🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цените на жилищата в САЩ през март са с най-големия годишен спад от 11 г.

Продажбите са намалели през март за 13-ти път през последните 14 месеца

Жилищният пазар в САЩ се забави драстично през изминалата година, тъй като повишаването на лихвите по ипотечните кредити, високите цени на жилищата и трайно ниските наличности разочароваха купувачите
Жилищният пазар в САЩ се забави драстично през изминалата година, тъй като повишаването на лихвите по ипотечните кредити, високите цени на жилищата и трайно ниските наличности разочароваха купувачите
Жилищният пазар в САЩ се забави драстично през изминалата година, тъй като повишаването на лихвите по ипотечните кредити, високите цени на жилищата и трайно ниските наличности разочароваха купувачите    ©  Reuters
Жилищният пазар в САЩ се забави драстично през изминалата година, тъй като повишаването на лихвите по ипотечните кредити, високите цени на жилищата и трайно ниските наличности разочароваха купувачите    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Медианните цени, които не са сезонно изгладени, са се понижили с 9.2% спрямо рекордните 413 800 долара през юни.
  • Средният лихвен процент за 30-годишна фиксирана ипотека беше 6.39% през миналата седмица, което е увеличение спрямо 5.11% година по-рано.
  • Броят на жилищата за продажба се е увеличил в сравнение с предишната година, тъй като къщите стоят на пазара по-дълго.

Продажбите на жилища в САЩ спадат през март, което е слабо начало на решаващия пролетен сезон на сделките, тъй като по-високите лихви по ипотечните кредити потискат инерцията от предходния месец. Сделките със съществуващи жилища в САЩ са намалели с 2.4% през март спрямо предходния месец до сезонно изгладен годишен темп от 4.44 млн., съобщи Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR). На годишна база понижението е с 22%. Спадът е за 13-и път през последните 14 месеца, съобщава The Wall Street Journal. Жилищният пазар отчете изненадващ ръст на продажбите през февруари - с 13.75% спрямо предходния месец. Но след като лихвите по ипотечните кредити се повишиха, продажбите през март възобновиха продължителния период на спад.

Натиск върху цените

Забавянето на пазара вече започва да оказва влияние върху цените, които за първи път от 11 години се понижават на годишна база в продължение на два последователни месеца. Средната цена на съществуващите жилища е намаляла с 0.9% през март спрямо предходната година до 375 700 долара, което е най-големият спад на цените на годишна база от януари 2012 г. насам, съобщават от NAR.

Медианните цени, които не са сезонно изгладени, са се понижили с 9.2% спрямо рекордните 413 800 долара през юни. Цените на жилищата в западната половина на САЩ отбелязаха едни от най-големите ръстове от много години насам, но сега спадат най-бързо.

Жилищният пазар в САЩ се забави драстично през изминалата година, тъй като повишаването на лихвите по ипотечните кредити, високите цени на жилищата и трайно ниските наличности разочароваха купувачите. Спадът на продажбите през март не предвещава нищо добро за пролетния сезон, който обикновено е най-активното време за сделки с жилища, тъй като семействата с деца често искат да сменят жилището си между учебните години.

Охлаждащата се икономика, с упорито висока инфлация и перспективата за рецесия през следващите 12 месеца, държи някои купувачи извън пазара. Гражданите също така взеха по-малко заеми след фалита на Silicon Valley Bank и Signature Bank миналия месец, се казва в доклад на Федералния резерв от сряда.

През последните месеци лихвените проценти по ипотечните кредити се колебаят, след като през есента достигнаха 20-годишен връх от над 7%. Средният лихвен процент за 30-годишна фиксирана ипотека беше 6.39% през миналата седмица, което е увеличение спрямо 5.11% година по-рано и първото увеличение след пет поредни седмици на спад, според Freddie Mac.

Изглежда, че потребителите от седмица на седмица стават по-чувствителни към промените в лихвените проценти по ипотечните кредити, казва Лорънс Юн, главен икономист на NAR.

Забавяне на активността

Други данни за жилищния пазар също свидетелстват за забавяне на активността. Започнатото жилищно строителство е намаляло с 0.8% през март спрямо февруари, съобщиха от Министерството на търговията. Разрешителните за строеж на жилища, които могат да бъдат ориентир за бъдещото строителство, са намалели с 8.8%.

Забавянето на жилищния пазар показва един от основните начини, по които агресивното повишаване на лихвите от Фед се отразява на икономиката. Секторът е един от най-чувствителните към лихвените проценти, а високите разходи за жилища имат голям принос за инфлацията.

Тази пролет активността все пак може да се повиши през следващите няколко месеца, особено ако лихвите по ипотечните кредити се облекчат и повече продавачи излязат на пазара. Повечето хора, които са купили жилища през последните години обаче, все още нямат нужда да се местят отново, а много собственици на жилища не са склонни да се откажат от ниските лихви по ипотеките си, казва Дарил Феруедър, главен икономист в брокерската компания за имоти Redfin Corp.

Цените на жилищата се понижават най-много в западната част на САЩ, но в други части все още се повишават спрямо година по-рано, тъй като наличностите от жилища за продажба са необичайно ниски за този период от годината. "Цените на жилищата продължават да се повишават в регионите, където се създават нови работни места и жилищата са сравнително достъпни", каза Юн. "По-скъпите райони на страната се приспособяват към по-ниските цени".

В национален мащаб в края на март е имало 980 хил. жилища за продажба или в процес на договаряне, което е с 1% повече от февруари и с 5.4% повече от март 2022 г., съобщават още от NAR. Броят на жилищата за продажба се е увеличил в сравнение с предишната година, тъй като къщите стоят на пазара по-дълго. Но броят на новите обяви през март е спаднал с 20% спрямо година по-рано, според Realtor.com.

Обикновено наличностите се увеличават през пролетта, тъй като продавачите искат да се възползват от най-натоварения сезон за покупки. "Въпросът е кой ще спечели. Дали купувачите ще изчерпят всички налични запаси, а ние все още ще седим и ще чакаме да се появят още жилища, казва Бил Босуел, агент по недвижими имоти в Уейн, Ню Джърси, или ще се появят достатъчно жилища, за да се задоволи търсенето?"

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 1

    Тук нашите шмекери - САЩ си е САЩ и няма нищо общо с нашия пазар! (същите и роднините им масово фалираха на предната имотна криза със същото начало)

    Нередност?
Нов коментар