Трейдинг на криптовалути: Купуване, съхраняване и продаване

Ето какво съветват специалистите

Трейдинг на криптовалути: Купуване, съхраняване и продаване
Трейдинг на криптовалути: Купуване, съхраняване и продаване
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво представлява трейдингът на криптовалути? Как да започнем? Какво трябва да имаме предвид? Какво съветват специалистите?

Трейдинг на крипто монети: Купуване, съхраняване и продаване

За да навлезете в света на крипто трейдинга, има няколко основни стъпки, които трябва да направите. На първо място това е изборът на криптовалута, с която да търгувате, последвани от подбор на крипто портфейл и крипто борса. Различните видове обмяна могат да следват моделите крипто в крипто, крипто във фиатна валута или фиатна валута в крипто. Но преди да навлезете в трейдинга, препоръчваме да имате предвид следните ключови моменти.

Изборът на крипто борса е от голямо значение, тъй като условията, на които ще се спрете, могат да определят евентуалните ви бъдещи приходи от търгуването с крипто. Сред критериите за избор на борса се нареждат:

  • Избор на пазар и локация;
  • Репутация: можете да намерите информация за дадена борса, започвайки с рейтинга й - мнение на потребителите за условията, сигурността, възможностите на предлаганото портфолио и допълнителните предимства;
  • Трансакционни такси: представляват показател, който е индивидуален за всяка борса, затова и варира при една и съща валутна двойка в зависимост от избраната борса;
  • Сигурност: важно е да сме информирани за нивата на сигурност, която предлага избраната борса.

Преди да започнем

За да започнете да купувате и обменяте криптовалути, имате нужда от крипто портфейл и крипто борса. След като се спрете на подходящата за вас борса, следва да се регистрирате в нея и да потвърдите акаунта си. Тъй като това е платформа за финансови операции, ще трябва да валидирате самоличността си чрез представяне на документ лична карта или шофьорска книжка. С цел допълнителна сигурност се изисква и потвърждение през вашия телефонен номер или имейл. След като акаунтът ви е верифициран, можете да влезете в платформата и да започнете да търгувате.

Възможностите

Един от важните пред вас избори е на какъв софтуер ще се спрете - мобилно или уеб приложение. Някои платформи разполагат с вградени разширения за статистиката на предприетите действия и резултати. Има и такива, които ще ви препоръчат подизпълнител.

Началото

Добре е да започнете с малка инвестиция, да опознаете процеса по търгуване и постоянно да се информирате за пазара и неговата динамика. Първата стъпка е да конвертирате фиатна валута в крипто, след което да закупите крипто монети с дебитна/кредитна карта или банков трансфер. След като осъществите трансакцията и добавите избраната криптовалута в крипто портфейла си, започва същинският трейдинг.

Трейдинг информация

Сам по себе си трейдингът представлява купуване и продаване на валути или техният обмен. В последния случай избираме двойката за трансфер - от крипто в крипто, от крипто във фиатна валута и обратно. Изборът на валути за обмен зависи от трейдинг стратегията ви, базирана на пазарна финансова информация.

В основата на трейдинга стои постоянният мониторинг на състоянието на пазара, тъй като той е изключително динамичен. За да сте в крак с новостите, следете няколко достоверни източника за извличане на статистически данни (утвърдени канали за комуникация и платформи), за да можете да прогнозирате предстоящи тенденции. Съществуват и популярни крипто онлайн общности и лидери на мнение, които също може да следите, за да се информирате за успешни трейдинг практики.

Трейдинг дневник

Препоръчваме да водите и личен трейдинг дневник, например в екселска таблица, в която да записвате статистически данни от всички свои дейности. Тя ще ви помогне да проследите причинно-следствените връзки от типа на "Ако направя А, то следва В. Ако направя обратното на А, то резултатът би бил С". Дневникът ще ви покаже вашите силни и слаби трейдинг страни, както и възможностите за подобрение като главен фактор за успех и съответно печалба.

Трейдинг стратегия

Изграждането на стратегия за търгуване с криптовалути е дълъг процес, който се основава не само на наблюдение на пазара, но и на теоретични знания относно финансовите инструменти. Ето защо препоръчваме да се запознаете с ключовите термини и стъпки на трейдинга, преди да пристъпите към неговото практикуване.

Допълнителни съвети

Ако сте нови в трейдинга, добре е да заложите ясни рамки и граници на печалбите и загубите, които може да понесете. И една от най-успешните стратегии за управление на дигитални активи е самодисциплината.

За Nexo

Nexo е една от водещите институции за управление на дигитални активи в света. Мисията на компанията е да увеличи максимално стойността и ползите от криптовалутите чрез данъчно ефективните линии за бързи кредити Instant Crypto Credit Lines, високодоходните спестовни продукти Earn, Send & Pay функционалности и модерни трейдинг и извънборсови възможности, като в същото време осигурява най-високата застрахователна защита на активите и сигурност на военно ниво на своя Nexo Wallet. Nexo управлява $4+ милиарда активи за над 1 милион потребители в 200+ юрисдикции и е обработила повече от $5 милиарда от своето основаване през 2018 г. Официален уебсайт: https://nexo.io. Официален кариерен уебсайт: https://nexo.careers/