"Девин" ще финансира обновяването на 30 чешми в страната

Обектите ще бъдат подбрани след конкурс

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Бутилиращата компания "Девин" ще подкрепи възстановяването на 30 чешми с изворна и минерална вода в различни региони на страната. Подборът на обектите ще бъде направен след конкурс, до който се допускат всички български общини. Срокът за кандидатстване е до 16 май 2022 г. Инициативата е по повод 30-годишнината на водата Devin и се осъществява съвместно с Националното сдружение на общините.

Критериите

"Девин" ще подкрепи с до 2000 лв. проекти за реновиране на чешми, публична общинска собственост. Чешмата трябва:

  • да е с минерална или изворна вода и да не се захранва с вода от ВиК мрежата;
  • да е разположена на комуникативно място;
  • да е свързана с традиционно използване от жителите на общината;
  • достъпът до нея да е свободен.

Безвъзмедното финансиране е до 2000 лева за една чешма. Ако нужните за възстановяването средства надхвърлят донорската подкрепа, допълнителните средства трябва да бъдат осигурени от общината.

Петчленно жури ще определи обектите, които ще бъдат реновирани през лятото. С приоритет при подбора ще бъдат чешми в райони с екопътеки, в паркове, в близост до туристически обекти. Предимство ще имат и искания за възстановяване на чешми, за които има легенди или събития, свързани с изграждането и/или историята им.

От общините си иска да попълнят "Заявка за участие" и Техническа карта (по образец), в която се описва проектът и се прави обосновка на разходите. Задължително изискване е възстановяването да бъде завършено преди края на септември 2022 г.

Компанията

От създаването на компанията през 1992 г. "Девин" е лидер на пазара на бутилирани води в България. От 2017 г. фирмата е част от белгийската група Spadel - водещ производител на бутилирана вода в Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) и Франция.

Българското дружество бутилира и предлага натурална минерална и изворна вода с марка Devin. Освен това е ексклузивен дистрибутор на енергийните напитки Red Bull и плодовите сокове Granini за България, а през април 2021 пусна на пазара нов продукт - Devin Mineral & Vitamins.

От юли 2020 г. заводът за бутилиране на вода в град Девин вече работи изцяло със 100% зелена енергия, постигайки редуциране на CO2 с повече от 6000 тона годишно. Това води до намаляване на общите емисии въглероден диоксид с 18% на годишна база, изчисляват от дружеството.

През февруари 2021 г. компанията беше сертифицирана като въглеродно неутрална от международната консултантска организация по климата CO2logic, с което стана първата българска компания за бутилирана вода, постигала въглероден неутралитет както на ниво фирма, така и на ниво продукт.

Все още няма коментари
Нов коментар