🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Deutsche Telekom засилва контрола си над OTE

Гръцкото правителство ще продаде оставащия си дял в най-големия телеком в страната

За Deutsche Telekom тази сделка е част от плановете да стане водещ играч в Централна и Източна Европа до 2018 г. чрез изкупуване на активи и разширяване на съществуващите мрежи.
За Deutsche Telekom тази сделка е част от плановете да стане водещ играч в Централна и Източна Европа до 2018 г. чрез изкупуване на активи и разширяване на съществуващите мрежи.
За Deutsche Telekom тази сделка е част от плановете да стане водещ играч в Централна и Източна Европа до 2018 г. чрез изкупуване на активи и разширяване на съществуващите мрежи.    ©  Reuters
За Deutsche Telekom тази сделка е част от плановете да стане водещ играч в Централна и Източна Европа до 2018 г. чрез изкупуване на активи и разширяване на съществуващите мрежи.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Deutsche Telekom е близо до сключване на сделка за увеличаване на контролния си пакет в гръцкия мобилен оператор OTE, съобщава Reuters. В момента германската компания държи 40% от акциите на OTE, а след сделката ще придобие още 10% от правителството, което разпродава държавни активи, за да изчисти част от задълженията си. Според източници на местния вестник  To Vima двете страни са в напреднали разговори и вече са готови да си стиснат ръцете. Финансовото министерство на Гърция и Deutsche Telekom обаче са отказали официален коментар.

Продажба на държавни активи

Пазарната стойност на бившия собственик на "Глобул" е според цената на акциите на Атинската фондова борса около 6.1 млрд. евро. Това означава, че обсъжданият дял е със стойност около 610 млн. евро. Правителството притежава директно 6% от акциите в OTE, които са обект на сделката, а останалите 4% са собственост на държавния пенсионен фонд IKA. Останалите 50% в OTE се държат от по-малки акционери.

Според условията на сделката от 2008 г., с която Deutsche Telekom придоби сегашния си дял в OTE, правителството може да потърси друг купувач за своите акции в телекома само ако германската компания е отказала да ги изкупи.  В момента Атина се опитва да изпълни плановете си за приватизация, която е част от условията на международните й кредитори. Продажбата на останалия дял в OTE не беше част от тези планове досега, тъй като правителството искаше да задържи някакво право на глас в управлението на бившия държавен монопол. OTE все още е най-големият телеком в страната.

Приходите от осъществените приватизационни сделки обаче изостават значително от планираните. От първия спасителен пакет на ЕС и Международния валутен фонд, договорен в средата на 2010 г., Атина е набрала едва 2.6 млрд. евро от продажбата на държавни активи. Според оригиналните условия на програмата Гърция трябваше да е реализирала приватизационни сделки за 22 млрд. евро.

Стремеж към регионално лидерство

За Deutsche Telekom тази сделка е част от плановете да стане водещ играч в Централна и Източна Европа до 2018 г. чрез изкупуване на активи и разширяване на съществуващите мрежи. През миналата седмица германската компания се споразумя да изкупи акциите на миноритарните собственици в чешкото си подразделение за 1.1 млрд. долара. Чрез подразделенията си компанията вече е пазарен лидер Гърция, Унгария, Хърватия и Македония и разширява предлаганите услуги в Полша. Засилването на пазарните позиции на Deutsche Telekom е довело до поскъпване на акциите й с над 43% за последната година.

Hrvatski Telekom с по-слаби резултати през 2013 г.

Hrvatski Telekom отчете намаление на печалбата през 2013 г. с 15% до 1.44 млрд. куни (188.4 млн. евро) през 2013 г., съобщи SeeNews. Консолидираните приходи на най-големия телеком в страната също са се понижили - с 6.8% до 7.04 млрд. куни, заради икономическата криза и по-големите регулации в сектора след присъединяването на Хърватия в ЕС през миналата година. Компанията предвижда сериозни инвестиции, за да обърне негативната тенденция.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 3

    Deutsche Telekom откъм обслужване и цени са като БТК преди приватизацията.

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 3

    Присъствието на ТЕЛЕНОР ще доведе до драстична промяна у нас. Да видим отговора на ДОЙЧЕ и ВОДАФОН. А покупката на мажоритарният пакет в ТЕЛЕКОМ АУСТРИЯ от страна на Карлос Слим ще затвърди промяната в правилата на играта.

    Нередност?
  • 3
    123456h avatar :-|
    451–1
    • + 1

    Deutsche Telekom Inc., Silicon Valley Innovation Center

    Нередност?
  • 4
    virgin avatar :-|
    Virgin
    • + 2

    И какво, размина ни се единият от GSM операторите ни да се казва Т-Mobile :)

    Нередност?
  • 5
    bvsc avatar :-P
    Да, ама не
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#4] от "virgin":

    И по-добре, ти Кришна Мобайл ли искаш да се казва?!

    Нередност?
  • 6
    virgin avatar :-|
    Virgin

    До коментар [#5] от "Да, ама не":
    хахаха, май трябва да си сменя аватара :)

    Нередност?
Нов коментар