Цените на новите жилища в Китай не растат за пръв път от началото на пандемията

Според анализатори дори се наблюдава лек спад на месечна база, което не се е случвало от 2015 г.

Миналото лято китайското правителство започна опити за ограничаване на огромния сектор за недвижими имоти.
Миналото лято китайското правителство започна опити за ограничаване на огромния сектор за недвижими имоти.
Миналото лято китайското правителство започна опити за ограничаване на огромния сектор за недвижими имоти.    ©  Reuters
Миналото лято китайското правителство започна опити за ограничаване на огромния сектор за недвижими имоти.    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

За пръв път от февруари 2020 г. цената на нови жилища в Китай през септември не се е повишила спрямо предходния месец, съобщава Reuters. Според някои анализатори даже има лек спад между 0.08% и 0.1%, което се случва за пръв път от април 2015 г. Според анализ на агенцията, направен на базата на данни от Националното статистическо бюро (NBS) в Китай, средната цена на ново жилище в 70 града не се е покачила през миналия месец. За сравнение, през август ръстът беше 0.2%.

Данните на NBS показват, че единствено 27 града съобщават за месечен растеж на цените в сравнение с 46 през август. Това е малкият брой от февруари миналата година.

Мерки за овладяване на балона

Миналото лято китайското правителство започна да прилага мерки, за да ограничи огромния сектор за недвижими имоти поради опасения, че балон на цените може да повлияе върху дългосрочния растеж на страната. Освен че ограничава взимането на заеми от строителните предприемачи, тази година също така беше въведен лимит на ипотечните заеми. Освен това скоро може да бъде въведен и данък върху имотите с цел да се ограничи спекулациите на пазара.

Освен правителствените мерки отделни градове въвеждат и свои регулации, за да ограничат спекулантите от имотния пазар. Пример е град Сямън, в югоизточната част на страната. Там е забранено на купувачите на първи жилища да продават своите имоти за период от 5 години.

Намаляващо търсене на нови имоти

По-строгите мерки заедно с по-строгите правила относно ипотекирането водят до краткосрочен спад в търсенето на имоти, казват специалисти.

"Затягането на кредитите за недвижими имоти - намаляването на жилищните кредити с 510 млрд. юана (79.8 млрд. долара) на годишна база за третото тримесечие е най-голямата причина за цялостното замразяване на пазара", казва Жанг Дауей, главен анализатор за Centaline, една от най-големите агенции за недвижими имоти в Хонконг.

Тези ограничения заедно с проблемите с ликвидността, които изпитват строителните предприемачи, сред които и Evergrande, втората по-големина компания в този сектор в Китай, която се бори да на фалира, могат да доведат до спад в доверието на купувачите.

Китайските предприемачи често продават жилищата си на зелено и получават парите от купувачите в аванс. Десетки хиляди китайски строителни предприемачи са взимали заеми за инвестиции по време на скока на пазара между 2016 и 2018 г. Сега те изпитват проблеми с ликвидността, както и проблеми с изплащане на дълговете, което води до множество незавършени проекти.

Все още няма коментари
Нов коментар