🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фаворитите на държавната банка

Кои са осемте топ получателя на заеми от ББР и кой стои зад всеки от тях

Покупката на петзвездният хотел Miraggio Thermal Spa Resort в Халдидики е финансирана с около 120 млн. лв. заем от ББР
Покупката на петзвездният хотел Miraggio Thermal Spa Resort в Халдидики е финансирана с около 120 млн. лв. заем от ББР
Покупката на петзвездният хотел Miraggio Thermal Spa Resort в Халдидики е финансирана с около 120 млн. лв. заем от ББР    ©  Miraggio Thermal Spa ResortMiraggio Thermal Spa Resort
Покупката на петзвездният хотел Miraggio Thermal Spa Resort в Халдидики е финансирана с около 120 млн. лв. заем от ББР    ©  Miraggio Thermal Spa ResortMiraggio Thermal Spa Resort
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Списъкът на министър Кирил Петков е от извадка на десетте най-големи експозиции на Българска банка за развитие, като по думите му тепърва ще се установява пълната картина и ще се проверяват всички експозиции над 1 млн. лв. Бройката е сведена до осем, защото това са само частните клиенти. Сред най-големите експозиции попада още Държавната консолидационна компания с близо 200 млн. лв., която е и най-големият единичен кредитополучател. Там също има много неизвестни накъде са насочени средствата, тъй като под шапката на този холдинг са събрани всички други държавни дружества с принципал икономическия министър. ДКК от години е една от най непрозрачните структури, като отказва информация и буквално оперира като черна кутия. А отделно сред големите експозиции на ББР фигурира и регионалното министерство, но това вероятно в голямата си част се дължи на обслужваното през банката безплатно саниране в предходните години.

Ето кои са останалите големи клиенти:

Слънчев ден

Деклариран собственик: Ангел Палийски

Реален контрол: Делян Пеевски

Експозиция: ~150 млн. лв.

Лихвен процент: 2%

Отпуснат: 2018 г.

Падеж: 2023-2025


Дълги години курортът "Слънчев ден" беше собственост на политика от БСП Георги Гергов, който притежаваше и още солидно задлъжнели към банки фирми с имоти като "Международен панаир Пловдив" и "Централен универсален магазин" в София. В края на 2016 г. ББР му отпусна близо 32 млн. евро (тогава един от най-големите и кредити) на пловдивския панаир, с които основно бяха рефинансирани дълговете му към други банки.

През 2018 г. обаче последва нова сложна операция по цялостно рефинансиране на дълговете на Гергов в комбинация с държавен подарък - изкупуване на така известната "Дупка" във Варна за 43 млн. лв. В резултат голяма част от задълженията на Гергов бяха занулени, а той се раздели със собствеността на "Слънчев ден". Всичко това беше оркестрирано през ББР, която пък се оказа кредитор на курортното дружество с над 100 млн. лв. Негов формален собственик стана Ангел Палийски, известен най-вече като изпълнителен директор на футболния клуб "Ботев-Пловдив". По-късно бяха придобити и още активи като хотел "Ястребец" в Боровец.

Пряка връзка с Делян Пеевски няма, но източници от хотелиерския бранш считат Палийски само за параван за неговите интереси. Косвени индикации за връзки се появяват по-късно в новите придобивки на "Слънчев ден". През 2019 г. курортната група купува "Инстатрейд" от "Ултрастрой" (виж текста за "Интернешънъл инвестмънт"), компания, която също индиректно се свързва с ДПС и Пеевски. "Инстатрейд" е собственик на сградата Spa Suites на столичната ул. "Атанас Далчев" №5, която е придобило заедно със съседен имот през 2017 г. с 3.4 млн. евро кредит от ББР. А съседният имот след това е продаден на "Ди Ар Си инвест" (бившата "Дореко комерс"), която също по много линии се свързва с Пеевски. През 2020 г. групата "Слънчев ден" придоби още две дружества с имоти от свързвани с Пеевски - едната от "Ди Ар Си инвест", а другата от "БЛ - ритейл риъл естейт".

Според отчетите на "Слънчев ден" заемите от ББР са общо три - за близо 25 млн. евро с падеж 2023 г., за 14.8 млн. евро с падеж 2024 г. и за 24 млн. евро с падеж 2025 г., но отделно има обезпечения и залози и по свързани дружества като "Слънчев ден резидънс" и "Съни тур".

