SpaceX е на крачка от официалния beta-тест на сателитния интернет Starlink

Компанията на Мъск вече контролира рояк от около 870 функциониращи комуникационни спътника

Частната космическа компания SpaceX успешно изведе днес в орбита 15-тата порция от 60 комуникационни сателита Starlink. С това броят на функциониращите спътници, управлявани от фирмата на милиардера Илън Мъск, вероятно вече e около 870. По неофициална информация половината от първата тестова партида, наречена "версия 0.9," е изведена от експлоатация, но въпреки това останалите сателити вече са достатъчни за осигуряване на високоскоростен безжичен интернет с ниско закъснение на сигнала в северните части на САЩ и Канада. От компанията твърдят, че ще имат покритие в почти всяка точка на света, когато броят на сателитите достигне 1440, т.е. приблизително след 10 изстрелвания. При сегашното темпо, с което фирмата на Мъск извеждат товари в орбита, това би трябвало да се случи в следващите 5 до 6 месеца.

Според изявленията на изпълнителния директор на SpaceX Гуейн Шотуел след днешното изстрелване компанията вече ще е готова да стартира официално публичния beta-тест на услугата с участие на избрани потребители в САЩ и Канада. Това ще стане, след като последната партида сателити достигне своите крайни позиции в орбита, което ще отнеме няколко седмици.

До момента орбиталният броудбенд достъп се изпробваше само от служители на Мъск, както и представители на американската армия, службите за сигурност на САЩ и структурите за реакция при извънредни ситуации. Първоначалната неофициална информация сочи, че дори при сегашните си ограничени възможности Stalink може да осигури даунлоуд със скорост около 100 мегабита в секунда при закъснение на сигнала от порядъка на 10-20 милисекунди.

Именно ниското закъснение на сигнала е основното конкурентно предимство на новия сателитен интернет в сравнение с традиционните комуникационни спътници, които са в геостационарна орбита т.е. на около 35 хил. км. разстояние от Земята. За разлика от тях Starlink обикаля в орбита на височина от порядъка на 550 км. Благодарение на това мрежата да предложи ниско закъснение, съизмеримо с това при оптичния интернет. Възможно е закъснението дори да е по-ниско, защото сигналът ще минава през по-малко сървъри, а също така скоростта на светлината във вакум е горе-долу два пъти по-висока, отколкото по оптично влакно.

Плановете на SpaceX за развитието на Starlink са меко казано мащабни. Според разрешението, което компанията има от щатския телеком-регулатор FCC тя има право да изведе в орбита 12 хил. сателита. През октомври миналата година обаче фирмата на Мъск подаде ново заявление за лиценз, който да й даде право да изстреля още 30 хил. комуникационни спътника.

Прогнозите на SpaceX са, че Starlink ще донесе на компанията повече от 30 млрд. долара постъпления до 2025 г. Основната идея на собственика Илън Мъск е да използва парите от високоскоростния сателитен интернет, за да дофинансира разработката и производството на Starship - космическия кораб, който един ден да позволи пилотиран полет до Марс и постепенна колонизация на планетата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар