Свързана с Румен Гайтански-Вълка компания вече не плаща по заема си от 150 млн. лв. от ББР

От държавната банка не казват името на лошия длъжник, но вече са го дали на прокуратурата

Събирането на боклук е основният бизнес на Румен Гайтански-Вълка
Събирането на боклук е основният бизнес на Румен Гайтански-Вълка
Събирането на боклук е основният бизнес на Румен Гайтански-Вълка    ©  dnes.bg
Събирането на боклук е основният бизнес на Румен Гайтански-Вълка    ©  dnes.bg
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавната Българска банка за развитие вече има проблем с един от осемте най-големи кредити към частни клиенти за общо близо 1 млрд. лв., които преди година тогавашният служебен икономически министър Кирил Петков оповести, и заради които смени ръководството й. Това стана ясно по време на изслушване на председателя на надзорния съвет на институцията Валентин Михов от бюджетната комисия в парламента, като той не назова името на компанията, която не обслужва заема си.

По информация на "Капитал" става въпрос за "Роудуей кънстракшън", която в средата на 2019 г. се превърна в най-големия единичен клиент на ББР със 150 млн. лв. заем. Той беше предназначен, за да се купи малката строителна компания "Пътстройинженеринг" от дружество на Румен Гайтански-Вълка на видимо завишена цена, която трудно може да се оправдае с оборотите и активите й.

Предизвестен проблем и може би измама

Още при отпускането на кредита имаше обосновани съмнения как той би могъл да бъде обслужван. От отчета на "Роудуей кънстракшън" за 2020 г. стана ясно, че дружеството е отчело 9 млн. лв. загуба, като освен това от март 2021 г. до края на годината кредитът е бил под мораториум. От началото на настоящата година обаче явно дружеството не се е върнало към редовно обслужване.

Михов обяви, че спрямо проблемното дружество вече са предприети мерки, като не уточни какви са те. Той обаче добави, че за конкретния случай вече има подадени сигнали към ДАНС и прокуратурата. Според него проверка е показала, че обезпечението не е било адекватно и макар на хартия нещата да са изглеждали красиво, има индикации, че е възможно да става въпрос за документална измама. От страна на ББР договорът с "Роудуей кънстракшън" е подписан от тогавашния главен изпълнителен директор Стоян Мавродиев и един от другите директори - Николай Димитров.

Донякъде добра новина от думите на Михов е, че въпросният заем вече е на 70% провизиран, така че очакваните допълнителни загуби, които банката би отчела по него, биха били сравнително ограничени. При останалите големи експозиции някои са под наблюдение, но засега са обслужвани.

По останалата част от конспекта

Въпросите на депутатите бяха под формата на блиц изслушване и в разнообразни посоки. От ИТН Любомир Каримански се поинтересува дали Министерството на иновациите подготвя промяна в устава, с която да отпадне въведеното ограничение до 5 млн. лв. за кредити към един клиент. Присъстващият зам.-министър Десислава Бонева увери, че такава мярка няма, но наистина се подготвя промяна в устава. Тя обаче касае само участието на банката в синдикирани заеми с други банки, и то по вече отпуснати заеми, което е било продиктувано от конкретен казус. Валентин Михов обясни, че този лимит понякога затруднява дейността на ББР и очевидно е по-трудно да се отпуснат 150 заема по 1 лев, отколкото 1 за 150. Според него обаче банката се стреми да кредитира активно, така че оперативните й приходи да са достатъчни.

Друга тема беше скъпата инвестицията на ББР в Първа инвестиционна банка, която беше предприета, за да се попълни капиталовия недостиг, констатиран от ЕЦБ в последната, и така да отпадне последната бариера пред влизането в ERM II и банковия съюз. Председателят на надзорния съвет на държавната банка обясни, че от закупените 18% от капитала на ПИБ е инкасирана загуба от 78 млн. лв. за 2020 и още 5 млн. лв. за 2021 г., а за първото тримесечие са възстановени 26 млн. лв. заради покачилите се котировки на акциите на ПИБ на борсата. От думите му се разбра още, че са направени неколкократни опити ББР да получи представител поне в надзорния съвет на ПИБ, но те са били неуспешни. А също и че има разбиране в ръководството на ББР, че тя трябва да излезе от тази инвестиция, което обаче предвид ситуацията на пазарите не е ясно как и кога може да се случи.

Все още няма коментари
Нов коментар