Пропуснаха ли регулаторите сигналите за проблеми в Silicon Valley Bank

Банката с активи за 200 млрд. долара стана жертва на собствените си грешки, но и на пропуските в надзорната рамка в САЩ

Финансовите загуби бяха започнали да се трупат и заради експозицията на банката към дългосрочни облигации с фиксирана лихва
Финансовите загуби бяха започнали да се трупат и заради експозицията на банката към дългосрочни облигации с фиксирана лихва
Финансовите загуби бяха започнали да се трупат и заради експозицията на банката към дългосрочни облигации с фиксирана лихва    ©  Reuters
Финансовите загуби бяха започнали да се трупат и заради експозицията на банката към дългосрочни облигации с фиксирана лихва    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Отмяната на закона "Дод-Франк" през 2018 г. освободи някои банки с активи до 250 млрд. долара от най-строгите надзорни мерки на Фед.
  • В основата проблемът на SVB идва от инвестирането, без да хеджира лихвения риск на 91 млрд. долара в дългосрочни ценни книжа, чиято цена сега спада.
  • Макар че масовото теглене на пари от банката доведе до срив на основния кредитор на стартиращи компании, експертите твърдят, че някои от слабите места на SVB са били очевидни.

Американските регулаторни органи са изправени пред отговорите на въпросите дали са пропуснали признаците за нарастващи проблеми в Silicon Valley Bank (SVB) - технологичния кредитор, чийто бърз фалит миналата седмица разпали страхове за разпространение на проблемите в целия банков сектор.

Докато правителството се бореше да овладее последиците от фалита на SVB, която в петък беше поета от Федералната корпорация за застраховане на депозитите, след като клиентите масово изтеглиха депозитите си, вниманието се насочи към регулаторните органи, които наблюдават финансовата система. Мнозина се питаха как е допуснато 16-ата по големина банка в страната да стане толкова уязвима. Нейният фалит бързо беше последван от затварянето на кредитора от сектора на криптовалутите Signature Bank в неделя.

Бивши регулатори и експерти по финансова политика твърдят пред Financial Times, че е твърде рано да се разбере колко голяма грешка всъщност са допуснали властите, особено като се имат предвид огромният ликвиден шок и фактът, че SVB остана добре капитализирана в условията на своя фалит.

Все пак "това е черна точка за регулаторите. Случило се е нещо, което не е трябвало да се случи", смята Иън Кац, анализатор на финансовата политика в изследователската компания Capital Alpha Partners. "Вече виждате как се сочат с пръст и това ще продължи."

Проблемите на банката

Проблемите на SVB произтичат от решението, взето в пика на технологичния бум, да инвестира 91 млрд. долара от депозитите си в дългосрочни ценни книжа като ипотечни облигации и американски държавни ценни книжа. Те се смятаха за сигурни, но сега струват с 15 млрд. долара по-малко, отколкото когато SVB ги купи, след като Федералният резерв агресивно повиши лихвените проценти. Донякъде банката е принудена да го прави - във вече отишлия си свят на изобилно изливаща се ликвидност и нулеви лихви за нея нямаше много други опции в какво да вложи привлечените от клиентите ѝ пари, така че да печели. Същевременно обаче акумулираният риск е можело да се хеджира, докато в случая SVB не го е направила и започва да понася ударно обеценяването на портфейла си.

Тези загуби обаче счетоводно не се отчитат веднага, тъй като банката (както и много други) води инвестициите си като държани до падеж. Te проличават чак когато на SVB й се налага да ги продава по текущите пазарни цени, и това подплаши клиентите й. Само два дни изминаха между съобщението на базираната в Сан Франциско банка от 8 март, че иска да набере 2.5 млрд. долара, за да запълни дупката в баланса си, и изявлението на Федералната корпорация за застраховане на депозитите, която регулира американските банкови депозити, че SVB е фалирала.

Малко след като в неделя вечерта Федералният резерв обяви извънреден инструмент за отпускане на заеми, за да подкрепи банковия сектор, Гари Генслер, председател на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ, предупреди, че пазарният регулатор ще "разследва и ще предприеме действия за принудително изпълнение, ако установим нарушения на федералните закони за ценните книжа".

Фед беше основният надзорник на SVB. Калифорнийският щатски регулатор също беше ключов надзорен орган, защото SVB е регистрирана в щата.

Сривът на кредитора подчерта вечния проблем с "двойната банкова система" в САЩ, при която банките, регистрирани в щатите, подлежат на федерален и щатски надзор, казва Сауле Омарова, професор по право в университета "Корнел".

