🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стейкинг на криптомонети: същност и процес

Какво представлява стейкингът? Как работи? Как да печелим от стейкинг?

Стейкинг на криптомонети: същност и процес
Стейкинг на криптомонети: същност и процес
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво представлява стейкингът? Как работи? Как да печелим от стейкинг?

Стейкинг на криптомонети: същност

Стейкингът е процес на задържане на средства в собствен портфейл за криптовалута. Той е основан на консенсуса Proof-of-Stake (PoS), при който потребителите задържат определено количество монети (стейк) в криптопортфейлите си и са възнаградени за това. По този начин притежателят на дигитални активи добива известен авторитет и сила при вземането на решения в системата. В зависимост от размера на стейка протоколът избира нода, който ще валидира следващия блок, и ако нодът се справи, потребителят получава награда подобно на копаенето във веригите Proof-of-Work (PoW).

Макар и да се появява цели пет години след Proof-of-Work (PoW), който води своето начало със създаването на биткойна през 2009 г., днес стейкингът е предпочитаният метод за опериране в криптоиндустрията, защото чрез него потребителят има възможност да валидира и да генерира доход от своите инвестиции.

Как работи стейкингът

За разлика от PoW консенсусът PoS едновременно произвежда и валидира блокове чрез процеса на стейкинг. Изборът на участника, който печели наградата за новия блок, обикновено зависи от броя монети, които стейква. Тук добавянето на нови блокове към блокчейна не е обвързано с хардуер, който изисква инвестиция - още една полза от стейкинга пред копаенето.

Някои стейкинг системи предлагат две монети - една, която се затваря в стейк, и втора, която се изплаща на потребителя в случай на печалба. Важно е какъв криптопортфейл ще изберете, защото той трябва да бъде официално създаденият за конкретната монета и да има вградена стейкинг функция като Nexo Wallet, където може да стейквате NEXO Tokens.

Система за награждаване и печалби

Всеки криптопроект предлага своя собствена система за награждаване на участниците, която се базира на фактори като брой монети, активно онлайн време, общ брой монети, които се стейкват в мрежата, инфлация и други. Някои мрежи имат фиксиран процент за изплащане на наградите като своеобразна компенсация за инфлацията вследствие на факта, че отказвайки се да оперира със своите монети сега, потребителят пропуска финансови ползи.

Стейкинг пулове

Друг ключов термин в криптостейкинга са т.нар. стейкинг пулове. Това са групи от участници в мрежата, които обединяват своите усилия - стейковете си, за да увеличат шанса да валидират заедно следващия блок и да спечелят наградата, а тя е пропорционална на дела на потребителя към общия брой монети в пула.

Създаването на стейкинг пул често е трудоемък процес и поради тази причина има членска такса. Не на последно място пулът може да изисква от потребителите определен минимум за участие (въпреки че в стейкинга няма такова изискване) с цел да се ограничи влиянието на неактивните играчи с малки дялове.

Оптимизиране на печалбата

Има още два начина за генериране на печалба от крипто и те са обединени под функцията "контрол на монетите". Тя позволява на потребителя да раздели общия брой монети, които стейква, в два отделни стейка, за да увеличи шансовете си да спечели награда. Практикува се и обратният процес - обединяване на множество малки стейкове в един голям, който да изпъкне на фона на останалите.

Студен стейкинг

Подобно на криптопортфейлите говорим за горещ и студен стейкинг според наличието или липсата на връзка с интернет. Студеният стейкинг предполага използването на портфейл, който не е онлайн, за да се ограничи уязвимостта към потенциални атаки. За да бъде възможно това, често се използват два портфейла - един горещ, който да поддържа потребителя онлайн 24/7, и един студен, където се прехвърлят печалбите му.

Как да изберем монета за стейкинг

Изборът на конкретна монета може да се окаже от голямо значение за крайния резултат. Въпреки че всеки проект предлага различни ползи на своите потребители, има няколко общовалидни фактора, които да се вземат предвид:

  • Цена: колкото по-ниска е цената на монетата, толкова повече активи бихте могли да закупите, респективно шансът ви да спечелите се увеличава;
  • Функционалности: конкретни технологични опции с видими предимства пред останалите монети;
  • Общност: участниците обикновено публикуват официалните си планове в краткосрочен и дългосрочен план;
  • Екип: ако хората зад проекта са отдадени и професионални, това си личи както в отразяването им в традиционните медии, така и по активността на потребителите в социалните мрежи;
  • Коефициент на възвръщаемост: финансовата история на монетата, доколко е доходоносна и какъв е потенциалът й за развитие.

Много са причините, поради които стейкингът е привлекателна финансова алтернатива. Една от тях е, че е леснодостъпен - може да конфигурирате устройството си навсякъде по света и веднага да започнете да стейквате. Освен това процесът е природосъобразен и в зависимост от сериозността и целите на проекта често ви предлага много допълнителни ползи.

За Nexo

Nexo е една от водещите институции за управление на дигитални активи в света. Мисията на компанията е да увеличи максимално стойността и ползите от криптовалутите чрез данъчно ефективните линии за бързи кредити Instant Crypto Credit Lines, високодоходните спестовни продукти Earn, Send & Pay функционалности и модерни трейдинг и извънборсови възможности, като в същото време осигурява най-високата застрахователна защита на активите и сигурност на военно ниво на своя Nexo Wallet. Nexo управлява $5+ милиарда активи за над 1 милион потребители в 200+ юрисдикции и е обработила повече от $5 милиарда от своето основаване през 2018 г. Официален уебсайт: https://nexo.io. Официален кариерен уебсайт: https://nexo.careers/