Modern Land е поредната китайска строителна компания, която не може да изплати дълговете си

Акциите в сектора продължават да губят от стойността си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китайската строителната компания Modern Land е поредната, която пропуска срока по изплащане на дълговете си, предаде Reuters. Това е поредното неизпълнение по задължения и увеличава притесненията относно последиците от криза на китайските фирми, както и повлиява негативно на цените на акциите в сектора за недвижими имоти.

Modern Land обяви по-рано във вторник, че не е изплатила главницата и лихвата на първостепенни облигации с доходност 12.85% с падеж в понеделник поради "неочаквани проблеми с ликвидността". Това се случва само дни след като компанията се отказа от плановете си да поиска от инвеститорите да удължат крайния срок за изплащане с три месеца.

По думите на анонимен инвеститор, цитиран от Reuters, строителните предприемачи "един по един" не изпълняват задълженията си.

По-рано този месец Fantasia Holding Group не успя да изплати навреме вноска по задълженията си, по същото време, когато на международните дългови пазари съществуваха притеснения, че гигантът Evergrande може да фалира. Миналата седмица Evergrande успя да изплати 83.5 млн. долара, но все още има задължения на стойност над 300 млрд. долара и има краен срок за изплащане този петък.

Спад на цените на акциите

Акциите на строителните компани продължават да губят от стойността си в Китай, като са засегнати и от опасения, че китайското правителство ще въведе данък върху недвижимите имоти.

Китайският индекс за недвижими имоти CSI 300 Real Estate Index отчита спад от 2.8%, а Hang Seng Mainland Property Index пада с 4.3%. По-широките борсови индекси Hang Seng и CSI300 също отчитат спадове, съответно с 0.4% и 0.3%.

Инвестиционната компания Chinese Estates Holdings съобщава, че ще отчете загуба на стойност 288.33 млн. хонконгски долара (37.10 млн. долара) през тази фискална година след продажбата на облигации, издадени от строителния предприемач Kaisa Group Holdings Ltd.

Облигациите на Modern Land с купон от 11.8%, чийто падеж е февруари 2022 г., се понижиха с 1.6%, което е дисконт от над 80% от номиналната им стойност, което прави доходност от 1183%, отчитат данни на Duration Finance. Акциите на Evergrande приключиха деня със спад от 4%, а акциите на отдела им за електрически автомобили отчитат спад от 6.75%.

Все още няма коментари
Нов коментар