"Приста ойл" – обратно към фамилията

Братя Бобокови изкупиха дела на двата чуждестранни фонда със заем от 50 млн. евро

Братята Атанас (вдясно) и Пламен Бобокови обясняват, че в резултат от сделката ще имат повече оперативна свобода.
Братята Атанас (вдясно) и Пламен Бобокови обясняват, че в резултат от сделката ще имат повече оперативна свобода.
Братята Атанас (вдясно) и Пламен Бобокови обясняват, че в резултат от сделката ще имат повече оперативна свобода.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Братята Атанас (вдясно) и Пламен Бобокови обясняват, че в резултат от сделката ще имат повече оперативна свобода.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Сделките на годината. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Цена

50 млн. евро (освен 30% от акциите се покрива и заем)

Приходи

388 млн. лв.
Раздялата в Prista Oil Group става година и половина по-рано от първоначално предвидения срок.

За пръв път от 16 години братята Атанас и Пламен Бобокови имат пълния контрол върху бизнеса си, като сключиха една от големите сделки през годината, за да изкупят участието на чуждия си партньор. Досегашните миноритарни акционери - инвестиционното дружество на ADM Capital и Европейската банка за възстановяване и развитие, продадоха дела си от 30% в Prista Oil Group. През нея те индиректно имаха дялове в акумулаторния бизнес, концентриран в "Монбат" и в масления под бранда Prista Oil. Цената за братя Бобокови е 50 млн. евро, отпуснати от Уникредит Булбанк, като много от дъщерните дружества в холдинга вече са заложени по заема. Излизането на акционерите става по-рано от предвидения срок. Те обаче си запазват директното участие в "Монбат", като през 2013 г. срещу ново финансиране те придобиха пряко 20.8% от публичното дружество. Според анализатори те остават в бизнеса с акумулатори заради по-доброто му представяне.

Анатомия на сделката

Prista Oil Group е регистрирано в Холандия и е собственик на "Приста ойл холдинг". Изкупуването на миноритарното участие на ADM Capital и Европейската банка за възстановяване и развитие става през учреденото тази пролет "Приста инвест 2016". Собствеността в новото дружество е разпределена между братя Бобокови и Милен Бойчев, който е мениджър в групата от близо 20 години. "Приста инвест 2016" е получател на заема от 50 млн. евро при договорена лихва от 4.25%. Солидарни длъжници са Prista Oil Group, "Приста ойл холдинг", "Верила лубрикантс", "Монбат трейдинг" и 3 чужди поделения на холдинга. Договорът за особен залог е от 26 юли 2016 г. Компаниите залагат имуществото си, като например завода за производство на масла в Русе. Холдингът има и още ипотеки в полза на ББР, Международната инвестиционна банка, Сибанк и Алфа банк.

За пръв път сами

ADM Capital и Европейската банка за възстановяване и развитие са третият поред чужд инвеститор в Prista Oil Group, като те се въртят през интервал от шест години. През 2000 г. американският гигант Texaco купи 25% от дружеството. През 2006 г. той беше заменен от инвестиционния фонд Gramercy. А през 2012 г. дойде времето и на ADM Capital и EBRD. Цената на въпросното 30% участие, разпределено поравно, беше 60 млн. евро - 48 млн. евро за рефинансиране на кредита на дружеството към предишния акционер Gramercy и 12 млн. евро дългосрочна кредитна линия, отпуснати от EBRD. Свежите пари позволиха масленият бизнес на компанията да се разгърне още повече в международен план.

През 2011 г. беше изкупен делът на американската компания в узбекистанската Uz-Texaco и се създаде Uz - Prista. През 2013 г. след раздялата с Chevron в дружествата Chevron Czech и Chevron Romania компанията получи дистрибуторски права за продажба на продуктите Texaco в 14 държави от Централна и Източна Европа, Украйна, Турция и Централна Азия, както и права за лицензионно производство. През 2014 г. беше официално открит обновеният завод за пластични смазки "Верила лубрикантс", като инвестицията беше 1.5 млн. евро. През тази година "Приста рисайклинг" откри новото си предприятие за преработка на използвани масла в Узбекистан, като инвестицията се оценява на 19 млн. долара. Групата закупи и малка рафинерия за преработка на масла в Николаев, Украйна, като първоначалният план беше да се строи завод за рециклиране за 65 млн. долара в Бородянка, Киевска област, но после се предпочете закупването на действаща, макар и по-малка рафинерия.

На въпрос защо инвеститорите излизат по-рано от края на предвидения шестгодишен период Пламен Бобоков, председател на съвета на директорите на "Приста ойл холдинг", отговори, че е избран правилният момент, тъй като през 2018 г. настоящата операция би струвала двойно по-скъпо за тях. Отделно едноличното управление ще даде възможност да се взимат по-бързи бизнес решения, което ще доведе и до по-бързо развитие на компанията.

Самостоятелният път

Големият дълг, който обаче ще трябва да се обслужва, най-вероятно би затруднил едно още по-голямо разгръщане на холдинга. В него вече текат процеси на дългови преструктурирания, а много несвойствени дейности са изнесени извън групата Prista Oil. От компанията искат да се фокусират върху основния бизнес - маслата и батериите за акумулатори, и да се изчистят ненужните активи, за да се намалят дълговете. Групата вече се раздели с пристанището си за базови масла в Украйна, а миналата година продаде и мажоритарния си дял в унгарското предприятие за производство на емулсии и вазелини Bogdany Petrol на мениджърския екип на унгарското дружество.

По отношение на основния бизнес Пламен Бобоков заяви, че в момента Prista Oil работи по три договора за създаване на смесени дружества в чужбина, единият от които в напреднала фаза, но не посочи къде се преговаря за такива проекти. В търговско отношение се подготвят няколко големи експортни операции, като българският производител имаше интерес да изнася за Китай и Близкия изток.

"Монбат", който е един от лидерите на европейския пазар, ще остане експортно ориентиран - 87% от продажбите на консолидирана база се правят в чужбина чрез дистрибуторска мрежа в над 54 държави.

Всички текстове от "Сделките на годината" 2016

Защо сделките са важни

Топ продажбите на 2016 г.

Живот на финансовия фронт

Сделките с имоти: Двойно по-силна година

Какво казват експертите за пазара

Диана Димова, Kinstellar: Активността пазара на придобивания ще продължи и догодина

Божидар Нейчев, PwC: 2016 г. беше микс от слънчеви моменти и дни с променлива облачност

Стефан Стоянов, EMIS: Очакваме известно раздвижване на капиталовия пазар през 2017 г.

Димитър Узунов, Entrea Capital: Банките отново са по-склонни да предоставят финансиране за придобивания

Диана Николаева, "EY България": Ще има повече сделки в IT, производство, ритейл, финанси

Илко Стоянов, Schoenherr: Има повишена активност в инвестициите на зелено

Юлиан Гиков, "Райфайзен инвестмънт (България)": Очаквам значително по-силна 2017 г. с повече сделки от инвеститори с външен капитал

Най-продаваният телеком

"Приста ойл" – обратно към фамилията

Новият болничен лидер

Депутатът търговец

Раздялата на "Овергаз" с "Газпром"

Лариса Манастърли: Сивата икономика и корупцията пречат на инвеститорите

Апетитът намаля

Топ 5 на обявените сделки през 2016 г.

Нов рекорд на пазара на дългове

IT сделки на годината: малко и предпазливи
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал