🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

През 2020 "Девин" инвестира 20 млн. лв. в завода си

Бутилиращата компания предложи нови продукти и увеличи пазарния си дял в година на пандемия

От юли 2020 г. заводът за бутилиране на вода в град Девин вече работи изцяло със 100% зелена енергия, постигайки редуциране на CO2 с повече от 6000 тона годишно
От юли 2020 г. заводът за бутилиране на вода в град Девин вече работи изцяло със 100% зелена енергия, постигайки редуциране на CO2 с повече от 6000 тона годишно
От юли 2020 г. заводът за бутилиране на вода в град Девин вече работи изцяло със 100% зелена енергия, постигайки редуциране на CO2 с повече от 6000 тона годишно    ©  Цветелина Белутова
От юли 2020 г. заводът за бутилиране на вода в град Девин вече работи изцяло със 100% зелена енергия, постигайки редуциране на CO2 с повече от 6000 тона годишно    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

През пандемичната 2020 г. бутилиращата компания "Девин" инвестира близо 20 млн. лева за въвеждане в действие на две производствени линии в завода си в едноименния град. Те са от ново поколение, с висок клас енергийна ефективност, с възможност да отчитат разхода на енергия спрямо литър произведена напитка. Инвестицията включва също автоматизиране на производствените процеси, доставка на търговски активи, въвеждане на изцяло нова интегрирана система за управление на бизнеса, съобщи за "Капитал" Борислава Налбантова, изпълнителен директор на "Девин" - част от белгийската група Spadel.

Разширяването на производството и складовете в завода в град Девин е стратегически проект за развитието на компанията, чието изпълнение започна през 2019 г. и ще продължи до 2023 г. Очакваната стойност на инвестицията е над 15 млн. евро. Тя ще гарантира производствените нужди на "Девин" до 2028 г., показват разчетите на дружеството.

Лидер на силно конкурентен и динамичен пазар

"Девин" бутилира и предлага натурална минерална и изворна вода с марка Devin. Освен това фирмата е ексклузивен дистрибутор на енергийните напитки Red Bull и плодовите сокове Granini за България.

През април тази година компанията пусна на пазара нов продукт - Devin Mineral & Vitamins. По данни на фирмата една опаковка осигурява 25% от препоръчителната дневна доза на витамини от групата В и 15% - на цинк и селен. "Нашият продукт е създаден в отговор на конкретна потребителска нужда след проучване, направено сред българските граждани - желанието за напитка с малко калории, вкусна и с добавена стойност за организма. Devin Mineral & Vitamins e единственият специално направен за България продукт, без изкуствени оцветители, и то на основата на българска натурална минерална вода", коментира Борислава Налбантова.

"Обемът на категорията "обогатени води" е все още малък (малко над 1 млн. литра), но предвиждаме бурно развитие и растеж в унисон с тенденциите за здравословен начин на живот и повишена грижа за себе си. В момента това е една от най-динамичните категории в сектора на напитките без алкохол и амбицията ни е да сме двигател и лидер и в нея. Devin Mineral & Vitamins бележи началото на следващия етап от развитието на компанията ни", обобщава Налбантова.

Фирмата работи на силно конкурентен и динамичен пазар, който в пандемичната 2020 се свива - бутилираната вода отчита 6% спад в обем и 13% в стойност. За сравнение - по данни на агенции за проучвания този пазар през 2019 г. е общо над 660 милиона литра. "Девин" обаче не само остава пазарен лидер, а през миналата година увеличава пазарния си дял до 38.8% в стойност и 39.35% в обем, посочва докладът за дейността за 2020 г.

Зелена икономика

От юли 2020 заводът за бутилиране на вода в град Девин вече работи изцяло със 100% зелена енергия, постигайки редуциране на CO2 с повече от 6000 тона годишно. Това води до намаляване на общите емисии въглероден диоксид с 18% на годишна база, изчисляват от дружеството.