Благоевград БТ

Деклариран собственик: "Булгартабак холдинг", публична компания

Реален контрол: Делян Пеевски

Експозиция: ~150 млн. лв.

Лихвен процент: 2%

Отпуснат: 2014 г.

Падеж: 2034 г.


Взаимоотношенията на "Булгартабак" с ББР започват малко преди затварянето на КТБ, като тогава при обострените отношения на Цветан Василев и Делян Пеевски последният започва да рефинансира някои свои експозиции (това се случва например и с "Водстрой 98)".

През следващите години цигареният холдинг претърпя множество метаморфози - продаде марките си на BAT и поетапно закри първо софийската, а после и благоевградската си фабрика. За сметка на това пък придоби други разнородни активи, като "Благоевград БТ" се оформи като подхолдинг за целта. Под неговата шапка в един етап беше веригата "Техномаркет", млечната компания Lacrima, дял в "Юрий Гагарин" и др.

Те обаче през 2019-2020 г. бяха прехвърлени в реални или фиктивни сделки. Веригата Lafka, на която се дължеше повечето оборот през 2019 г., затвори в началото на 2020 г. заради атаката срещу бизнеса на Васил Божков, тъй като съществена част от приходите й идваха от разпрастението на талоните за лотарийните му игри. Така на практика към момента в "Благоевград БТ" срещу около 150 млн. лв. заем от ББР и още 50 от частна банка не стои почти никаква дейност. Ключови имоти на групата "Булгартабак" също бяха извадени от нея и прехвърлени в други компании, като към момента не е ясно какво е точно обезпечението по тези заеми.

Крайният контролиращ собственик на "Булгартабак" не е деклариран - като публична компания тя попада в изключенията по Закона за мерките против изпиране на пари. За това, че компанията реално е контролирана от Пеевски, има многобройни косвени индикации през годините, включително и твърденията на Цветан Василев, който в периода, докато си партнират с Пеевски, участва във финансирането на приватизацията на холдинга през 2011 г. Официално Пеевски само за кратко е бил миноритарен акционер в "Булгартабак".
Маркет инвестмънт/Техномаркет

Деклариран собственик: Борис Захариев и Кирил Кобарелов

Реален контрол: Делян Пеевски

Експозиция: ~150 млн. лв.

Лихвен процент: 2%

Отпуснат: 2019 г.

Падеж: 2034 г.


До лятото на 2019 г. "Техномаркет" беше част от "Благоевград БТ", но тогава е прехвърлено на "Маркет инвестмънт" - компания на Борис Захариев и Кирил Кобарелов. Тогава те са мениджъри на "Техномаркет", а преди това, до 2016 г. са били в борда и на Lafka. Сделката беше финансирана от ББР, която след това рефинансира и задълженията към други банки (ПИБ, БАКБ).

Без това прехвърляне на собствеността финансиране от ББР би било невъзможно, тъй като експозицията към групата "Благоевград БТ" щеше да надхвърли законовия лимит - 25% от собствения капитал, което към този момент се равнява на около 160 млн. лв. Новата група "Маркет инвестмънт" обаче се води отделна и независима от "Булгартабак" и така кредитите се декларират пред БНБ като отделни експозиции.

През 2015 г. Делян Пеевски официално и директно стана мажоритарен собственик на "Техномаркет", преди да го прехвърли на свързвана с него компания от Обединените арабски емирства, а после на "Благоевград БТ". Последното преместване към фирмата на Захариев и Кобарелов се случва светкавично и без въобще да е поискано одобрение от КЗК, въпреки че с годишните обороти на веригата от над 200 млн. лв. това е задължително по закон.

Роудуей кънстракшън

Деклариран собственик: адв. Иван Георгиев

Реален контрол: Румен Гайтански

Експозиция: ~150 млн. лв.

Лихвен процент: 3.75%

Отпуснат: 2019 г.

Падеж: 2029 г.


Кредитът е отпуснат на новосъздадено дружество, което използва средствата да придобие "Пътстройинженеринг" - малка местна компания от кърджалийско. Допреди сделката тя е собственост на "Био майнинг", която е на Румен Гайтански - Вълка. Сумата 148.5 млн. лв. е за финансиране на 90% от цената, като така "Роудуей кънстракшън" купува за 165 млн. лв. компания, чийто годишен оборот в последните години е в порядъка на около 15 млн. лв., а активите й са 18 млн. лв. по баланс.

