🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Двамата братя и техните заводи

През годините бизнесът на Бобокови се разраства, но се запазва концентриран в две основни направления - акумулатори и моторни масла

Пламен (вляво) и Атанас Бобокови    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнес историята на братята Атанас и Пламен Бобокови започва още от началото на прехода. Днес, 30-години по-късно, те имат индустриален холдинг с два основни стълба - акумулатори и моторни масла, и оборот от почти половин милиард лева. За разлика от много други лица от прехода те са се развивали постепенно, насочили са се към производство, а не недвижимости, хазарт или търговия, повечето от фабриките им са новоизградени, пазарите им са в чужбина, а като партньори през годините са привличали много западни инвеститори.

Начало по масло

Първата семейна фирма - едноличният търговец "Бобоков и синове - Стоил Бобоков", е регистрирана още през 1990 г. В следващите години са основани още компании с разнородна дейност, сред които през 1994 г. и "Приста ойл". Първоначално тя започва като търговец, а впоследствие изгражда и собствена блендингова фабрика за моторни и индустриални масла.

Ключът за бързия успех до голяма степен е фалитът на най-големия производител в страната - "Плама", Плевен, благодарение на което маслата с марка Prista Oil бързо завземат дял, достигнал през 1996-1997 и до над 50% от пазара.

През 1998 г. "Приста ойл" съвместно с РМД купува от Агенцията за приватизацията 72% от неработещото монтанско предприятие "Алумикар", което е основата на днешния "Монбат". Сделката е за 3.375 млн. долара с разсрочено десетгодишно плащане. Първоначално "Приста ойл" придобива 26%, а "Алумикар-98" - 46%. Още на следващата година обаче чрез увеличение на капитала с 640 млн. стари лева (640 хил. лв.) "Приста ойл" покачва дела си до 90%. Дяловете на РМД-то и държавата падат съответно на 6.2% и 3.7%.

Дейността на фабриката е възстановена и за разлика от много други приватизирани заводи в този период компанията се развива.

Финансови другари

Експанзията на "Приста ойл" през годините е подпомогната от редица именити чуждестранни партньори. През 2000 г. 25% дял придобива Texaco, през 2006 г. тя е заместена от финансов инвеститор - американския фонд Gramercy, а същевременно "Монбат" излиза на борсата, като набира 33 млн. лв. През 2012 г. следва нова рокада и преструктуриране и като миноритарни инвеститори влизат ADM Capital и ЕБВР. През 2016 г. Бобокови изкупуват обратно дела им и в момента те контролират изцяло "Приста ойл холдинг".

В "Монбат" техният дял е около 50%, като продължават да имат чужди и местни партньори - над 20% дял има дружество на ЕБВР и CEECAT Capital (който се обособява от ADM Capital). Солидни дялове притежават и няколко български пенсионни фонда, сред които и лидерите на пазара "Доверие" и "Алианц", като така турбуленциите около арестите на Бобокови косвено ощетяват и спестяванията за пенсия на милиони българи. "Монбат" има и облигационна емисия, по която задълженията са около 50 млн. лв. и която е записана от множество институционални инвеститори.

Други потърпевши от ударната вълна може да са банките - кредитори на групата. Обратното изкупуване през 2016 г. е финансирано от Уникредит Булбанк с 50 млн. евро заем, като към края на 2019 г. задълженията на "Приста инвест 2016" са над 56 млн. лв.

А според отчетите на "Монбат" то има банкови кредити за общо 83 млн. лв. към края на 2019 г. от още няколко банки - Райфайзенбанк (18 млн. лв.), Пощенска банка (25 млн. лв.), Hypo Noe (25 млн. лв.), Банка ДСК (13 млн. лв.), както и около 3 млн. лв. лизингови задължения към "ОББ Интерлийз".

Светът е голям

Цялата тази задлъжнялост през годините е използвана за експанзия - органична и чрез придобивки. В резултат днес "Приста ойл" и "Монбат" са международни играчи, които не само продават, но и произвеждат в множество страни.

При бизнеса с масла производството се случва в три завода - в Русе, Турция и Узбекистан (през Uz - Prista). Към групата е и заводът за пластични смазки "Верила лубрикантс" край София.

"Приста" има и бизнес с рециклиране на отработени масла - съвместно предприятие в Узбекистан с "Узбекнефтегаз" с 49%. Групата има и малка рафинерия за преработка на масла в Николаев, Украйна.

При акумулаторите има сходен модел - мощности за производство и рециклиране. През 2007 г. към основната площадка в Монтана беше добавен и купеният завод за производство на акумулаторни батерии "Старт" - Добрич. Компанията опитва и да диверсифицира класическото си производство на оловни акумулатори. През 2017 г. са купени две германски компании, производители на литиево-йонни батерии. През 2019 г. е придобита италианска инженерингова компания STC, с която се очаква синергия по линия на внедряване на нови техники в рециклирането. В плановете е и нов завод във Враца за биполярни батерии, в който планът за инвестиции е 40 млн. лв. Сега, след прокурорския удар, изграждането е под въпрос, най-малкото заради изпратения сигнал към финансиращите институции.

Рециклирането е важен компонент, тъй като бизнесът на "Монбат" е зависим от цената на оловото и повторната употреба е начин да се покрият голяма част от нуждите за производството, като се осигури предвидимост. "Монбат" разполага с три такива завода в Монтана, Румъния и Сърбия, обединени в дружеството "Монбат рисайклинг".

Извън двата стълба с акумулаторите и маслата братя Бобокови през годините са влизали и в други начинания. Например в производството - фабрика за светодиоди и винарна. Холдингът на Бобокови заедно с чужд партньор подаде и оферта за българския бизнес на CEZ, но тя бе ценово умерена и продавачът избра щедрото предложение на Гинка Върбакова. Русенските братя изградиха и спортна зала в родния си град, но тя се оказа губеща и държавата я откупи.

Все още няма коментари
Нов коментар