🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На гребена на вълната на една финансова революция

Криптовалутите и дигиталните активи създадоха пазар за над един трилион долара и преобразиха завинаги финансовата карта на света, казва Том Станев, който оглавява трейдинг екипа на Nexo

На гребена на вълната на една финансова революция
На гребена на вълната на една финансова революция
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Професионалният път на Том Станев преминава като скоростен влак през цялото земно кълбо. Започва кариерата си като трейдър в Холандия, след това продължава в Хонг Конг в една от най-големите инвестиционни банки в света и стига до Германия, където работи в една от водещите европейски енергийни компании, преди да се върне в България и да се гмурне в екосистемата на криптовалутите. Днес Том оглавява трейдинг екипа на Nexo - българската компания, която пренарежда картата на световните дигитални финанси със собствени продукти и решения.

Как криптовалутите промениха трейдинга и борсите?

Криптовалутите и дигиталните активи създадоха пазар за над един трилион долара и преобразиха завинаги финансовата карта на света. Те променят с невиждана скорост не само какво, как и къде се търгува, но и нашето всекидневие, защото доказаха, че са работещо решение на реални проблеми тук и сега, както за малки, така и за големи инвеститори. Особено покрай COVID-19, нуждата от силна и независима бариера срещу постоянно растящата инфлация в глобален мащаб нараства и ускорява масовото възприемане на криптото. Примери са, както нарастващия брой клиенти на Nexo - над един милион по цял свят, така и големи институционални имена като PayPal, MicroStrategy и Теsla, и съвсем не на последно място - плановете на редица централни банки да развиват дигитални валути.

Съвсем скорошен пример, който добре илюстрира тази нарастваща тенденция е, че 40% от американците, които ще получат финансови стимули, в рамките на програмата за възстановяване на американската икономиката след COVID-19, споделят, че ще ги насочат към инвестиции в биткойн и акции. Съвсем спокойно можем да кажем, че днес криптовалутите и токенизацията на активи вече са част от съвременния речник и начин на живот - това естествено се отразява и на борсите.

Кое е необикновеното в индустрията?

Няма друг сектор, който да е толкова жив и настоятелен в еволюцията си -- криптото в момента е единственият наистина свободен пазар. Всички традиционни индустрии плавно преливат в света на дигиталните активи и това се случва пред очите ни. Виждаме как спортни звезди токенизираха своите договори, а незаменяемите токени (NFT) променят света на изкуството.

Ние сме на гребена на вълната на една социална и финансова революция, която засяга всеки аспект от живота ни. Криптоиндустрията позволява да видиш наистина голямата картина и дава възможност не просто да приложиш ноу-хау и добри практики от познати сектори, но да ги направиш в пъти по-ефективни. И традиционните стокови, фондови, енергийни и други борси не са изключение - можеш да вземеш всичко, което правят като търговия или начин на опериране и да реализираш подобрените им варианти в дигиталния свят.

Какво може да те направи успешен и какви са добрите уроци, които е добре да помним?

През 2019 година напуснах сигурна и високоплатена позиция в Германия, за да се върна в България и да се присъединя към екипа на компания, създадена от комбинацията между голямата идея, дългогодишния опит във финансовите пазари на основателите и общата воля за успех. Няма как да не бъдеш привлечен от тази сила и да не се поучиш от смелостта, която изисква.

Криптоиндустрията промени живота ми и отвори вратите към една изцяло нова вселена, която ние изграждаме всеки ден - с наши собствени продукти създадохме бизнес ниша, благодарение на която пренареждаме световната финансова карта. Затова и концепцията ми за лични постижения вече е съвсем различна - успехът няма как да бъде константа. Той зависи от това колко високо човек е поставил летвата си, а нашата - в тон с крипто жаргона - е отвъд Луната.

Какви са възможностите за развитие в криптоиндустрията?

Самата индустрия е уникална и предполага участниците да са такива - играем само за победа без страх от грешки, защото именно притесненията са спънката на прогреса. Нашата всеотдайност, внимание към детайла и усещане на пулса на пазара ни превръщат в хората, които се осмеляват да използват опита си, за да предефинират финансите. Спокойно мога да твърдя, че това се отнася за целия ни екип. Затова и отговорността на всеки един от нас е огромна - всяко едно решение, което взимаме има реално отражение върху живота на хиляди, дори милиони хора по света.

Колкото до развитие, имаме уникални позиции, особено на трейдинг деска ни. Те позволяват на хора с инженерен, математически и анализаторски опит да приложат традиционните си познания на финансовите пазари.

Каква е мотивацията на хората да движат този подем?

В Nexo имаме реалната възможност да оставим отпечатък в историята. Ежедневно търсим решения на казуси от целия спектър на финансовите пазари и това ни кара все по-ясно да виждаме голямата картина и огъваме рамките на познатото - само така достигаме до устойчиви решения, които носят значима промяна. Развиваме се постоянно - адаптираме познатото към нови проблеми и откриваме изцяло нови подходи. Мотивацията ни носи и резултатите, с които сме лидер в крипто сферта - за по-малко от шест месеца умножихме трансакциите си пет пъти и достигнахме $30 млрд., управляваме активи за $12 млрд., а ръстът на NEXO токена приближава 3000% спрямо миналата година.

За три години изградихме не екип, а цяла общност, обединена около убеждението, че имаме всичко необходимо, за да бъдем първи и тласкаме цяла една индустрия напред. Разбихме и мита, че българска компания не може да постигне глобален успех със свои собствени решения.