Криптовалута: Разликите между койн, алткойн и токен

Наличието на повече криптомонети задоволява потребностите на различните потребители

Криптовалута: Разликите между койн, алткойн и токен
Криптовалута: Разликите между койн, алткойн и токен
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво е криптовалута? Каква е разликата между койн, алткойн и токен? Добра инвестиция ли е крипто днес?

През последното десетилетие станахме свидетели на множество революции във финансовия сектор. Измежду нововъзникналите явления крипто активите заемат челните позиции по интерес на потребителите. Достъпът до технологията изглежда лесен, но за да можете да се възползвате напълно от крипто вълната, е необходимо добре структурирано познаване на материята.

Какво е крипто монета

Криптовалутата е дигитално разплащателно средство. През последните години много компании, включително новосъздадени, се ориентират към емитирането на свои собствени монети, познати и като токени. За да получим достъп до техните продукти и услуги, трябва да обменим своята валута за съответните токени. Предимствата на такъв тип стоково-парични отношения са, че потребителят сам менажира парите си по безопасен и практичен начин, благодарение на децентрализирано валутно управление.

Крипто в цифри

В момента броят на крипто проектите расте експоненциално, а крипто активите се превръщат в атрактивен и устойчив инвестиционен инструмент както за крайните потребители, така и за различни институционални играчи. Това съвсем естествено води до появата на нови криптовалути, всяка от които има своите предимства.

Защо крипто

Интересът към крипто монетите нараства пропорционално на тяхната цена. Това се дължи на комбинация от фактори. Най-често срещаните причини крипто да е предпочитаният избор за инвестиция включват:

- Разплащанията с дигитални валути набират изключителна популярност сред финансовите операции;

- Криптовалутите са дигиталният отговор на институционализираните финанси; - Развитието на технологията гарантира сигурност и прозрачност на трансакциите;

- Крипто монетите са сигурната инвестиционна алтернатива.

Видове крипто монети

Началото на крипто възниква с появата на биткойн. Той е първият проект на крипто пазарите, което му присъжда заслужено определението "дигитално злато". Биткойните поддържат значителен пазарен дял, но някои от алтернативите намериха своето място до дигиталното злато. Често срещан въпрос е защо има повече от един вид крипто монети, а отговорът е съвсем естествен - задоволяване на различни потребителски нужди за финансиране. Всички проекти, появили се впоследствие, се смятат за алтернативи на биткойн, респективно носят наименованието "алткойн".

Алткойните

Алткойн е съкращение от алтернативен койн (coin - монета). Терминът е събирателно, което обхваща всички останали монети, създадени след възникването на биткойн. Най-често алткойните се създават вследствие на отклонение от първоначалния вид на блокчейна. Алткойните работят на принципа на основния койн, но се различават по своята структура от него. Те не следват същите правила като биткойн. Причината за тяхната поява е потребността от усъвършенстване на първата монета. Участниците в крипто индустрията търсят различни по своята същност характеристики, което от своя стана обуславя появата на нови проекти. Алтернативите на биткойн предоставят преимущества като по-кратко време за осъществяване на трансакциите и анонимност на потребителите, както и някои функционалности, отговарящи на определени потребности, които основният койн не предлага.

Токени

Токените често са възприемани като дигитални монети, макар и това да не е точният технически термин. Всъщност те почиват върху вече съществуващ блокчейн на алткойн. Най-разпространеният вид токени към момента е този, който си служи с базата данни на Етереум. Тяхното генериране се свързва с функциите на интелигентните договори и обикновено носят името на проекта. Например разновидностите на Етереум са познати под наименованието ERC-20, а токените на Nexo се казват NEXO.

В основата на токен концепцията са децентрализираните приложения (decentralized application - dApps). Един от популярните сред потребителите проекти е Musicoin. Платформата предоставя на участниците възможността да слушат музика и да гледат видео клипове, като заплатят за услугата с токени. Противно на тази концепция някои от токените биха могли да послужат като еквивалент за физически активи. Например, ако искате да продадете своята кола, бихте могли да я интегрирате в интелигентен договор, приравнявайки стойността й на "n" на брой токени.

Създаване на токени

Освен вече генерираните токени съществува възможност за създаване на нови такива. За целта са необходими технически умения и познания от страна на потребителя. От една страна, може да се използва утвърден шаблон за програмирането на новия актив чрез платформа, чийто интерфейс е подходящ за потребители с малко до средни знания. Важно е да се отбележи, че програмистът ще се нуждае от крипто активи, за да задвижи процеса. Например, създавайки ERC-20 токен, ще се нуждаем от няколко етера, които да заплатят валидирането на първите ни операции. От друга страна, може да се разработи изцяло нов код. Този вариант е предпочитан от хора със средни до високи крипто познания и умения.

DeFi токени

През 2020 г. голямо популярност набират DeFi токените. Те представляват децентрализирани финансови приложения, построени посредством блокчейн технологията, които имат за цел да изпълняват банкови операции. Тяхната основна цел е да позволят на потребителите да извършват традиционни финансови операции, използвайки децентрализиран подход. През последните месеци те повишават в пъти цената си, което ги прави изключително атрактивна инвестиция. Токените са бъдещето на традиционните финанси и са дигиталният отговор на редица финансови инструменти, включително ценни метали, традиционни валути, активи и други. Те позволяват на потребителя сам да менажира парите си бързо и практично благодарение на децентрализирано валутно управление.

Nexo е най-голямата регулирана финансова институция за дигитални активи в света. Мисията на компанията е да увеличи максимално стойността и ползите от криптовалутите чрез данъчно ефективните линии за бързи кредити Instant Crypto Credit Lines, високодоходните спестовни продукти Earn, Send & Pay функционалности и модерни трейдинг и извънборсови възможности, като в същото време осигурява най-високата застрахователна защита на активите и сигурност на военно ниво на своя Nexo Wallet. Nexo управлява $4+ милиарда активи за над 1 милион потребители в 200+ юрисдикции и е обработила повече от $5 милиарда от своето основаване през 2018 г. Официален уебсайт: https://nexo.io

>