През февруари тази година компанията беше сертифицирана като въглеродно неутрална от международната консултантска организация по климата CO2logic. Това означава, че фирмените й продукти са 100% неутрални по отношение на климата през целия жизнен цикъл: от транспорта на материали до завода, през производството на водите до доставката им във всички търговски обекти в страната.

Според първия доклад за устойчиво развитие на "Девин", публикуван в средата на 2020 г., средно за литър бутилирана вода потреблението на енергия е спаднало с 5.4% само за една година. Част от зелената политика на фирмата са и усилията й да оптимизира процесите на съхранение, товарене и транспортиране и да ревизира политиката си на снабдяване. Крайната цел е да увеличи дела на местните доставчици и така да постигне по-кратък маршрут при доставки на стоки и материали за завода. В резултат още през 2019 г. 55% от доставчиците са разположени в района на град Девин, а всички стратегически партньори са в радиус от 500 км от завода. Нещо повече - 80% от тях са сертифицирани от EcoVadis - независима глобална платформа, използвана за устойчиво снабдяване.

Компанията работи и за намаляване на отпадъците от пластмаса. "Повече от десетилетие опаковките на нашите продукти се усъвършенстват чрез олекотяване и екодизайн и всички бутилки са 100% рециклируеми, включително капачката и етикетът. И за разлика от повечето опаковки на храни, напитки и козметика не се нуждаят от предварително измиване, преди да бъдат изхвърлени в контейнера за пластмаса. За да компенсираме количеството неизбежни въглеродни емисии от дистрибуцията и да постигнем пълна въглеродна неутралност, инвестираме в най-големия вятърен парк в България - "Свети Никола", опериран от AES", обобщава Борислава Налбантова.

Продължаващи инвестиции

За 2020 г. българското дружество отчита над 90 млн. лв. приходи. Печалбата преди данъци се запазва независимо от силното влияние на COVID-19, довело до намаляване на продажбите с 10.5% спрямо 2019 г. А нетната печалба достига 18.61 млн. лв. срещу 17.96 млн. лв. за 2019 г., става ясно от доклада за дейността.

"Планираните за тази година инвестиции са за над 12 млн. лева. На фокус е подобряване на производствения и логистичния капацитет, което включва и първа фаза от изграждането на напълно автоматичен склад за съхранение на готова продукция в град Девин", казва Борислава Налбантова.

Новият собственик

От 10 март 2017 г. "Девин" е собственост на белгийската Spadel в рекордно голяма сделка, която оцени българския производител на 120 млн. евро. Новият собственик купи мажоритарния дял от американския фонд Advent при оценка на бутилиращата компания 11 пъти брутната печалба.

Белгийската Spadel е четвъртият собственик на "Девин", която е създадена през 1992 г. от хотелиера Стефан Шарлопов, а през 2006 г. беше придобита от австрийската Soravia Group. В края на 2009 г. инвестиционният фонд Advent International стана третият собственик, след като купи 79% от "Девин", когато дружеството беше публично. Пакетът беше оценен на 28-29 млн. евро, а цялото предприятие - на 40 млн. евро.

Spadel е семейна компания, която предлага натурална минерална и изворна вода, както и напитки с минерална вода под различни марки: Spa и Bru в Бенелюкс, Devin в България и Wattwiller и Carola във Франция. В края на 2019 г. в Spadel Group са били заети 1336 души.

В полза на общността

"Девин" е най-големият данъкоплатец в района на град Девин - през 2020 г. компанията е внесла 17.3 млн. лева данъци и такси към държавата и общината, посочва докладът за дейността.

"Към този момент имаме 515 служители в цялата страна. Много сме горди, че нито един наш служител не загуби работата си вследствие на коронавируса. Нещо повече - целенасочените ни усилия към служителите през последните няколко години и фактът, че имаме смислена двустранна комуникация, ни донесоха най-престижното отличие за работодателска марка в света - сертификатът Great Place to Work, който едва три компании в България притежаваме", коментира Борислава Налбантова, изпълнителен директор.