Макар че допреди дни банката е добре капитализирана и реално паниката на вложителите доведе до срива й, експертите твърдят, че някои от слабите места на SVB са били очевидни.

Депозитите в банката са нараствали с главоломни темпове. Активите възлизат на 212 млрд. долара до края на 2022 г., докато през 2020 г. те са едва 115 млрд. долара. Това, казва Аарон Клайн, бивш заместник помощник-секретар по икономическата политика в Министерството на финансите, е трябвало да привлече вниманието на регулаторите. Забележително е, че близо 96% от депозитите на SVB не са били покрити от застрахователната полица на FDIC, която гарантира депозити до 250 хил. долара.

Зависимости

За Катрин Джъдж, професор в Колумбийския университет с опит в областта на финансовото регулиране, друг "класически червен флаг" е фактът, че SVB е била толкова зависима от финансирането на Федералната банка за жилищно кредитиране на Сан Франциско, като към края на 2022 г. е имала 15 млрд. долара непогасени заеми, след като година по-рано не е отпускала никакви заеми.

"Непрекъснато наблюдаваме, че преди банките да изпаднат в затруднение, те се борят за достъп до пазарни източници на финансиране и увеличават зависимостта си от системата на Федералната банка за жилищно кредитиране", каза Джъдж. "Това наистина повдига въпроси за това колко внимателно Фед е следил развитието на ситуацията в SVB."

Финансовите загуби бяха започнали да се трупат и заради експозицията на банката към дългосрочни облигации с фиксирана лихва. Това прави SVB силно уязвима към рязко повишаване на лихвените проценти. През март миналата година Федералният резерв предприе една от най-агресивните си кампании за повишаване на лихвените проценти (виж карето).

Майкъл Олрог, доцент в Юридическия факултет на Нюйоркския университет, заяви, че сривът на SVB е показал "слабости в допусканията, които са заложени в банковото регулиране". Излагането на SVB на лихвен риск е допринесло за нейния фалит. Въпреки това банките трябва да поддържат малко капитал, за да поемат потенциални загуби от ценни книжа, обезпечени с ипотеки, емитирани от американски правителствени агенции, обяснява той.

Експертите твърдят, че червените флагове на SVB е можело да бъдат забелязани предварително, ако не и до голяма степен избегнати, ако законодателите и регулаторите не бяха облекчили правилата за по-малките кредитори през последните години.

Отмяната на закона "Дод-Франк" през 2018 г., най-голямото усилие за дерегулация след финансовата криза от 2007-2008 г., освободи някои банки с активи до 250 млрд. долара от най-строгите надзорни мерки на Фед, включително стрес тестовете, както и им даде възможност да отговарят на облекчени капиталови и ликвидни изисквания по Международните счетоводни стандарти. В показанията си пред Сената през 2015 г. Грег Бекер, главен изпълнителен директор на SVB, поиска от законодателите да увеличат прага на активите, под който няма да се прилагат "значителни регулаторни тежести".

Законодателството, подкрепено и от републиканците, и от демократите, беше крайъгълен камък на президентството на Доналд Тръмп, но критиците предупредиха, че то ще отслаби регулаторния апарат, който беше изграден, за да се избегнат бъдещи кризи.

Отмяната на "Дод-Франк" "определено намали буфера от средства на акционерите, които банките трябва да имат, за да поемат загуби", каза Олрог.

"Конгресът наистина трябва да понесе голяма част от вината за това, че дерегулира точно в момент, когато трябваше да позволи на регулаторите да прилагат "Дод-Франк" много по-енергично", смята и Омарова.

През 2019 г. Фед последва примера и одобри по-леки регулации за всички банки, с изключение на най-големите. Бивш юрист в групата за банково регулиране и политика на Фед заяви, че решението е било обусловено от становището, че големите регионални банки не са "системни" и "не се нуждаят от строг регулаторен и надзорен контрол". "Миналата седмица окончателно доказа, че това е било погрешно", каза юристът.

В по-общ план сривът на SVB подчерта колко важно за стабилността на банковия сектор е доверието. Специалистите обръщат внимание, че почти всички банки имат нереализирани загуби в портфейлите си от облигации. Ако SVB е била поставена в положение да се запасява с облигации на тяхната най-висока цена, тя вероятно не е единствената, която се бори с ценовия камшик в момента. Финансовият министър Джанет Йелън заяви, че наблюдава няколко банки заради случващото се в Силициевата долина. За щастие кредитните портфейли формират много по-голям дял от активите на повечето други финансови институции. А с повишаването на лихвите те печелят повече.

