Кои "големи малки" предприятия реално могат да получат помощ заради корона кризата

Бюджетът от 40 млн. евро ще стигне за малко повече от 1500 фирми

   ©  Цветелина Белутова
Ангелина Добрева е управител на "Адекум проекти за развитие", член на БАКЕП

До края на ноември се очаква Министерство на икономиката да отвори грантова схема за ликвидна помощ "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 хил. лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19". Средствата за грантовата схема - 40 млн. евро, са от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Ликвидна помощ - за какво и колко

Спечелилите в конкуренцията, която ще бъде много по-тежка от тази за помощите до момента, ще получат 50 хил. лв. за покриване на вече направени оперативни разходи от началото на февруари 2020 г. до три месеца след сключване на договор за безвъзмездна помощ. С парите могат да се покрият разходи за заплати и осигуровки, суровини, наеми, режийни, външни услуги - реално платени до момента на отчитане на проекта, 4 месеца след сключване на договора за него. За разлика от всички стандартни грантови схеми по тази е предвидено помощта да се получи до 15 дни отново след сключване на договора за нея. Тези фирми, които вече са получили ликвидна помощ по грантовата схема на министерството за микро- и малки предприятия, за фирми за автобусни превози чрез Министерство на транспорта и за туристически фирми чрез Министерство на туризма, ще могат да кандидатстват, но за сума, която заедно с вече получените помощи не надхвърля 50 хил. лв. Фирмите, които участват по схемата 60/40, ще могат да кандидатстват за 50 хил. лв., но няма да могат да ги използват за покриване на възнаграждения и осигуровки.

Кой може да кандидатства

Малко предприятие е такова, което през 2018 и 2019 г. има между 10 и 50 души персонал и поне една от следните величини - годишен оборот или активи не надхвърлят 19.5 млн. лв. Ако предприятието е свързано с други, то техният персонал, оборот и активи също се взимат предвид. Кандидатът трябва да е осъществявал дейност минимум през 2018 и 2019 г.

Схемата е отворена за кандидати от всички икономически сектори с изключение на фирмите, чиято суровина е земеделски или горски продукт. Те би трябвало да очакват ликвидна помощ от Държавен фонд "Земеделие", но той не е предвидил такава, така че те ще останат без възможност за подпомагане по никоя програма.

Другите недопустими, логично, са фирми, които произвеждат или търгуват с тютюн и тютюневи изделия, тези, които предоставят финансови или застрахователни услуги, и фирмите, чиято дейност е свързана с хазарт.

За всички останали сектори в икономиката бюджетът от 40 млн. евро е разделен пропорционално на броя фирми, работещи в съответния сектор, така че кандидатите да се състезават само в рамките на собствения си сектор, тъй като миналите печалби и платени данъци, които ще определят кой ще получи помощ, са много различни в зависимост от сектора.

Основното сито между над 25 хил. малки предприятия в България ще бъде изискването за оборот над 500 хил. лв. за 2019 г. - неизбежно и правилно решение на Министерство на икономиката с оглед на факта, че бюджетът ще стигне за малко повече от 1500 фирми.

Кандидатите ще трябва да докажат чрез ДДС декларации, че от февруари до момента на кандидатстване са имали минимум три месеца, последователни или не, в които регистрират повече от 20% спад в оборота за съответните месеци спрямо същите през 2019 г. За съжаление над 80% от потенциалните кандидати, включително дори и най-успешните малки предприятия, регистрират такъв спад в бизнеса през 2020 г.

Кой ще бъде одобрен?

Европейските фондове традиционно са насочени към успешни производствени и ИТ предприятия, кандидатстващи за финансиране на големи инвестиционни проекти. Грантовите схеми за ликвидност сега са извънредна възможност като отговор на пандемията от коронавирус. Почти със сигурност за всеки тип предприятие ще има една-единствена възможност за кандидатура за ликвидна помощ - няма предвидени пари, нито планове грантовите схеми за ликвидност да се повтарят до неопределения край на пандемията.

Отворени за всички и покриващи вече направени оперативни разходи, тези грантови схеми за ликвидност привличат всички фирми, но не са за всички. Фирми, които имат данъчни задължения повече от 1% от оборота или над 50 хил. лв., не могат да получат ликвидна помощ. Голямо предимство в оценката ще имат тези, които са платилите по-висок корпоративен данък през 2018 и 2019 г., съответно реализирали по-висока печалба. Тоест ликвидната помощ ще бъде насочена към тези фирми, които в отличното близко минало преди пандемията не са крили печалби и са плащали данъци. Те са и тези, които имат най-висок шанс да оцелеят и продължат развитието си след кризата.

Няма статистика, която посочва колко от 25 хил. малки фирми в България правят обороти над половин милион лева на година, но пари за помощ има само за малко над 1500. А каква помощ е 50 хил. лв. и може ли тя да има реален ефект за стабилизация - със сигурност не. Но бизнесът в България е реалистично настроен - всеки потенциален кандидат казва: "Е, малко, а кой ти ги дава?"