Инвестиционен консултант е новият прокурист на "Монбат"

Димитър Костадинов от "Ентреа" се очаква да бъде избран и за член на борда на директорите

Димитър Костадинов от години е управляващ партньор в консултантската компания Entrea Capital
Димитър Костадинов от години е управляващ партньор в консултантската компания Entrea Capital
Димитър Костадинов от години е управляващ партньор в консултантската компания Entrea Capital    ©  Надежда Чипева
Димитър Костадинов от години е управляващ партньор в консултантската компания Entrea Capital    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвестиционният консултант Димитър Костадинов е новият прокурист на "Монбат". За избора му стана ясно в сряда, след като един от основните собственици, Атанас Бобоков, се оттегли от поста изпълнителен директор заради повдигнатото срещу него обвинение от прокуратурата.

Макар твърденията на прокуратурата да са съвсем неясни, назначаването на външен мениджър в монтанското дружество вероятно цели внесе спокойствие в международните партньори и кредитори на "Монбат". Сред тях са Европейската банка за възстановяване и развитие и фондът за дялови инвестиции CEECAT Capital, Уникредит, Райфайзен, както и няколко големи пенсионни фонда.

Дълго CV

Костадинов има дългогодишен опит в областта на финансите и консултирането на сделки по придобивания. Той е управляващ партньор в Entrea Capital, като по информация на сайта на компанията е осъществявал проекти за набиране на капитал, преструктуриране на дълг, както и сливания и придобивания в секторите на бързооборотните стоки и производството. Справка в ДАКСИ показва, че освен в "Ентреа кепитъл" и свързаната "Ентреа кепитъл партнърс" той има дял и участва в управлението също на "Форест парк" и "Аура кепитъл". Преди да се присъедини към Entrea Capital, е работил в ИНГ банк, първоначално като ръководител на отдел "Корпоративни клиенти", а след това като изпълнителен директор.

През 2004 г. той е бил финансов и икономически съветник на зам.-премиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев в правителството на Симеон Сакскобургготски. Дотогава е работил в чужбина, като между 2001 и 2004 г. е бил анализатор в UBS Investment Banking първо в Токио, а след това в Лондон. Финансовата му кариера започва в Salomon Smith Barney в САЩ.

Промяната

За назначението на Костадинов за прокурист на "Монбат" се разбра от съобщение на дружеството, след като в сряда сутринта Атанас Бобоков публикува изявление, че се оттегля от поста изпълнителен директор "с оглед запазване на стабилността на дружеството и инвеститорското доверие". Причината за това беше повдигнатото срещу него обвинение от прокуратурата за участие в организирана престъпна група за нелегален внос и износ на опасни отпадъци. Сред обвинените са също братът Пламен Бобоков, зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и други лица. Това доведе до рязко поевтиняване на акциите на "Монбат" на борсата.

Освобождаването на Атанас Бобоков е било гласувано от съвета на директорите на извънредно заседание в сряда и все още не е отразено в Търговския регистър. На събранието е било решено също да се назначи Димитър Костадинов като втори прокурист и независимо лице. Сега прокурист на "Монбат" е назначеният през 2015 г. Петър Петров. Той не е член на борда, който се състои от 9 души. За разлика от него Костадинов се очаква да се присъедини към съвета на директорите, като предложението трябва да се гласува на извънредно общо събрание на акционерите на 22 юли.

Ръководството на компанията е решило също да даде мандат на международната адвокатска кантора Wolf Theiss да проведе независим одит по въпросите, свързани с екологичните аспекти от дейността на на компанията и съответствието им с приложимите национални и европейски регулации.

От компанията съобщиха също, че всички производствени предприятия на групата в страната и чужбина продължават да работят и че поръчките са достигнали напълно нивата допреди Covid-19 кризата. "Монбат" има заводи за акумулатори в Монтана и Добрич и планираше изграждането на трети във Враца. Групата има също рециклиращи мощности в България, Сърбия, Румъния и Италия, както и компания за литиево-йонни батерии в Германия.

Все още няма коментари
Нов коментар