". Градоустройственият план реално е променен през 2018 г. с решение на общинския съвет, от което става ясно, че е поискано обединяването на няколко имота, част от които "за озеленяване", в общ такъв, по-голям. Основен аргумент е това, че според Общия устройствен план зоната, върху която има намерения да се строи, е с отреждане за жилищно строителство.

"На 26 юли 2018 г. (така наречената "мазна" сесия преди лятната ваканция) чрез решението 605 - общинските съветници от управляващото мнозинство на ГЕРБ гласуват доклада на Здравков и по този начин ощетяват гражданите на София. Марта Георгиева и Войслав Тодоров и аз гласуваме против", казва Иво Божков.

Решението се взима малко повече от месец преди цялостният устройствен план за района, с който да се определи какви и колко нови сгради да има в него, да бъде подложен на обществено обсъждане с живеещите там. Според публикация на "Дневник" от 2018 г. с промяната се допуска строителството на две жилищни, една офис сграда, както и да се отвори достъп на улица пред неговите имоти до булевард "Св. Климент Охридски".

Гражданите помнят добре историята на терена и наблягат на това, че преди на мястото е имало градина и зеленина. С протестите настояват това да си остане така и в бъдеще. "От повече от 50 години живея в квартала. Групата, която протестираме активно, всъщност събра 3800 подписа. Може би всички противници на проекта в момента са тук, на тази зелена площ отзад няма никаква улица, ще бъдат унищожени дърветата и цветята, имаше детска градина. Този имот е бил частна общинска собственост, който с решение през 2004 г. е продаден на г-н Блъсков. Този казус е различен от всички реституционни въпроси", включи се Славена Ангелова по време на обсъждането.

Граждани водят дело срещу Столичната община в Административния съд - София-град. На първа инстанция то е било спечелено от тях, но общината обжалва пред Върховния съд и делото отново е върнато на първа инстанция. Следващото заседание е на 29 май, писа "Дневник".

От общината на Блъсков с помощ от КТБ

Теренът става собственост на Блъсков в началото на века, когато Столичната община го продава. Трите имота се притежават тогава от дружеството "ЮГ 14", в което управител е Петьо Х. Блъсков, а акционери са синът му Петьо П. Блъсков и дружеството му "Южен кръст". Синът на Блъсков е и собственик на вестник "Труд".

Видно от Търговския регистър е, че финансовите отчети тогава са качени от адвокат Петър Петров - член на съвета на директорите на дружеството, концесионер на ски зоната над Банско - "Юлен", и на "Витоша ски". Държавните такси пък са платени през Първа инвестиционна банка.

Любопитно е и участието на друга банка в сделката. В блога си финансовият журналист Мирослав Иванов пише, че през януари 2015 г. фалиралата КТБ е отпуснала кредит 1.9 млн. евро на "Таргет медия", тогава еднолична собственост на на Петьо Блъсков-младши. Целта на кредита е рефинансиране на задължения към Райфайзенбанк България. Там кредитът е бил необслужван от "Таргет медия", вследствие на което е направен предсрочно изискуем от Райфайзенбанк. По кредита от КТБ е учредена ипотека върху имота в "Мусагеница", собственост на "Южен кръст 2001".

"По схемата на бащата и синът погасява кредита към КТБ чрез цесия, т.е. без да го изплати на банката. Квесторите в КТБ веднага разрешават вдигане на ипотеката и още на 23 декември 2014 г. имотът на Блъскови е свободен. Само за справка - в КТБ все още висят няколко десетки искания за заличаване на ипотеки, за които обаче квесторите, а вече и синдиците не са намерили време/основание да заличат", пише Иванов в блога.

Това не е първия случай при който става така, че семейство Блъскови строят сграда върху терен на общината. Първият такъв беше в "Дианабад", където вече новата 6-етажна постройка е факт. През 2020 г. беше издадено разрешението за строеж, което също беше повод за протести. Оказа се, че Блъсков-младши е получил атрактивния парцел от 2 дка в замяна на два пъти по-малко междублоково пространство. Гражданско недоволство предизвика най-вече това, че сградата се построи в съседство до детска градина, хвърляйки сянка в двора ѝ, като има притеснения доколко отстоянията са спазени.

Живеещите в "Мусагеница" сега са решени да не позволят това да се повтори и в техния квартал. Те са решени да протестират всяка вечер, докато общината не чуе исканията им.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 1
    • + 4

    Има много тежки и нелечими болести. Пожелавам на инвеститора, строителя и на любимият Гладен архитект на София да се срещнат поне с една от тях.

    Нередност?
  • 2
    isf1551879015601086 avatar :-|
    NotAvailable
    • - 2
    • + 2

    Много слаба статия, Капитал, в София, квартал с такова име няма.
    Става въпрос за Младост 1, в частта му попадаща в район Студентски.
    За да се реши един проблем, трябва да се адресира с истинските му имена. Ако всички започнем да си измисляме кое как се казва, няма да стингем до никъде. Къде бяха тези хора, от Младост, когато съкварталците им, от кварта, попдащ в район Младост протестираха... нямаше ги никакви - лигльовци смотани. Бъдето по-обекитивни с имената, несериозно е в една от малкото останали медии у нас, да се пишат имена, на квартали, които не съществуват в личните карти на хората!

    Нередност?
  • 3
    sofianec2 avatar :-|
    Софианец
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#2] от "NotAvailable":
    Капитал, в София, квартал с такова име няма???? Няма защото си от село. А "NotAvailable" (Не е наличен) има ли? Значи не съществуваш ? Тогава защо пишеш глупости от гробището. Хайде лягай там и научи правописа или намали ракията.

    Нередност?
  • 4
    sashkow avatar :-|
    sashkow
    • + 4

    В последните години общяественият интерес е заменен от частни интереси на мутри, общиснки бюрократи и пишман бизнесмени.
    София има нужда от повече зеленина, никакво строителество в отдавна застроените квартали и внимателно планиране какво къде да се строи - нискоетажно и в унисон с нуждите на хората.
    Решенията са прости и ясни, но няма воля.

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 3

    В Изгрев ще има занулявка за ГЕРБ на изборите есента ("дзанулефка" по техния вътрешнопартиен жаргон)

    Нередност?
  • 6
    moi6e_tolkoz_bre avatar :-|
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    • + 1

    да

    Нередност?
Нов коментар