Електронна идентичност – следващото голямо постижение е тук

Маstercard® eID: новите инфраструктурни "релси" на гражданина на света

Електронна идентичност – следващото голямо постижение е тук
Електронна идентичност – следващото голямо постижение е тук
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През септември 2020 Европейската комисия очерта своята визия за европейска цифрова идентичност, която ще се стреми да осигури надеждна и сигурна форма за онлайн идентификация за използване на публични и частни услуги. Като част от презентация на комисията пред Работната група по телекомуникации и информационно общество на Съвета служителите подчертаха защо смятат, че цифровата идентификация е станала "основна" за ежедневната работа на онлайн услугите. Всичко това намира технологичната компания Mastercard в пълна готовност да предложи световна и глобално съвместима екосистема за дигитална идентификация - под бранда Mastercard ID Service.

Дигиталната идентичност осигурява дистанционен достъп, сигурност и удобство на потребителите при извършване на всякакви операции в ежедневието - по възможно най-сигурен и легитимен начин, консистентен в целия дигитален свят - от София до Аляска.

След дългогодишно проучване на световни доставчици на квалифицирани идентификационни услуги и съобразно изискванията на Mastercard за нивата на услугата компанията избра за свой доставчик в редица европейски държави българската компания Evrotrust.

Услугата за цифрова идентификация на Еvrotrust работи успешно в България вече няколко години, като си партнира с няколко водещи банки, телеком, Министерството на туризма, Министерството на правосъдието, Агенция по вписванията, Пенсионен фонд "Бъдеще", Държавна агенция "Електронно управление", както и няколко големи компании.

В началото на 2021 Мastercard и Evrotrust направиха финалната крачка от проекта по създаване на Национална схема за електронна идентификация с правителството на Северна Македония, която ускорява стремежите на страната към дигитална икономика, като осигурява на гражданите възможно най-модерния начин, по който да доказват своята самоличност при достъп до правителствени и бизнес услуги. Технологията отговаря на всички изисквания на европейските регулации eIDAS, GDPR, PSD2 и AML5, както и на изискванията за децентрализирано управление на лични данни на Mastercard.

"Това бележи успешен етап в нова бизнес вертикала, която скоро ще се появи и на други пазари. Споделяме тази най-добра практика за публично-частно партньорство, за да насърчим развитието на оперативно съвместимата eID екосистема в цял свят", казва Ваня Манова, мениджър Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

На 18 февруари 2021 местният екип на Mastercard, глобалните специалисти на Mastercard Digital Identity (eID) и регионалният директор на Mastercard в ЦИЕ Павел Ричлински проведоха среща на високо ниво с министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев и част от кабинета му, за да обявят готовността си за успешното навлизане в последния етап от изпълнението на съвместния проект. Правителството на Северна Македония е първото в света, което осигури пълна административна подкрепа и се ангажира да даде възможност на гражданите да се възползват от иновацията на Mastercard eID Service, която може да служи като еталон за правителства и партньори на компанията по цял свят.

"С цифровата идентификация гражданите на страната ни стават част от съвременните дигитални процеси в Европа и света. След два месеца мобилното приложение ще бъде достъпно за всички. Това означава, че за услугите, за които гражданите е трябвало да потвърдят самоличността си с физическо присъствие, те вече ще могат да го направят от своя компютър, лаптоп или мобилен телефон", казва Зоран Заев, министър-председател на Република Северна Македония.