НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Иван Цанков: Въглищата за момента означават енергийна независимост

Изпълнителният директор на "AES България" пред "Капитал"

Иван Цанков, изпълнителен директор на "AES България"
Иван Цанков, изпълнителен директор на "AES България"
Иван Цанков, изпълнителен директор на "AES България"    ©  Надежда Чипева
Иван Цанков, изпълнителен директор на "AES България"    ©  Надежда Чипева
Какви са преките и косвените ефекти за компаниите в България от войната в Украйна, какви мерки вземат и какви са прогнозите им. Това коментираха мениджъри по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал" на 15 март. Тук можете да видите интервюто с изпълнителния директор на "AES България" Иван Цанков.

Как България може най-ефективно да се преориентира от руската си енергийна зависимост? И може ли да го направи преди следващата зима?

В контекста на всичко това, което се случва в момента в Украйна, определено въпросът за енергийната зависимост на България отново излиза на преден план. В най-голяма степен България е зависима от руския газ. Колкото по-бързо бъде редуцирано това, толкова по-бързо държавата ще излезе от ситуацията. Безспорно проектът, който най-много може да допринесе за това, е интерконекторът с Гърция, защото тази тръба ще позволи на страната да внася големи количества газ от трети страни - както от Азербайджан, така и от новоизграждащия се терминал в Александруполис. В допълнение на това България и сега има възможност да внася от други страни, така че в комбинация с новата тръба това би било добро начало.

AES е сред лидерите в световен план в производство на батерии (има дори свои литиево-йонни, които са много ефективни), това част ли е от бъдещите бизнес планове на компанията в България?

Така е, имаме обща компания със Siemens, която се казва Fluence (50/50 инвестиция). Определено тя е един от най-големите имплементатори на литиево-йонни батерии в света. Наскоро направи IPO, така че се развива изключително добре, с много проекти в цял свят. Действително с огромния си опит и специалистите си ще бъде от полза за България, особено във връзка с предложените проекти в Плана за възстановяване. Става въпрос за 6-те гигавата батерии, които се появиха съвсем наскоро. Но и другия проект, който е комбинация на ВЕИ с батерии. Безспорно тези амбиции на България представляват интерес за Fluence и много скоро се надявам да бъдем от полза, като организираме среща за обмяна на опит и обсъдим какво трябва да се случи в България, за да се направи привлекателна средата.

Според вас и AES трябва ли да се променят рамките на зелените политики като Fit for 55 и Зелената сделка, които налагат бързо изваждане на въглищните мощности, предвид че България е все още изключително зависима от своите ТЕЦ (AES изпраща една от най-силните си години през 2021 г.)?

Ако ми бяхте задали този въпрос преди половин година, щях да ви дам доста по-различен отговор. Нека ви отговоря обаче по следния начин. Fit for 55 и въобще Зелената сделка са един страхотен европейски проект, в много правилна посока. Всеки би искал да живее в един по-чист и екологичен свят. Съвсем наскоро заедно с колегите от Американската търговска камара и един от най-добрите консултанти в Европа направихме едно пазарно проучване относно това какъв трябва да бъде енергийният микс на България, така че да могат да се изпълнят целите на Европейската комисия по Зелената сделка. Имаше съответно няколко сценария, по които може да се случи, но най-щадящият за обществото откъм разходи беше свързан с едно много по-плавно и равномерно извеждане от употреба на въглищните мощности. Особено в контекста на войната в Украйна, въглищата за България означават енергийна независимост. Не трябва да се бърза. България трябва да наблегне на това, което има като ресурс, да се цели напред към "там, където трябва да стигне", но да се даде достатъчно време, за да може икономиката да се нагласи. Важно е да се осигурят енергийната независимост и сигурността на електроснабдяването на българския бизнес и домакинства. Именно тук съществуващите въглищни мощности играят сериозна роля и както са играли в исторически план, така могат да са много важни в тази безпрецедентна криза в момента.

В този контекст ТЕЦ "Марица-изток 1" имаше една от най-успешните си години през 2021 година...

Много са факторите, които влияят на този бизнес - пазарните условия, климатичните политики и въобще сега войната в Украйна. Трябва да ви кажа, че за пореден път се доказва, че "Марица-изток" е гръбнакът на българската енергетика и икономика. Защото независимо какво си говорим, това са български ресурси, токът се произвежда в България и няма никаква външна зависимост от геополитическите процеси около нас.

Интервюто взе Евгени Ахмадзай

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 1

    Единствено кюмюра ни остана. Ще реинкарнираме и мини Перник, май...

