🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Airbus надмина целта си от 560 доставени самолета за 2020 г.

Компанията за втора поредна година изпревари Boeing

През 2019 г. Airbus достави общо 863 машини, като тогава също беше на първо място по брой произведени самолети.
През 2019 г. Airbus достави общо 863 машини, като тогава също беше на първо място по брой произведени самолети.
През 2019 г. Airbus достави общо 863 машини, като тогава също беше на първо място по брой произведени самолети.    ©  Reuters
През 2019 г. Airbus достави общо 863 машини, като тогава също беше на първо място по брой произведени самолети.    ©  Reuters

Airbus е доставила повече от 560 нови самолета през 2020 г., твърдят източници на Reuters в авиационната индустрия. Това прави европейската компания най-големия производител на самолети в света за втора поредна година, изпреварвайки главния си конкурент Boeing.

Airbus са изпълнили неформалната си цел за производство и доставка на 560 самолета през изминалата година. Точната бройка на произведените машини за миналата година все още не е обявена. От компанията отказват да коментират, преди да бъдат публикувани официалните им данни за направените през годината поръчки и доставки. Очаква се тази информация да бъде обявена в следващите няколко дни.

През 2019 г. Airbus достави общо 863 машини, като тогава също беше на първо място по брой произведени самолети. Доставените от компанията самолети през миналата година са с около една трета по-малко от тези през предишната година. Въпреки това обаче Airbus постигнаха успех, предвид създалата се неблагоприятна ситуация покрай пандемията от коронавирус и тежкия удар върху авиационната индустрия.

За сравнение, главният конкурент на компанията, Boeing, е доставил едва 118 машини от началото на 2020 г. до края на ноември. В основата на драстичния спад е това, че през това време полети със самолета Boeing 737 MAX бяха забранени заради две фатални катастрофи на същия модел. Приземяването на модела доведе и до отказ от поръчки за американската компания.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 1

    Браво на "Еърбъс"!Това е доказателство , че чрез обединени сили между страните от Европа и десетилетия наред "къртовски труд" може да се бият американците!Очаквам и тази година "Боинг" да е след "Еърбъс", защото имат огромен проблем с 737 "Макс"!

    Нередност?
Нов коментар