🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българският мениджър и предприемач Богомил Балкански стана партньор в Sequoia Capital

В един от най-известните в света технологични фондове той ще работи с компании в ранен етап на развитие

Последното официално работно място на предприемача беше интернет гигантът Google, където Балкански беше вицепрезидент за платформите за наемане
Последното официално работно място на предприемача беше интернет гигантът Google, където Балкански беше вицепрезидент за платформите за наемане
Последното официално работно място на предприемача беше интернет гигантът Google, където Балкански беше вицепрезидент за платформите за наемане    ©  Надежда Чипева
Последното официално работно място на предприемача беше интернет гигантът Google, където Балкански беше вицепрезидент за платформите за наемане    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският мениджър, инвеститор и предприемач Богомил Балкански е новият партньор в един от най-известните фондове за технологични рискови инвестиции в света - Sequoia Capital, съобщи сайта TrendingTopics. Балкански е прекарал почти цялата си кариера в Силициевата долина, а в Sequoia ще отговаря именно за търсенето на перспективни тех компании в ранен етап на развитие.

Опит за предаване

"Като мениджър съм бил на "бойното поле" в продължение на над 20 години и съм водил много от същите битки, които и основателите на компании водят или тепърва трябва да водят. И именно заради този опит съм изключително съпричастен към техните изпитания", казва Балкански при представянето си на сайта на фонда.

Последното официално работно място на предприемача беше интернет гигантът Google, където Балкански беше вицепрезидент за платформите за наемане, част от Google Cloud. През лятото на 2018 г. той обяви, че си взима почивка от активна мениджърска работа. Балкански е работил и във VMware като старши вицепрезидент за облачните инфраструктурни проекти, както и в Siebel Systems и McKinsey. Именно във VMware се запознава с тогавашния изпълнителен директор на компанията Даян Грийн, с която впоследствие участва в изграждането на стартиращата фирма bepop, която пък беше купена от Google.

Балкански участва активно и в българската стартъп екосистема и е финансирал и продължава да финансира като бизнес ангел много проекти - компании като Leanplum, Coherent Labs, StorPool Storage и др., като е подкрепял и някои от българските фондове за стартъп инвестиции. В момента е и почетен консул на България в Сан Франциско. Завършил е университета в Станфорд.

Фонд на фондовете

Историята на Sequoia Capital със сигурност може да се чете и като хроника на развитието на днешната Силициева долина. От основаването си през 1972 г. фондът е инвестирал в стотици компании, сред които Apple, Google, Oracle, PayPal, Stripe, YouTube, Cisco, Instagram, Yahoo, Electronic Arts, WhatsApp, Airbnb и др. В момента Sequoia управлява няколко активни фонда, специализирани в различни сектори и географски области.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kevin87 avatar :-|
    kevin87
    • - 6
    • + 2

    Много неприятен човек. И този като Иван Димов се прави на голямото добро утро. Силициева долина, инвестиционни банкери. На кой му дреме за вас, господа? Гледайте си живота в Америка и да не ни занимават с вас. Силиециева долина, старт-ъп, фондове....? Добре ли спахте?

    Нередност?
Нов коментар