Германски гигант увеличава дела си в издателствата "Анубис" и "Булвест 2000"

Klett Lernen вече притежава по 16% от двете фирми и с новата сделка ще остане миноритарен собственик

"Издателска къща Анубис" и "Булвест 2000" са едни от основните играчи на пазара за учебници и учебни помагала в България
"Издателска къща Анубис" и "Булвест 2000" са едни от основните играчи на пазара за учебници и учебни помагала в България
"Издателска къща Анубис" и "Булвест 2000" са едни от основните играчи на пазара за учебници и учебни помагала в България    ©  ВАЛЕНТИНА ПЕТРОВА
"Издателска къща Анубис" и "Булвест 2000" са едни от основните играчи на пазара за учебници и учебни помагала в България    ©  ВАЛЕНТИНА ПЕТРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Klett има 56 предприятия в 14 държави и 3000 служители.

Германската издателска компания Klett Lernen und Information GmbH иска да увеличи участието си в лидерите на пазара с учебници "Издателска  къща Анубис", "Булвест 2000" и дистрибутора им "Анубис-Булвест", става ясно от съобщение в Комисията за защита на конкуренцията. Klett Lernen, които оперират в България през двете си дружества "Клет България" и РААБЕ, вече притежава миноритарни дялове във фирмите. С новата сделка германската компания ще остане миноритарен акционер и няма да има промени в мениджмънта, потвърди за "Капитал Daily" говорителят на групата Филип Хаусман, без обаче да уточнява какъв дял ще се придобие.

Челни позиции сред издателите

"Издателска къща Анубис" и "Булвест 2000" са едни от основните играчи на пазара за учебници и учебни помагала в България. Приходите и на трите компании нарастват през 2014 г., показва справка в Търговския регистър. Оборотът на "Анубис" се е увеличил двойно до 4.2 млн. лв. при 2.1 млн. лв година по-рано, на "Булвест 2000" - от 5.8 млн. на 9.4 млн. лв.  Този на дистрибутора "Анубис-Булвест" скача от 10.2 млн. лв. на 18 млн. лв. И трите дружества са на печалба, като общите им служители са над 120. Най-големият им конкурент на българския пазар е дългогодишният лидер "Просвета", чиито приходи за миналата година остават високи – 26 млн. лв.

Основателят на "Анубис" Николай Табаков е съсобственик на трите фирми заедно с Владимир Топенчаров и Явор Стефанов. До редакционното приключване никой от тях не беше открит за коментар по сделката. От централата на Klett Lernen, които присъстват на българския пазар вече близо 20 години, коментираха, че няма да стават мажоритарен собственик на нито едно от дружествата.

Сделки и замяна

През септември 2013 г. Klett Lernen придоби дялове и в трите дружества –  приблизително по 16% в издателската и над 17% в дистрибутора. И в трите дружества цената, която Klett тогава плаща за придобитите части, е еднаква – по 337 хил. евро. Приблизително по същото време, вероятно като част от същата сделка, Табаков, Топенчаров и Стефанов получават общо участие от 20% в "Клет България" и РААБЕ" - собствените специализирани издателства, чрез които Klett Lernen присъства в България. "При предстоящата сделка няма да има замяна на дялове", обясни още Филип Хаусман.

Собствениците на "Анубис" и "Булвест 2000" обединиха бизнеса си през 2007 г., но запазиха отделните издателства като търговски марки, като сляха единствено търговския си отдел в "Анубис-Булвест". Според запознати тогава отделните издателства са били запазени, за да диверсифицират бизнеса си и да имат по-голям шанс в конкурсите за учебници.

Местно разрастване на германците

През последните години германската Klett Gruppe, собственик и на Klett Lernen und Information, продължава експанзията си в Източна Европа. В началото на 2015 г. групата придоби издателствата за образователна литература Profil в Хърватия и Novi Logos в Сърбия. С разрастването Klett не само затвърждава позициите си на местните пазари, но и увеличи оборота на групово ниво с 10 млн. евро до 460 млн. Евро.

С 56 предприятия в 14 държави Klett e сред водещите компании в областта на образователните издания. В момента за групата работят почти 3000 души. Тя включва и подразделения като Editions Raabe, PONS, Ernst Klett Verlag и др. 

Все още няма коментари
Нов коментар