Бърз възход

SVB е банка за стартиращи компании - открива им сметки и им отпуска заеми, което другите банки трудно правят, защото малко стартъпи имат активи за обезпечение. Финансовата институция се разви през последните пет години заедно с бума в Силициевата долина. Това води до скок на депозитите в нея от 44 млрд. долара в края на 2017 г. до 189 млрд. долара в края на 2021 г., докато кредитният й портфейл е нараснал за същия период само от 23 млрд. долара до 66 млрд. долара. Тъй като банките печелят основно от разликата между лихвите, които дават по депозитите (често никакъв), и лихвите, които им плащат кредитополучателите, наличието на много по-голяма депозитна база, отколкото кредитен портфейл, се превръща в проблем. SVB трябваше да придобие други лихвоносни активи - така до края на 2021 г. банката е направила инвестиции от 128 млрд. долара, предимно в ипотечни облигации и държавни ценни книжа.

Високата инфлация през миналата година обаче принуди централните банки да покачат лихвите. Това доведе до рязък спад на цените на облигациите, което направи калифорнийската банка силно уязвима. Депозитите на банката бяха нараснали, когато лихвените проценти бяха ниски, а клиентите ѝ имаха излишък от пари. По това време банката е купила облигации на най-високата им цена. Тъй като набирането на рисков капитал драстично спадна с покачването на лихвите, клиентите на SVB изчерпаха депозитите си - те спаднаха от 189 млрд. долара в края на 2021 г. до 173 млрд. долара в края на 2022 г. Това принуждава банката да продаде целия си ликвиден портфейл от облигации на по-ниски цени, отколкото ги е купила. Загубите от тези продажби - около 1.8 млрд. долара, водят до капиталова дупка, която банката се опита да запълни с набирането на допълнителни средства. При фалита си банката има инвестиции за 91 млрд. долара, оценени по тяхната себестойност в края на миналата година.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 4

    Ние очаквахме руски банки да фалират след безпрецедентните санкции на Западния свят, а то какво се оказа :(. Защо ли ми се струва, че въпреки превзетите медии в Европа, скоро и там ще започне масово недоволство, бунтове, революции. За разлика от тук, където лесно с пропаганда се поляризира обществото на русофили и мразещи руснаците, там хората си гледат стандарта и качеството на живот. Те не виждат такава заплаха за страните си от "лошата" Русия, а още по-малко някаква намеса във вътрешните им работи. Така, че предстоят интересини събития. Но дано републиканците в САЩ вземат следващите избори и светът да се успокои малко!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Американските банки си ги фалира правителството на Бидон, което остави частната ФЕД да прави каквото си иска. И тенденцията ще е с продължение, явно, защото проблемът остава и се зедълбочава.

    Просто ФЕД допреди седмици твърдеше, че US инфлацията е привнесена отвън и е временна и не вземаше никакви мерки. Така US банките се нагушиха с ДЦК с ниски лихви, когато неочаквано - абсолютно обратно на уверенията, - ФЕД рязко вдигна лихвите, а с тях и доходността на новите ДЦК. Старите останаха като камък на шия за банките.
    Става като в Гърция тогава - ДЦК в банките, които гарантираха капиталовата им адекватност, завчас станаха шума...За да предотврати взрива на ЕЗ, ЕЦБ и кредиторите II наляха в Гърция ...стотин млрд Е. И я поизкупиха...
    С американските банки ще е по-просто - ФЕД просто ще инвестира в още печатарски машини, които 24/7 ще бълват зелени купюри.
    А инфлацията?
    К`во значение има? Важното е "нашите " медии да разпространяват, че английският клон на фалиралата Силиконова банка е купен за 1 Е и вече всичко е ОК. С миришещи на мастило долари се изплащат депозитите...

    А ОК ли е?
    Едва ли, но ще го разберем по-късно...
    Ако ставаше с печатницата, US нямаше да са задлъжнели стотици трилиони.

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Сега банкрутът на банка е от лошото влияние на прилагания, с много голям дефект метод за държавни финанси. Същината на неправилността е пренебрегване качествата на парите.
    Обществеността е мълчалива, че държавната власт е водещ причинител на сегашните щети.
    Възможно е предпазване от нови щети. След прекратяване на държавната грешка е постижима устойчива банкова система.
    Защо се запазва държавната финансова грешка?.

    Нередност?
Нов коментар