🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компанията за данни BizPortal набра 1.7 млн. евро капитал

Основен инвеститор е фонд мениджърът към Фонда на фондовете Morningside Hill

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският стартъп в сферата на бизнес данните BizPortal е набрал 1.7 млн. евро капитал, потвърдиха от фирмата. Основната част от инвестицията идва от фонда Morningside Hill, един от четирите финансови мениджъра към Фонда на фондовете, които управляват и насочват предимно публичен ресурс към стартиращи компании. По-малката част се поема от бизнес ангели.

От данните в Търговския регистър личи, че новите инвеститори са придобили дял от 13.5% в компания, което означава, че тя се оценява на 12.6 млн. евро. Това е първото набиране на външен капитал от страна на фирмата, която досега се е развивала изцяло органично.

За 2019 г. дружеството "БизПортал", през което работи компанията, е отчело 1.2 млн. лв. приходи, близо 40% повишение спрямо година по-рано. Във фирмата работят 25 души, като се предвижда до края на годината те да достигнат 30 и да продължат да растат в бъдеще.

Разширение на бизнеса

BizPortal е основана през 2014 г. Основната дейност на компанията е да събира корпоративни данни и данни за обществени поръчки от цял свят, които след това продава на кредитни агенции или агрегатори на бизнес информация, които пък от своя страна я продават на банки и други финансови институции.

"Нашата силна страна са обществените поръчки, защото имаме световно покритие. Повечето фирми в сферата на бизнес информацията не обръщат толкова голямо внимание на обществените поръчки, защото е сложно, а те стават все по-важни в световен мащаб", коментира пред "Капитал" Андрей Давидов, директор и съосновател на BizPortal.

Според Давидов парите ще бъдат използвани за разширение на бизнеса. В момента фирмата събира данни от почти навсякъде по света, с изключение на няколко "трудни" за достъп на информация пазари като Китай. Данните се събират в платформата на компанията Tender Alpha, в която се предвиждат сериозни инвестиции с цел развитие. Друг план на компанията е да отвори търговски офис в САЩ. В момента най-важните пазари на BizPortal са Англия, Бенелюкс и САЩ.

"Платформата ни има много накъде да се развива. Дори самото събиране и представяне на адекватна информация на финансовите фондове е ужасно трудно, което отваря много възможности и ни поставя в добра позиция", коментира още Давидов.

Втората инвестиция на Morningside Hill

Инвестицията в BizPortal е втора за финансовия мениджър към Фонда на фондовете Morningside Hill в рамките на едва няколко седмици, след като през юни бе обявена инвестиция за общо 4 млн. евро в българската за преработване на органични отпадъци Nasekomo - заедно с друг мениджър към Фонда на фондовете, NV3, както и частни инвеститори.

"Инвестираме чисто заради потенциала на компанията. Бизнесът може да се разраства много, а компанията продава в цял свят. Ние самите разбираме този бизнес, защото сме от финансовия свят", коментира пред "Капитал" Павел Велков, партньор в Morningside Hill. "Бизнесът има потенциал за изход след години. И ако обичайно търсим изход след между 5 и 10 години, тук може и по-рано."

Според Велков сумата не е голяма, макар екипът на фирмата да е малоброен. "Сумата е нормална, за да може компанията да се развива спокойно. Ние никога няма да имаме такъв достъп до капитали като в САЩ, където подобни суми отиват и на ниво идея, но поне така компанията набира в един голям рунд, а не няколко по-малки, в какъвто случай цялото време отива в търсене на финансиране.", казва Велков.

Все още няма коментари
Нов коментар