    Вчера Асен от НПО-то Киро, Асен и Лена Б. хвърли бомбата, че правителството им нямало да подновява договора с Газпромекспорт, който изтича в края на декември.
    Следваха мъгливи обяснения, че газ ще дойде от:
    1. ЕС;
    2. Александруполис;
    3. Азербайджан.

    Всъщност договори с никой от тях няма. Т.е. първо ще прекратяваме договор, а чак после ще сключваме нови...
    По т. 1: В ЕС газът е в определен дефицит, така че е доста наивно изобщо да се коментира тая възможност;
    По т.2: терминалът в залива на Александруполис има забавяне и се предполага, че ще заработи в края на 2023 г. При това на 50% от капацитета си от 5,5 млрд м3 / годишно. БГ е резервирала 20% от капацитета, което означава, че през 2024 г. може да се надява да получи 0.55 млрд м3 за цялата година.
    Другият проблем е, че от Гърция няма реверсна връзка в БГ газовите трасета. Т.е. дори Александруполис да заработи, газ в БГ оттам може да идва само с автоцистерни...

    По т.3: Договорът ни със азерската газова компания СОКАР изтича през юни. Не се чува за подновяване, а през това време заявките за доставка надвишават с 33% капацитета на газопровода ТАР, който е 10 млрд м3/годишно.
    А и по актуални данни СОКАР оферира 1000 м3 газ на цени към 2000 €...

    Демек НПО-то Киро, Асен и Лена Б.след воаяжа на Лойд Остин на мига влязоха в обувките на Орешарски след срещата му с Джон МакКейн и взеха да приключват каквото е останао неприключено в БГ енергетиката.

    Силно се надявам това изключително комично правителство да си ходи по-скоро, преди да е натворило още бели.

    Нередност?
  • 2
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 1

    Ще строим завод, огромен завод , със яки бетонни стени . Мъже, жени, народ - ще строим завод за Батерии!
    С батерии, таз сила нова , съдбата си ти поднови!

    Ако произведем тази година батериите за прословутите 6000 мегавата , следващите години заводът ни може да поема и външни поръчки!

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    За съжаление гладното ни за нови глупости общество изглежда все още има достатъчно вяра в тези идиоти, че да им даде близо една четвърт от гласовете...

    Не знам какви точно трябва да са изказванията на Василев. Все пак същият е финансов министър, енергетиката е в ресора на Александър Николов уж (бивш служител на Цв. Бориславова, от квотата на ИТН). Принципно може би е редно подобни коментари да се правят от енергийния министър, може би е редно да не изпускат сведения какви точно са намеренията и къде ще търсят алтернативи, ей така чисто от логика на елементарен търговски процес.

    Гледам сега, че покрай тези изказвания е започнало да се приповдига тона и в Сърбия, което точно в тези моменти вреди. Достатъчно усилия изглежда положиха с глупави акции като експулсирането на 10те руски дипломата, че да си съсипем отношенията допълнително...

    Когато и да паднат ще е късно. Лошото обаче е, че следващото раздаване на картите би било непредвидимо. Може би единственият разумен вариант (направо не мога да повярвам, че го пиша) би било по-явно афиширане на Радев с определена партията на Янев и евентуално отново широка коалиция от по-опитни политици(изключваща мъртвородените 4П и НПО политинженеринга ДБ). Видя се, че налагането на НПО-задвижена партия като ДБ е недостатъчно атрактивна формула за да консолидира сериозен вот, а пък усмихващите се "харвардски момчета"(любвеобилен термин по Дичев) е явно в каква посока бутат и за съжаление демонстрират сериозна некомпетентност...

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#3] от "Quandt":

    Отговорих на поста ти, но гледам, че отново са ме изтрили. Изказах се остро за Киро, асен и Лена.Б...

    Както писах по-горе, управляват ни вредно некомпетентни хора, които под американски диктат (както при Орешарски) целят да ни обвържат единствено към въглищата, пък, когато това се случи, от ЕС да ни ги забранят и така де си останем бедни, прости и пропагандно манипулируеми.

    След тези хлапаци ще се върне баце, който вече е ял бой заради "многовекторността" си с газопровода за Сърбия и никога повече няма да повтори вироглавството си. Ставаме си колония.
    Единствено БСП може да се опъва на Вашингтонската линия, защото на тая основа има широка подкрепа, но затова пък столетницата е тенденциозно сатанизирана и й се самопредизвикват нескончаеми имплозии.

    Партиите като такива се сатанизират и се заменят в политическото пространство с НПО-кохортата на Ам за БГ.

    Нередност?
Нов коментар