Още с обявяването на първото извънредно положение през март 2020 г. фирмата дари средства на община Девин за купуване на медицинско оборудване за местната болница и на тестове за диагностика на гражданите в региона. От "Девин" отчитат също, че в резултат от подкрепата за защитената специалност "Автоматизация на непрекъснати производства" в Професионалната гимназия по електротехника "А. С. Попов" в града през 2020 г. 16 ученици са се записали да учат в специализираната паралелка, което е двойно увеличение спрямо предходната година. През 2020 г. "Девин" дари на Българския червен кръст натурална минерална и изворна вода на стойност над 150 хил. лв. за различни каузи и в помощ на населението при бедствия и аварии.

Q&A

Борислава Налбантова, изпълнителен директор на "Девин":

Продуктите ни се купуват от над 1.6 млн. потребители седмично


Какви са предимствата на това да се прави бизнес в град Девин?

- Регионът на Девин, където се намират ресурсите на минерална и изворна вода, е един от екологично най-чистите в България. Казват, че е така, защото в радиус 30 км няма и не е имало индустриални обекти. Ние искаме да сме сигурни в това и имаме инициатива, в която пчели следят за биоразнообразието и околната среда около защитената вододайна зона, от която се добива изворната вода с марка Devin. Проектът е в партньорство с европейската асоциация BeeОdiversity и е единствен по рода си за България. Bcяĸo тpимeceчиe пoлeнът, дoбит oĸoлo извopa, се cъбиpa и се изпpaщa в cпeциaлизиpaнaтa лaбopaтopия нa ВееOdіvеrѕіtу в Бeлгия зa aнaлиз зa нaличиeтo нa пecтициди и тeжĸи мeтaли. Πpaвят се и дoпълнитeлни изcлeдвaния зa pacтитeлнoтo биopaзнooбpaзиe и cъcтoяниeтo нa oĸoлнaтa cpeдa в paйoнa. Πocлeдният индиĸaтop пoĸpивa нaд 500 пapaмeтъpa c цeл oтĸpивaнe нa пoтeнциaлни зaмъpcитeли или пpoмeни. От 2019 г. до момента не са открити никакви индикации за замърсявания. Това е отличително за изворна вода Devin - тя е изцяло природен продукт с изключителна чистота.

Не можем да пропуснем и факта, че Девин е отлична туристическа дестинация, както и много добра отправна точка за атрактивни дестинации - водопада Самодивското пръскало, крепостта Калето, Триградското ждрело и пещерата "Дяволското гърло", Вълчи камък и Ягодинската пещера. Вярвам, че градът и заобикалящата го природа тепърва ще бъдат преоткрити като места за посещение и отдих от български и чуждестранни туристи.

Какво ще е развитието на компанията в средносрочен план, какво предстои?

- През 2022 "Девин" ще отбележи тридесет години от основаването й и планираме много поводи да говорим за това как изглежда устойчивото бъдеще през нашите очи. Ние сме компанията - двигател на цялата категория на натурални минерални и изворни води в България, продуктите ни са налични в над 35 000 обекта в цялата страна и се купуват от над 1.6 млн. потребители на седмична база. Доверието в нас е голямо, защото осигуряваме за потребителите директна връзка с природата и сме техен партньор за по-дълъг, по-щастлив и по-пълноценен живот всеки ден. Ще продължим да работим в тази посока - да осигуряваме природни решения за хидратация и освежаване. Твърдо вярваме, че да имаш лидерската позиция означава преди всичко отговорност. Поставяме особен фокус бизнесът ни да оперира по най-високите стандарти, но с минимален отпечатък към околната среда. Целият ни екип има сериозни амбиции да сме компания с положително въздействие, да сме извор на промяна и всеки ден всеки от нас работи за постигането на тази цел.
Все още няма коментари
Нов коментар