🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститорите не чакат

Бурният растеж на финтех компаниите съвсем естествено привлече интереса и на VC фондовете

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

През последните години българският финтех сектор се разраства бурно както по брой компании и реализирани приходи, така и по направените инвестиции. Според последния доклад на Българската финтех асоциация (БФА) от края на миналата година в бранша работят около 100 фирми, основно стартъпи, в девет различни вертикала, като най-много са в сферата на разплащанията, но и редица опериращи в областта на кредитирането, блокчейн и застрахователните услуги. Общите им приходи пък за 2019 г. са надхвърлили 360 млн. евро.

Финансиране за 50 млн. евро

Бурният растеж на фирмите и решенията съвсем естествено привлече интереса и на VC фондовете. Според неофициални данни общото финансиране в сектора вече надхвърля 50 млн. евро, основно в последните две години. Според БФА голяма част от инвестициите (около 60%) са в компании, предлагащи решения за разплащания и билинг. От бранша очакват този тренд да се запази и в следващите години заради ускореното въвеждане на технологиите за дигитални разплащания.

Голяма част от финтех инвестициите са в компании в начален етап на развитие. Буди оптимизъм и фактът, че освен българските фондове начело с LAUNCHub, Eleven, NV3 и др. се включват и чужди инвеститори, което доказва, че българските стартъпи и решения са привлекателни за финансиране. Корона кризата в известна степен забави капиталовложенията в сектора, но в първите няколко месеца на 2020 г. се случиха някои от най-големите сделки досега в индустрията.

Топ 5

Най-голямата инвестиция (виж таблицата) досега във финтех компания всъщност се отнася до базиран в САЩ стартъп, но с български съоснователи и с участието на български фонд. В края на 2018 г. компанията Charlie Finance получи финансиране в рунд А в размер на 9 млн. долара, водено от щатския фонд Propel Venture Partners и с участието на LAUNCHub Ventures, който пък две години преди това беше един от първите, подкрепили младата компания. Тя е създадена от българските предприемачи Илиян Георгиев и Иво Парашкевов и американския им съдружник Роб Лудърмън. Базираната в Сан Франциско компания всъщност предлага приложение за подпомагане на личните финанси с помощта на изкуствен интелект. Чрез чат и sms продуктът дава съвети на потребителите как да пестят, какви продукти да ползват и т.н. Целевата група са млади хора с не толкова високи доходи.

Второто по размер финансиране e една от най-големите сийд инвестиции в България досега. През миналата година, малко преди избухването на пандемията, българският финтех стартъп Payhawk получи 3 млн. евро. Водещ в рунда беше базираният в Берлин фонд Earlybird Venture Capital, който вложи 2 млн. евро. Останалите 1 млн. евро от рунда се предоставят от досегашните инвеститори - фонда Eleven, бизнес ангели като съоснователите на Telerik Васил Терзиев, Светозар Георгиев и др., както и още един берлински фонд - TinyVC, и експерти от индустрията. През 2019 г. Eleven и бизнес ангелите инвестираха в Payhawk 500 000 евро. Payhawk e създадена в края на 2018 г. от Христо Борисов и Бойко Караджов, които работят върху продукт за корпоративни карти. Платформата им помага на малки и средни компании да издават и управляват корпоративни карти, а софтуерът им събира и разчита данни от фактури, касови бележки и други счетоводни документи, като автоматизира отчитането им. Платформата е много удобна за фирми, чиито служители пътуват достатъчно по бизнес и имат служебни разходи.

Третата най-голяма инвестиция в българския финтех сектор също стана факт в началото на пандемията миналата година. Тогава "Пейнетикс" (Paynetics) получи около 2.5 млн. евро - по 1 млн. eвро дойдоха от българския фонд New Vision 3 и Българо-американската кредитна банка (БАКБ). Останалите участници в рунда са ангел инвеститори и международна компания за разплащания. "Пейнетикс" е небанкова финансова институция, занимаваща се с цялостни платежни решения и издаване на карти за търговци и фирми, като през последните години заложи много на разработката на електронни решения за разплащания и финансови услуги. Основни крайни собственици в дружеството "Пейнетикс" са Валери Вълчев и Иво Георгиев. Всъщност сделката беше част от по-голям инвестиционен рунд за общо 5 млн. евро, включваш още две компании - свързаните с "Пейнетикс" Phyre и Phos. Те получиха съответно 1.6 и 1.3 млн. евро (отреждащи им съответно пето и шесто място по размер на финансирането в бранша).

Основни акционери във Phyre отново са Валери Вълчев и Иво Георгиев, а продуктът e едно от най-популярните приложения за дигитални портфейли в България, като през него потребителите могат да използват всичките си карти и карти за отстъпки през телефон за ежедневни разплащания и пазаруване. Софтуерът е разработен от екип на компанията в сътрудничество с картовия оператор Mastercard, а зад проекта стои и предприемачът Константин Джелебов. NV3 и БАКБ инвестираха по 500 000 евро в рунда, а останалите почти 550 000 се осигуриха от ангел инвеститори. Phyre разработи и дигиталните портфейли на телекомите А1 и "Виваком".

Phos разработва технология, която превръща всеки Android смартфон в POS терминал и така помага на дребни търговци лесно да въведат картови плащания в бизнеса си. Основни акционери във "Фос България" също са Валери Вълчев и Иво Георгиев. NV3 вложи 1 млн. eвро, а останалите близо 300 хиляди евро дойдоха от бизнес ангели.

След Paynetics на четвърто място по размер на финтех рунда се "вклини" застрахователната платформа Соlіbrа. Основната идея на създателите й Калоян Георгиев, Мирослав Запорожанов и Иван Беломорски е да създадат система за по-лесна обработка на искове, независимо дали за закъснели полети, злополуки при почивка и други. За целта те искат да използват и блокчейн технология. Водещ фонд в рунда от 2 млн. евро беше амepиĸaнcĸaтa Аѕtrеrіоn Саріtаl, а в него участваше и Еlеvеn Vеnturеѕ.

Прогнози и очаквания

След избухването на пандемията обяснимо активността на финансиране в сектора се успокои. Изключение прави инвестицията от 500 000 евро в българската застрахователна платформа Boleron от NV3, който осигури 300 хил. евро, и Eleven с останалите 200 хил. (виж таблицата). От БФА очакват компаниите с устойчиви модели да останат интересни за инвеститорите и през тази година.

"Въпреки кризата забелязваме повишен инвеститорски интерес във финтех решенията, включително се наблюдават и все повече източници, които проявяват интерес към сектора", заяви пред "Капитал" Валери Вълчев, който е председател на БФА.

На 30 март ще се проведе годишната конференция на "Капитал" FinTech Summit. Традиционно в нея ще вземат участие експерти, визионери, иноватори и представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт и регулаторите. Повече за събитието може да научите тук.
Все още няма коментари
Нов коментар