🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мъск планира да пусне на борсата сателитния бизнес на SpaceX

Това ще се случи едва след няколко години, когато Starlink натрупа солидни приходи

Reuters    ©  Gene Blevins

Космическата компания SpaceX на Илън Мъск планира да пусне на борсата своето интернет поделение Starlink. Това ще стане след няколко години, когато компанията вече натрупа стабилни приходи. Това се разбира от пост в Twitter на собственика на SpaceX Илън Мъск, съобщава Reuters.

През февруари президентът на SpaceX Гуин Шотуел също сподели за идеята за IPO на Starlink в някакъв момент през следващите няколко години.

В туита си Мъск също обяви, че е "голям фен" на малките инвеститори и ще се погрижи те да бъдат приоритет при IPO-то.

Подразделението Starlink се занимава с изстрелване на сателити в космоса, като крайната му цел е да покрие всяка точка на планетата със свръхбърз сателитен интернет. Проектът вече е в напреднала фаза и се очаква Starlink да влезе на интернет пазара до края на 2020 г. Според Мъск скоро Starlink ще отговаря за основна част от приходите на SpaceX, като очакванията са до 2025 г. да донесе около 30 млрд. долара постъпления за компанията.

Досега SpaceX е изстреляла повече от 700 от планираните 12 хил. сателита, а през октомври 2019 г. компанията поиска разрешение за още 30 хил. Както Мъск, така и британският стартъп OneWeb, който се подкрепя от правителството на Обединеното кралство, обявиха, че частичните мрежи могат да влязат в експлоатация през 2021 г. Държавната китайска компания China Aerospace Science & Industry ще предлага мрежа от 156 сателита до 2022 г., а Amazon.com на Джеф Безос също поиска разрешение за изстрелване на 3236 сателита.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mustak_dete avatar :-(
    mustak_dete
    • - 1
    • + 1

    няма да може да пробие слънцето от толкова сателити.

    Нередност?
Нов коментар