Криптопортфейл: къде и как се съхраняват криптомонети

Всичко, което препоръчват експерти, за да направите най-подходящия избор

Криптопортфейл: къде и как се съхраняват криптомонети
Криптопортфейл: къде и как се съхраняват криптомонети
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво е криптопортфейл и за какво се използва? Какви видове криптопортфейли има и как да изберем най-подходящия?

Криптопортфейл: къде и как се съхраняват криптомонети

На пазара вече има огромно разнообразие от криптопортфейли, а правилният избор е строго индивидуален. Ето защо събрахме на едно място всичко, което препоръчваме да обмислите, преди да изберете най-подходящия криптопортфейл за криптомонетите си. След като намерите портфейла, който отговаря на вашите нужди, следва да прегледате наличните предложения на пазара според монетите, с които ще оперирате.

Какво е криптопортфейл

Криптопортфейл се нарича софтуерната програма или хардуерното устройство, чрез което потребителят управлява криптомонетите в своите сметки - вижда сумите по своите сметки и нарежда плащания. Най-често това са програми, които се инсталират на настолен или преносим компютър, таблет или смартфон. Също така има и онлайн приложения, които ви позволяват да си създадете портфейл на отдалечен сървър и да имате достъп до своите сметки през интернет.

За разлика от познатите ни физически портфейли криптопортфейлът съхранява двойка ключове - публичен и личен. Те осигуряват изключителна сигурност на потребителя и достъп до личните му криптомонети. Публичният ключ представлява вид идентификатор. Той е видим за всички потребители в блокчейн мрежата, но е достъпен само и единствено чрез личния ключ, който съхранявате само и единствено вие. В този смисъл може да се каже, че личният ключ е паролата на потребителя, а публичният - неговото потребителско име. Двойката ключове позволяват на потребителя да влезе в базата данни, където се намират монетите му, и да прави различни операции с тях.

Как да използваме криптопортфейл

Криптопортфейлът е основният софтуер, с който работи всеки потребител на криптомонети. Освен че задължително трябва да отговоря на най-високите нива на сигурност, криптопортфейлът следва да се избере според идивидуалните нужди на потребителя и целите, за които ще се използва.

Изпращане и получаване на криптомонети

Основните функции на всеки портфейл се свеждат до проверка на криптобаланса и изпращане и получаване на монети. За да проверим каква е наличността ни, достатъчно е да стартираме софтуера, който показва съдържанието на публичния ключ. Но когато изпращаме монети, вече използваме личния си ключ, за да потвърдим, че искаме да направим съответната трансакция. Достатъчно е да изберем валутата, да въведем стойност и да потвърдим с личен ключ, за да изпратим монети на някого. Получаването е още по-лесно - само трябва да предоставим публичния си ключ на потребителя, който ще ни изпрати монети.

Тъй като ключовете, познати и като "адреси", са дълги комбинации от букви и цифри, препоръчваме да бъдат копирани, а не въвеждани ръчно, за да се избегнат грешки - веднъж изпратени, те не могат да се върнат и да поправите сгрешения символ. Някои портфейли предлагат възможност за създаване на QR код, който да споделя директно публичния адрес на потребителя с цел улесняване на получаването и изпращането на криптомонети. В този случай подателят сканира кода с телефона си и директно се сдобива с адреса на получателя.

Стейкинг

Т.нар. стейкинг е предпочитан от потребители с повече знания и опит в света на криптовалутите. По своята същност той кани потребителя да подкрепи определена криптомрежа, като заключи част от своите монети в нея, а тя от своя страна го поощрява за приноса. Накратко - стейкингът е възможност за получаване на пасивни приходи от крипто и алтернатива на копаенето. При нея обаче криптопортфейлът трябва да е постоянно онлайн, а потребителят се превръща в пълен нод, който валидира трансакции и поддържа копие от блокчейна локално.

Стейкингът използва консенсусния механизъм Proof-of-Stake (PoS), който позволява награда в размер на близо 1% от първоначално направената инвестиция. Ако се спрете на тази опция, осигурете си мобилно устройство с голямо свободно пространство, на което ще съхранявате целия блокчейн, а той понякога достига стотици гигабайти.

Трейдинг

Повечето онлайн портфейли, които поддържат различни криптомонети, предлагат възможността за обмен - само крипто в крипто или от крипто във фиатна валута и обратно. Достатъчно е да изберете желаната валутна двойка и да осъществите обмена, като тези операции в борсата на Nexo са мигновени, изключително сигурни и лесни за осъществяване дори от нови криптопотребители.

Подкрепа на мрежата

Всеки присъединил се към блокчейн мрежата допринася за развитието й по пасивен начин. Разбира се, ако потребителят желае да се включи активно, той следва да стане активно действащо лице - пълен нод, който валидира трансакции и съхранява блокчейн мрежата локално (напр. на телефона си).

Вероятно се питате защо копаенето не фигурира в списъка ни. Защото, въпреки че задължително трябва да разполагате с криптопортфейл, за разлика от другите му предназначения към него няма никакви специфични изисквания.

Видове криптопортфейли

Криптопортфейлите се разделят в две големи групи - онлайн и офлайн софтуери и хардуери. Както казахме, изборът на портфейл обикновено произтича от основното му предназначение, но ето няколко предимства и недостатъци на най-познатите портфейли, които да имате предвид.

Предимства:

  • Десктоп: Средно високо ниво на сигурност и анонимност
  • Мобилен: Практичен и удобен, предпочитан за трейдинг
  • Уеб: Лесен за употреба, най-често за изпращане и получаване
  • Хардуер: Най-сигурна опция при дългосрочно съхранение на големи суми
  • Хартиен: Непробиваемо ниво на сигурност

Недостатъци:

  • Десктоп: Уязвим на кибер атаки
  • Мобилен: Податлив на вируси
  • Уеб: Използване на посредник
  • Хардуерен: Необходима е инвестиция за закупуването му
  • Хартиен: Би могъл да се изгуби или повреди

За Nexo

Nexo е една от водещите институции за управление на дигитални активи в света. Мисията на компанията е да увеличи максимално стойността и ползите от криптовалутите чрез данъчно ефективните линии за бързи кредити Instant Crypto Credit Lines, високодоходните спестовни продукти Earn, Send & Pay функционалности и модерни трейдинг и извънборсови възможности, като в същото време осигурява най-високата застрахователна защита на активите и сигурност на военно ниво на своя Nexo Wallet. Nexo управлява $5+ милиарда активи за над 1 милион потребители в 200+ юрисдикции и е обработила повече от $5 милиарда от своето основаване през 2018 г. Официален уебсайт: https://nexo.io. Официален кариерен уебсайт: https://nexo.careers/