Китай отпуска регулациите на имотния сектор, но реформирането му остава приоритет

Ходът, целящ да предотврати колапс на индустрията, идва твърде късно за задлъжнелите компании

През октомври ипотечното кредитиране в Китай е нараснало с 1% на годишна база след четири последователни месеца на спад.
През октомври ипотечното кредитиране в Китай е нараснало с 1% на годишна база след четири последователни месеца на спад.
През октомври ипотечното кредитиране в Китай е нараснало с 1% на годишна база след четири последователни месеца на спад.    ©  Reuters
През октомври ипотечното кредитиране в Китай е нараснало с 1% на годишна база след четири последователни месеца на спад.    ©  Reuters

През последните седмици китайските регулатори намалиха натиска върху имотния сектор в страната, като отпуснаха правилата за кредитиране и позволиха издаването на повече облигации, за да предотвратят срив. Индустрията се бори с криза с ликвидността, която доведе някои от най-големите строителни предприемачи в страната до ръба на фалит. Въпреки облекченията на регулациите централните власти са решени да се придържат към плана за заздравяване на сектора, който допринася за около една трета от общата икономическа дейност във втората по големина световна икономика, пише Financial Times.

През октомври ипотечното кредитиране в Китай е нараснало с 1% на годишна база след четири последователни месеца на спад, сочат данни на Wind. Това се случва, след като Зоу Лан от Китайката централна банка каза, че политиките на Пекин са били тълкувани грешно от някои банки - целта е била да се ограничи кредитирането на силно задлъжнелите компании, а не да се спре отпускането на заеми за развитие. Големите банки са били инструктирани да поддържат стабилно и редовно отпускането на заеми за недвижими имоти, разкри той.

Средното време за разглеждане на заявленията за ипотеки е спаднало от шест месеца през септември на по-малко от три, споделят ръководители на банки в Пекин и Шанхай. Възобновено е и издаването на облигации, като компании в сектора обявиха планове за емитиране на дългови инструменти за 28.8 млрд. юана (4.5 млрд. долара) на междубанковия пазар, до който те обикновен имат затруднен достъп.

Твърде късно за някои компании

Разхлабването на политиката обаче идва твърде късно за най-тежко задлъжнелите частни компании като Evergrande и Kaisa. Регулаторите се надяват, че те ще успеят да се преструктурират чрез продажба на активи, което вероятно ще намали размера им.

Kaisa, която е пропуснала множество плащания по облигации този месец, не се е възползвала от облекченията според изявление на изпълнителния директор на компанията от миналата седмица.

Кредитирането на задлъжнелите строителни фирми е затруднено, след като броят на жилищните сделки през октомври спадна с близо четвърт в доларова стойност на годишна база, въпреки че цените на новите жилища са отчели спад през септември и октомври. Прогнозите са сделките да не се възстановят бързо, тъй като купувачите изчакват цените да спаднат още, а негативен ефект имат и очакванията за нов данък върху имотите в някои градове. По-малкото продажби ще попречат на компаниите да генерират паричен поток за изплащане на дългове, коментира служител на China Merchants Bank.

По-строги правила за средствата от предварителна продажба също затрудняват ликвидността на строителните предприемачи, след като много градове задължиха компаниите да използват този тип постъпления само за съответния проект.