Да създаваш крипто явление

Директният принос за изграждането на по-добро бъдеще, възможността да работиш с най-съвременните технологии и свободата да развихриш целия си потенциал ни карат да надскачаме себе си, споделя Ясен Янков, който оглавява инженерния и продуктов екип в Nexo.

Да създаваш крипто явление
Да създаваш крипто явление
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ясен Янков e сред пионерите във финтех индустрията и има над 15 години опит в разработването на софтуер за редица водещи световни компании. Съосновател е на MindHub - иновативна обучителна инициатива за програмиране, насочена към деца и тийнейджъри. Днес Ясен заема позицията VP of Engineering & Product в Nexo - българската компания, която е сред водещите институции за управление на дигитални активи в света.

Как попаднахте в света на криптовалутите и как пътят ви отведе в Nexo?

Често говорим за дигиталните активи като "новото" явление, а забравяме, че още с началото на модерното общество, технологиите и финансите вървят ръка за ръка. От телеграфа, железопътните линии и изграждането на цялостна технологична инфраструктура, през кредитните карти, онлайн банкирането и банкоматите, активите съвсем естествено се дигитализираха с помощта на технологиите - еволюция, породена от най-естествената нужда потребителите да оперират свободно с активите си. От години имам пряк досег и наблюдения върху тези процеси и се убедих, че криптоиндустрията е не просто секторът, който те мята на гребена на вълната, а реален път към по-добро бъдеще - към общество, в което не сме зависими от трети страни и взимаме решения за бъдещето си сами. Комбинацията от личните ми убеждения, натрупания опит в сектора и възможността да съм част от тази движеща сила ме доведе в Nexo. Тук сме активни участници в индустрия за над трилион долара, която ние движим напред - с наши собствени продукти създадохме една изцяло нова бизнес ниша.

Усещането, че имаш директен принос за изграждането на по-добро бъдеще, възможността да работиш с най-съвременните технологии и свободата да развихриш целия си потенциал ни помага да надскачаме себе си. Знаем, че следваме правилната посока - днес управляваме активи на над 1 милион крайни и институционални клиенти на стойност над $12 милиарда, а за последните шест месеца увеличихме транзакциите си пет пъти, достигайки $30 милиарда. Оттук, пътят е само напред и нагоре.

Напоследък чуваме много за криптовалутите. Какво са те за вас?

Криптовалутите, умните договори, блокчейн и токенизацията на активи са лостовена демократичното и справедливо общество, в което искаме да живеем и ние, и децата ни. Те отдавна станаха неизменна част от ежедневието на съвременния човек, който иска да е адекватен и на настоящето, и на бъдещето. Това е видимо във всички сектори - традиционните индустрии плавно преливат в света на дигиталните активи. В цялата дълга история на парите периодично сме се сблъсквали с моменти на растяща инфлация. Криптото е все по-широко възприета бариера срещу нея.

Пример за това са не само нарастващият брой клиенти на Nexo, големите институционални играчи като Visa, PayPal и Tesla, които тепърва се включват в криптопазара, но и централните банки, които вече споделят планове за развитие на свои дигитални валути.

Какви са основните предизвикателства да разработите подобна услуга?

Предизвикателствата са ядрото на крипто индустрията още от зараждането й, както и най-вълнуващата й черта. Това е един изцяло нов свят, друга вселена, от която се учим и с която растем всеки ден. Скоростта, с която се развива, е несравнима с други от всекидневието на потребителите. В същото време, отговорността, която носим не е никак малка и това се отразява в продуктовите ни разработки и планиране. В момента криптото е най-свободната територия и точно това позволява бързо да завие в посоката, в която потребителят има най-голяма нужда. Това, разбира се, върви ръка за ръка с предизвикателството на млада, не напълно регулирана сфера, в която компаниите трябва да бъдат още по-внимателни на тема софтуерна сигурност. Тази сигурност и разбирането на нуждите на потребителя помагат да развием топ продукти, които променят статуквото.

Преди три години видяхме, че много хора имаха дигитални активи, но те събираха прах в криптопортфейлите им - първи предложихме решение как да генерират приход от тях. Надскочихме себе си и изпреварихме времето. Не спираме да го правим и днес - добавяме институционален трейдинг продукт.

Защо продуктите на Nexo са толкова успешни и как успявате да предвидите нуждите на потребителя?

Успешни са в световен мащаб, защото всички в Nexo имаме стабилна опорна точка - разбирането, че улесняваме и подобряваме живота на милиони хора. Това разбиране е подкрепено от нашата експертиза, постоянство и целенасочена визия за бъдещето.

Продуктите ни решават реални проблеми тук и сега, защото съчетават най-доброто от света на традиционните финанси и на дигиталните активи. За кратко време изградихме цяла общност от крипто специалисти и ентусиасти и тя не спира да расте. С нея бутаме една цяла световна индустрия напред точно оттук, България. Това мотивира целия ни екип постоянно да надгражда знанията и уменията си не само в своята специфична експертна област, но и в други сектори, защото светът на дигиталните активи става все по-универсален, а когато предлагаш продукт на световно ниво, трябва да познаваш проблемите и болките на всеки потребител. Това изисква размах на мислене, огромни познания и най-вече смелост.

Какви са най-големите ви успехи до този момент? Спирало ли ви е нещо в развитието до момента?

Нищо не може да спре най-естествения човешки порив да надскочиш себе си с темпото, което сам си заложил. Аз не съм изключение - за мен успехът не е константа, а постоянна динамика. Той идва само тогава, когато си "жаден за по-доброто" - така вече 15 години живея и работя. Затова и решението да се включа в екипа на Nexo е една от най-сериозните крачки в живота ми. Какъв по-голям успех от това да развиваш една цяла индустрия напред, при това от родна почва? Възможността да "дишам свеж въздух" и ежедневно да срещам предизвикателства от цялата технологична екосистема дава свръхсили и на мен, и на целия ни екип.

Разкажете ни за екипа. Как се изгражда екип зад такива продукти?

Всичко започва с няколко ентусиасти с грандиозна идея, много хъс и години опит във финтех индустрията. Сега имам гордостта да съм част от това работно семейство от вече близо 200 специалисти. Част от колегите в инженерния ни и продуктов екип дойдоха от други сектори - CRM, Cloud Computing, гейминг и др., привлечени от иновативните технологии, огромния потенциал за развитие на крипто екосистемата и възможността идеите им не просто да бъдат чути, но сами да ги реализират. Такъв екип се изгражда трудно, но за тези, които имат хъса, желанието и амбицията да вършат наистина значима работа, Nexo e естествен избор и среда.

A сме значими не само защото създаваме революционни продукти, но и заради отговорността, че те имат отражение върху финансите и живота на над милион души.