🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Крипто борси: Как да се обменят и търгуват криптовалути

Има няколко ключови фактора за избор на онлайн платформи за обмен и покупко-продажба

Крипто борси: Как да се обменят и търгуват криптовалути
Крипто борси: Как да се обменят и търгуват криптовалути
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво е крипто борса? Какви видове крипто борси има и как да се регистрираме в тях? Какво трябва да знаем, за да изберем крипто борса?

Крипто борси: Как да се обменят и търгуват криптовалути

От появата си крипто индустрията се разраства с изключителни темпове. Последните месеци за пореден път предизвикаха интереса на много предприемачи и инвестициите в сектора набъбнаха чувствително - един-единствен туит на Илън Мъск, че инвестиционната стратегия на компанията му вече включва и криптовалути, вдигна цената на биткойна за секунди, а вече цената му достигна и 50 хиляди щатски долара. Крипто секторът се превърна бързо и сигурно в естествения път на всички малки и големи инвеститори, които виждат в него стъпка напред. Ако и вие обмисляте да се впуснете в крипто приключение, първо трябва да се сдобиете с крипто монети и настоящият материал ще разясни как и къде може да направите това.

Какво е крипто борса

Крипто борсите представляват онлайн платформи за обмен и покупко-продажба както на крипто, така и на фиатни валути и активи. Можем да разграничим три основни вида борси според специфичните нужди на потребителя.

Видове крипто борси

Централизирана крипто борса

Характеризира се с възможността продавач и купувач да обменят крипто монети при определен курс и срещу конкретна такса. Тук продавачът следва да намери купувач, който се интересува от точно толкова и точно такива монети, както и обратното.

Брокери

Трансферите включват комисиона, тъй като се използват услугите на посредник - т.нар. брокер. Той осъществява връзката между продавача и купувача срещу заплащане (съответната комисиона), което може да е фиксирано или процент от сумата. Предимството тук е, че ако искате да продадете точно 3 биткойна, брокерът ще намери купувач, който търси да купи 3 биткойна, и ще ви свърже. По този начин спестявате значително време и усилия, поради което и услугата е платена. Този тип услуга предлага особена сигурност на активите на потребителя.

Децентрализирана крипто борса

Съществува голямо разнообразие от платформи за директен трейдинг, базирани на икономиката на децентрализираните финанси. При тях участниците в обмена потвърждават трансакцията без посредник и независимо от дневния курс или броя монети. Всичко това се случва срещу фиксирана минимална такса, определена от самата мрежа.

Как да се регистрираме в крипто борса

Регистрацията в крипто борса обикновено изисква да й предоставите личните си данни, за да ви отвори законен акаунт, през който да оперирате. След това трябва да го потвърдите с документ за самоличност (лична карта или шофьорска книжка), сниман в лице и гръб. Целта е да се докаже, че зад акаунта стои реално съществуващ човек, а не бот или вирус. В някои случаи се изискват допълнителни документи като удостоверение от банка или сметка за потребление на комунални услуги, за да отключите повече функции в интерфейса на крипто борсата.

Как да изберем крипто борса

Критериите за избор на крипто борса се свеждат до нуждите на всеки потребител, но има няколко ключови фактора, които препоръчваме да отчетете, преди да вземете крайно решение:

  • Такси: съществуват борси, където всяка или част от предлаганите операции се осъществяват срещу определена такса или комисиона;
  • Портфолио от монети: спрете се на борса, която поддържа крипто монетите, с които искате да оперирате;
  • Начини на плащане: наличните опции са различни при отделните борси (банков трансфер, кредитни и дебитни карти, paypal и др.), съответно и таксите се променят според избрания метод;
  • Трейдинг ставки: не са свързани с таксите и комисионите, защото представляват отделен показател, който е индивидуален за всяка борса. Ето защо варират и при една и съща валутна двойка може да се наблюдава различна ставка в различните борси.

Не на последно място проверете нивата на сигурност, например съответните лицензи и партньорства, описани в платформата на борсата, защото е изключително важно да знаете предварително какви са възможностите, които софтуерът предлага за предпазване на средствата ви. Държавните регулации също не трябва да се пренебрегват - някои държави вече въведоха рестрикции на крипто индустрията, за да ограничат нелоялните практики.

Какво да имаме предвид

Има няколко базови правила, които често подценяваме като потенциални проблеми в интернет пространството. Сред добрите практики се нареждат:

  • Проследяване на URL адреса на борсата. Когато вместо http видите https, това означава, че протоколът е подобрен, има "secured" връзка като при https://nexo.io и можете да дадете данните си за плащане, без да се безпокоите за сигурността на платформата;
  • Винаги си струва да проверите дали крипто борсата е регистрирана официално в съответните органи за финансов надзор, към които да се обърнете в случай на нужда;
  • Форуми. Потребителите постоянно споделят своите лични впечатления, практики, проблеми и решения за услугите на ползваните от тях крипто борси в социални мрежи като Twitter и най-популярната платформа за ревюта Trustpilot. Но докато ги четете, не забравяйте, че крипто индустрията се развива изключително бързо и всяка информация е "предпоследна".

Ако сте начинаещ, за предпочитане е да се спрете на някоя от вече наложилите се борси, която може да ви предложи разбираем и лесен за употреба интерфейс. Началото може да се окаже трудно, но това не трябва да ви отказва - продължете своето крипто приключение уверено и с малки крачки, за да откриете и вие възможностите на дигиталните активи.

За Nexo

Nexo е една от водещите институции за управление на дигитални активи в света. Мисията на компанията е да увеличи максимално стойността и ползите от криптовалутите чрез данъчно ефективните линии за бързи кредити Instant Crypto Credit Lines, високодоходните спестовни продукти Earn, Send & Pay функционалности и модерни трейдинг и извънборсови възможности, като в същото време осигурява най-високата застрахователна защита на активите и сигурност на военно ниво на своя Nexo Wallet. Nexo управлява $4+ милиарда активи за над 1 милион потребители в 200+ юрисдикции и е обработила повече от $5 милиарда от своето основаване през 2018 г. Официален уебсайт: https://nexo.io. Официален кариерен уебсайт: https://nexo.careers/