🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ревю: флагманът MateBook X Pro

Тазгодишният MateBook X Pro ясно показва амбициите на китайската компания на лаптоп пазара и е основна част от екосистемата на Huawei

Ревю: флагманът MateBook X Pro
Ревю: флагманът MateBook X Pro
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Оценка

90/100

Плюсове

Страхотен сензорен екран

Huawei Share

Удобна клавиатура и тракпад

Минуси

Вградената в клавиатурата камера изисква свикване

Huawei навлиза на българския лаптоп пазар с четири лаптопа, а флагманът сред тях е доказателство за високите очаквания и цели, които компанията си поставя в този сегмент.

MateBook X Pro не отстъпва по нищо на най-продаваните модели на далеч по-опитните производители.

Хардуер като за флагман

Тестваният от "Капитал" модел беше с най-високата конфигурация на MateBook X Pro (и единствената предлагана на пазара в момента) - последното поколение процесор Intel Core i7-10510U 1.8GHz, 16GB RAM, и 1 терабайт SSD, както и видеокарта Nvidia GeForce MX250 GPU. Без никакво преувеличение може да се каже, че лаптопът лети при почти всякакви задачи. Макар и с отделно GPU с 2GB самостоятелна памет, геймингът при MateBook X Pro е възможен, но труден, и то при ниски настройки. Въпреки това е плюс, че в такова малко тяло има и видеокарта.

Компютърът запазва портовете си от предишния модел - от дясната страна има USB-A 3.1, а от лявата - 3.5 мм аудиожак, USB-C 3.1 и USB-C. Никъде не видяхме знака на Thunderbolt 3, какъвто порт има във всеки модерен премиум лаптоп. Но според Huawei последният USB-C порт поддържа подобна скорост и функционалност, а просто не е лицензирана марката Thunderbolt 3. В комплекта има и док MateDock 2 с различни входове - USB-A, USB-C, HDMI и VGA.

Дизайн и екран

Въпреки че MateBook X Pro копира почти напълно дизайна на предшественика си от 2018 г., премиум излъчването на лаптопа е запазено. Изцяло алуминиевият корпус има единствено логото на Huawei на капака, а 13.9-инчовият 3К LCD сензорен екран покрива почти цялата вътрешна част - изключение са единствено съвсем малките рамки от четирите страни на дисплея. Тракпадът е голям и изключително удобен, а осветената клавиатура е с широки бутони и писането на нея не натоварва. Huawei отново залага и на вградената в клавиатурата камера, която се намира между бутоните F6 и F7 и при натискане изскача. Работата с нея изисква известно свикване, особено ъгъла на снимане, но след време всичко се случва автоматично. Бутонът за включване има и сензор за отпечатъци, а стартирането на Windows става светкавично. Компютърът разполага с четири високоговорителя с ясен и дори силен за лаптоп звук. С теглото си от 1.33 кг и премиум дизайна си моделът е безспорен флагман.

Сензорният екран пък е с резолюция 3000x2000 и без никакво съмнение е едно от най-отличаващите се неща в модела. Почти безрамковият дизайн го прави да изглежда още по-голям, а покрива и sRGB на 100%. Тъй като е тъчскрийн, целият дисплей е стъклен, което пък отразява светлината и при работа на светло трябва да се търси удобен ъгъл. Плюс е, че не оставя особени отпечатъци при използване с пръсти на екрана. За нас дисплеят на MateBook X Pro е сред най-добрите на пазара в момента.

Батерия

MateBook X Pro идва с 57.4 Wh батерия, която при нашите тестове в различни условия издържаше между 6 и 10 часа. Естествено всичко зависи от натоварването - яркостта на какво ниво е, дали се гледа видео с висока резолюция, или се работи по документ и т.н. Според разчетите на Huawei батерията издържа към 11 часа работа в интернет и 13 часа видео, така че всичко е в навиците на потребителя. Положителният факт е, че в комплекта има и 65Wh USB-C зарядно, което е малко и удобно и може да бъде използвано и за зареждане на смартфони, тоест при пътуване да няма нужда от няколко подобни устройства. С него зареждане само за 10 минути дава още около 90 минути работа на лаптопа. Иначе цялата батерия се напълва за около 120 минути и естествено по-малко при покой.

Huawei Share

В България MateBook X Pro идва с познатия Windows 10 Pro. Единственият софтуер на Huawei е платформата на PC Manager, която е лесна за използване при обновяване на драйвърите. Но далеч по-полезна е другата й функция, която е ексклузивна за Huawei и е съществена част от екосистемата 1+8+N. Чрез PC Manager лаптопът се свързва със смартфоните на Huawei, за да използва функцията Huawei Share.

Връзката е през NFC и е дяволски лесна - просто се поставя смартфонът Huawei в долния десен ъгъл на MateBook X Pro до тракпада и устройствата се сдвояват. Използвахме предоставения ни от Huawei нов модел P40 Pro Plus, който скоро излиза на българския пазар. Но платформата може да се сдвоява с всеки модел на Huawei от последните години с NFC.

Накратко, впечатлени сме от функционалността на Huawei Share. След свързването на лаптопа и телефона, екранът на смартфона се появи вдясно на лаптоп дисплея, и вече можехме да контролираме всичко, и то без никакво забавяне. Например през компютъра отговаряхме на чат съобщения в телефона чрез удобството на голямата клавиатура. Също така провеждахме телефонни разговори през компютъра. Само с едно натискане на бутон можехме да използваме целия екран или само част от дисплея на компютъра. Чрез мишката или тракпада на MateBook X Pro потребителят контролира всички приложения в смартфона. Например разглеждахме и качвахме снимки в апликацията Instagram или пишехме в социални мрежи през голямата кла- виатура. Изключително лесни са и редактирането и писането в текстови файлове, качени на смартфона през компютъра. Също така гледахме видеофайловете, записани на 4K на P40 Pro Plus, на изключително добрия екран на MateBook X Pro. През лаптопа можехме да променяме, редактираме и запазваме директно на телефона почти вся- какви файлове - от снимки, през видео до документи.

Huawei нарича тези възможности мултиекранно взаимодействие (Multiscreen Collaboration) и със сигурност то ще заема все по-важна част и в бъдещите им модели. За нас най-лесно беше прехвърлянето на големи файлове между P40 Pro Plus и MateBook X Pro, като освен с мишката е възможно директно през сензорния дисплей на лаптопа с пръсти чрез drag and drop.

Заключение

Huawei MateBook X Pro демонстрира възможностите и амбициите на китайския производител на лаптоп пазара и е само началото за компанията в този сегмент. Като комбинация от възможностите на Huawei Share, мощния хардуер и отличния екран моделът е лесно да бъде препоръчан. Той е изцяло в лигата на флагманите в категорията на ултрабуците и предлага някои уникални функции на адекватната за този клас цена от 3499 лв. Предлага се в големите вериги, както и онлайн.

Вижте още тук