Глобален недостиг на чипове заплашва производството на лаптопи и смартфони

Инвестициите в устройствата не са достатъчни, което е главна причина за дефицита

Производители на електроника, сред които Panasonic и Yamaha, също предупреждават, че са изправени пред недостиг на чипове.
Производители на електроника, сред които Panasonic и Yamaha, също предупреждават, че са изправени пред недостиг на чипове.
Производители на електроника, сред които Panasonic и Yamaha, също предупреждават, че са изправени пред недостиг на чипове.    ©  Reuters
Производители на електроника, сред които Panasonic и Yamaha, също предупреждават, че са изправени пред недостиг на чипове.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Производителите на електронни устройства от автомобили до телевизори и смартфони предупреждават за глобален недостиг на чипове. Това причинява производствени закъснения във време, в което потребителското търсене се възстановява след кризата от коронавируса, съобщава Reuters.

Няколко са причините за проблема, твърдят ръководители и анализатори в индустрията. Китайският технологичен гигант Huawei, който беше ударен от санкциите на САЩ, изкупува големи количества чипове наведнъж. Пожар в завод за чипове в Япония, наложените ограничения заради коронавируса в Югоизточна Азия и стачка във Франция са също сред причините за недостига.

По-големият проблем е, че инвестициите в заводи за производство на 8-инчови чипове са недостатъчни. Притежавани предимно от азиатски компании, предприятията се борят да смогнат на увеличилото се търсене на 5G телефони, лаптопи и автомобили.

"Сблъскваме се с недостиг на компоненти за цялата електронна индустрия", твърди Дони Джанг, главен изпълнителен директор на базирания в Шънджън доставчик Sand and Wave. Джанг заяви, че е закъсняла доставката му на микроконтролер, който е ключов при разработването на интелигентни слушалки, по които работи. "Първоначално планирахме да завършим производството за един месец, но сега изглежда, че ще трябва да го направим за два."

Японски доставчик на електронни компоненти пък заяви, че се сблъсква с недостиг на WiFi и Bluetooth чипове, заради който очаква закъснения от повече от 10 седмици. Автомобилната индустрия в Китай, която отбеляза проблема по-рано този месец, очаква производството на някои китайски марки автомобили да бъде засегнато през първото тримесечие на следващата година, твърди висш служител в сектора.

Нарастващото търсене

Потребителското търсене в Китай, особено за автомобили, се възстанови неочаквано бързо след кризата заради коронавируса. Поръчките за продукти като лаптопи и мобилни телефони се повишиха в региони като Европа и САЩ, където все още са наложени ограничения заради пандемията.

"Тъй като (тези продукти) се конкурират за едни и същи фабрични ресурси, недостигът се отразява на всички тези сектори, а също и на други. Тези просто са най-очевидните в момента", твърди Кевин Андерсън, старши анализатор в Omdia.

Нидерландският производител на автомобилни чипове NXP Semiconductors съобщи на клиентите си, че ще се наложи да повиши цените на всичките си продукти поради "значително увеличение" на разходите за материали и "сериозен недостиг" на чипове, съобщи по-рано агенцията.

"Бизнесът се завърна много по-бързо, отколкото очаквахме", заяви изпълнителният директор на NXP Курт Сивърс в интервю за германския бизнес всекидневник Handelsblatt на 11 декември. "Много клиенти поръчаха твърде късно. В резултат на това не можем да смогнем в някои области."

Други краткосрочни причини за недостига са запасяването с чипове от телекомуникационния гигант Huawei преди средата на септември. Доставчиците на компанията трябваше да се съобразят със санкциите, наложени им от САЩ, според които китайската компания не може да използва американски продукти, заяви анализаторът на CICC Хуанг Лепинг.

Други производители на електроника, сред които Panasonic и Yamaha, също предупреждават, че са изправени пред недостиг на чипове. Производството на аудиооборудване и видеокамери беше забавено, след като огромен пожар през октомври засегна завод за чипове в южна Япония, собственост на Asahi Kasei Microdevices(AKM) - звено на Asahi Kasei,.

Появиха се опасения и във връзка със стачките във Франция на производителя на чипове STMicroelectronics. Ерик Потард от френския търговски съюз CFDT твърди, че стачката е довела до спад в активността с около 8%. STMicro обаче заяви, че тя няма влияние върху производството.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dexter4o avatar :-P
    VeLikoV

    Бил Гейтс изкупува всички чипове . . . гответе се ;) :D

    Нередност?
Нов коментар