Как тя успява да служи за достатъчно обезпечение по заема, не е ясно. Настоящият й собственик адв. Иван Георгиев пред bTV обяснява, че освен заложените акции и придобивани активи дружеството е титуляр и на права по три концесии за добив на подземни богатства, които също са заложени в полза на банката. Това обаче все още прави неясно с какви постъпления би могъл да се генерира достатъчен паричен поток, за да се изплати този кредит.

В резултат на операцията "Био майнинг" на Гайтански отчита огромен еднократен приход и печалба 143 млн. лв. В отговорите си на въпросите на телевизията Иван Георгиев твърди, че представляваната от него компания не е свързана с Гайтански. Същевременно обаче адв. Георгиев прави практически всички вписвания по партидите в Търговския регистър на компаниите на Гайтански. През годините се е появявал в бордовете на негови дружества, като например "Аква вива". Той е и в управата на футболния клуб "Арда", който се счита за контролиран и издържан от Гайтански.

Георгиев придобива компанията наскоро срещу номиналните 100 лв. Допреди това и по време на договора с ББР "Роудуей кънстракшън" е собственост на Георги Йорданов, за когото няма налична особена информация за предишни фирмени участия или опит в пътностроителния мениджмънт.

Интернешънъл инвестмънт

Деклариран собственик: Емил Василев

Реален контрол: Делян Пеевски (вероятно съвместно с други лица)

Експозиция: ~120 млн. лв.

Лихвен процент: ?

Отпуснат: 2019 г.

Падеж: ?


Кредитът от ББР е с цел да се финансира придобиването на петзвездния хотел Miraggio Thermal Spa Resort в Халкидики. Той е в активите на гръцката компания Med Sea Health, която от края на 2019 г. има нов собственик и в борда и влиза българинът Санко Пешев, който е и в управата на "Интернешънъл инвестмънт".

Досега кредитополучателят няма публикуван отчет и пълните детайли по сделката не са известни, но според гръцки медии купувач е била българската строителна компания "Ултрастрой" за 90 млн. евро.

Според публикация на Бюрото за разследващи репортажи и данни (БРРД), които са се свързали с автора на статията Христос Димопулос, той е обяснил, че разполага с тази информация от източници, близки до продавачите.

"Според Димопулос "Ултрастрой" планира да подобри съществуващите съоръжения на комплекса "Мираджио" (ресторант и бар, яхтеното пристанище с разширението му, термалния спа център, конферентния център, отворения амфитеатър), но най-важната инвестиция ще е в строителството на още 130 къщи в съседство с проекта Mare Village", пише още в статията на БРРД.

"Ултрастрой" не е формално свързана с Пеевски и ДПС, но има косвени връзки. Тя беше и строител на новата сграда на ББР, а също и кредитополучател на банката. От договора им за залог става ясно, че за да се обезпечи друг заем на "Ултрастрой" от ПИБ е заложен мажоритарният пакет в поне формално несвързаната "Трансстрой холдинг". Последната се счита за близка до ДПС и в частност до депутата Йордан Цонев. Каченият в Търговския регистър файл за отчет на "Ултрастрой" за 2019 г. съдържа само част от счетоводните бележки, но не и таблиците с баланса и самия отчет за доходите, а също и повечето пояснителни бележки. Според данни от КАПИ обаче тя отчита съществен ръст на приходите от 17 на 51 млн. лв., а печалбата се покачва от 5.3 на 31.1 млн. лв. Активите също в последните години ударно растат и от 32 млн. лв. през 2017 г. и 86 млн. лв. през 2018 г. достигат 126 млн. лв. през 2019 г.

Каква е връзката между "Ултрастрой" и "Интернешънъл инвестмънтс" не е ясно на този етап.

Едноличен собственик на капитала на първата е Иван Борисов, а на втората - "Ийст Уест Пропъртийс". Тя на свой ред е притежание на Емил Робертов Василев. "Ийст Уест Пропъртийс" управлява франчайз за България на агенцията за недвижими имоти RE/MAX, която се води най-голямата франчайзингова агенция за недвижими имоти в света.

Параходство БМФ

Деклариран собственик: Кирил и Георги Домусчиеви

Реален контрол: Кирил и Георги Домусчиеви

Експозиция: ~85 млн. лв.

Лихвен процент: ?

Отпуснат: 2015-2018

Падеж: ?


"Параходство БМФ" е компания, официално контролирана от братя Домусчиеви, които приватизираха 70% дял през 2008 г. Останалите 30% продължават да са държавни. За 2019 г. дружеството има над 1.1 млрд. лв. консолидирани активи. Реализираният оборот е 279 млн. лв., а печалбата - 5 млн. лв.

За разлика от другите по-големи клиенти на ББР с кредити над 100 млн. лв., БМФ се финансира успешно и от други български и чуждестранни банки. Общо банковите му заеми са 372 млн. лв., като има задължения още към Пощенска банка, БАКБ, Интернешънъл асет банк, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, DVB Bank и The Export-Import Bank of China.

"Параходство БМФ работи с Българската банка за развитие от юли 2010 г. За този период ББР е финансирала не един и два проекта, като никога "Параходство БМФ" не е изпадало в неизпълнение на договорните си задължения не само към въпросната финансова институция, но и към всички останали, с които си партнира", обясниха от компанията - единствената излязла с позиция след публикуването на списъка от Министерство на икономиката. Там допълнително се изтъква миноритарният дял на държавата като основа за партньорство с държавната банка.

Кредитите са множество и отпускани през различни години, като вероятно са с цел за инвестиция в конкретни кораби, които служат и като обезпечение.

Транспект

Деклариран собственик: Георги Атанасов и Стоян Динев

Реален контрол: ?

Експозиция: ~80 млн. лв.

Лихвен процент: 4%

Отпуснат: 2019 г.

Падеж: 2029 г.


Компания, създадена да изкупи и рефинансира закъсалия автобусен превозвач "Юнион Ивкони" и част от "Етап адрес" с финансиране от ББР. Преди това "Юнион Ивкони" се контролира от близката до "Еврохолд" компания "Синтетика" (влязла като кредитор) и основателите - един от които бивш депутат от ГЕРБ Ивайло Константинов. През годините обаче компанията е приемана по-скоро за част от обръчите на ДПС и близка до депутата от партията Рамадан Аталай.

При преструктурирането, започнало още с одобрение от КЗК в средата на 2018 г., формално собственици станаха мениджърът на "Юнион Ивкони" Георги Атанасов и финансовият консултант Петър Господинов. Те нямат други съществени активи и голям корпоративен опит, което остави известни подозрения, че може би няма реална смяна на контрола, а просто има нова фасада. Към днешна дата двете ключови дружества в групата се управляват от двама управители, които могат да ги представляват само заедно - това са Георги Атанасов и Ивайло Стоянов. Последният през годините е бил в управлението на много дружества от групата "Еврохолд", а през 2010 г. беше представен за собственик на "Синтетика" при отделянето й от "Еврохолд".

Инса ойл

Деклариран собственик: Георги Самуилов

Реален контрол: Георги Самуилов

Експозиция: ~80 млн. лв.

Лихвен процент: -

Отпуснат: 2018 г.

Падеж: -


"Инса ойл" е един от големите играчи в петролния бранш. Компанията работи с няколко от най-големите български банки - ОББ, Пощенска банка, Уникредит Булбанк, които освен заеми й осигуряват и гаранции (нужни за данъчните складове при вноса на горива). Договорите с ББР са от 2018 г., като видимо основната цел е рефинансиране на част от оборотните заеми към ОББ. Пред bTV от компанията обясняват заемите именно с нарастващите й нужни от оборотно финансиране предвид увеличената й дейност. За 2019 г. тя декларира 680 млн. лв. приходи и 10 млн. лв. печалба.

Основателят на "Инса ойл" Георги Самуилов стана известен в последните години като собственик и президент на "Ботев-Пловдив", който беше изгубил спомоществователя си Цветан Василев след краха на КТБ. Името на Самуилов нашумя и около приватизацията на Общинска банка през 2018 г., която беше финансирана с пари на "Инса ойл", без обаче компанията да има формално контрол. След това Самуилов беше в разговори с Гриша Ганчев да придобие най-големия като брой бензиностанции дистрибутор на горива "Петрол", но до сделка така и не се стигна. Той е считан за близък и до Пеевски, и до ГЕРБ.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Клиентите на ББР:
    2 милиарда обществени поръчки и 123 милиона дълг към НАП
    https://bird.bg/bbr-op-contracts/
    Фирмите с кредити от ББР, за които има данни за вписани обезпечения в Търговския регистър ( 739 фирми) и в Имотния регистър (173 фирми)

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Обработени над 6000 записа от Имотния регистър
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159997794281189

    Нередност?
Нов коментар