🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Конгсберг" предлага високотехнологични решения за защита на българската армия

Видар Скелштад, вицепрезидент "Стратегически проекти", за перспективите на норвежката корпорация в България

Видар Скелштад, вицепрезидент "Стратегически проекти" на "Конгсберг"
Видар Скелштад, вицепрезидент "Стратегически проекти" на "Конгсберг"
Видар Скелштад, вицепрезидент "Стратегически проекти" на "Конгсберг"
Видар Скелштад, вицепрезидент "Стратегически проекти" на "Конгсберг"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Норвежката "Конгсберг" е една от водещите компании в сферата на отбраната и развитите технологиите в Европа с 200-годишна история. "Конгсберг" е международна корпорация, доставяща водещи технологии и системи с високо качество за критични мисии на клиенти, които оперират в екстремни условия. Компанията работи с държавни институции, частни компании и изследователски центрове, като цели да надскочи границите на технологичното развитие в сфери като космически науки, енергетика, корабна индустрия, сухопътна, морска и въздушна отбрана и други. "Конгсберг" има около 11 хил. служители в над 40 държави. Оборотът на компанията за 2021 г. надхвърля 27.4 милиарда норвежки крони (2.7 милиарда евро). Компанията се представи в България за първи път на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2022" в Пловдив през юни 2022 г.

Българската армия е в процес на модернизация. Какво може да предложи "Конгсберг" на армията ни?

"Конгсберг" е компания, която се развива в редица направления и може да предложи дългосрочно партньорство на страната ви в различни аспекти. Това, което според нас би било най актуално в момента за българската отбрана, са два основни модерни продукта. На първо място това е система за брегова охрана. Ракетната ни дивизия предлага няколко различни вида ракети и установки за тях. Те могат да бъдат монтирани както на кораби, така и на сухопътни мобилни платформи. Считаме, че бидейки външна граница на НАТО и Европейския съюз, страната ви трябва да има най-съвременна, мобилна, добре защитена и прецизна система за брегова охрана. Румъния и Полша, както и американският флот вече разполагат с подобни системи, предоставени от "Конгсберг". България може да осигури оперативна съвместимост и пълна сигурност в региона, ако избере нашето решение.

Какво е то за бреговата охрана?

Когато говорим за брегова охрана, има няколко основни фактора: ракетите, установките, радарите и комуникацията между тях. Ракетите, които са на разположение по източния фланг на НАТО, са NSM, или Naval Strike Missile. Тази ракета е изключително мобилна поради доброто съотношение между тежест и тяга и може да бъде изстрелвана от различни корабни или наземни установки. Функцията Autonomous Target Recognition (ATR) позволява точната цел да бъде идентифицирана и поразена на определено място. NSM е пасивна ракета, което позволява полет ниско над морското равнище и по този начин тя е на практика неоткриваема за противниковата противовъздушна отбрана. Всички тези фактори, както и фактът, че тази ракета се използва от страни като САЩ и Австралия, доказват колко ефективна защита можем да предоставим.

Относно установките за брегова охрана и комуникацията считаме, че няколко Missile Launch Vehicle (MLV) - платформи за ракети, ще са достатъчни България да гарантира сигурността на крайбрежната си ивица. Платформата е специално създадена да изстрелва NSM ракети "повърхност - повърхност", като позволява бързи изстрели на до 4 ракети по една или по няколко различни цели на земя или в море. MLV е високопроходима, надеждна и евтина платформа, която заедно с дистанционно управляемия модул за управление на огъня може ефективно да контролира до три установки. Чрез установките и ракетите NSM България може да се снабди в кратки срокове с една от най-модерните системи за брегова охрана. Това според нас би било едно оптимално решение. Разбира се, има още много варианти, като например да се сдобиете с две батареи - тоест 6 платформи с по 2 или 4 ракети всяка или комбинация от тях.

В допълнение България би могла да модернизира своите фрегати и да ги оборудва с пасивните ракети NSM, което ще гарантира най-добрата конфигурация за защита на флота, когато новите мултифункционални кораби, комплектовани с активни ракети, бъдат пуснати в експлоатация.

Бреговата охрана е само един елемент от защитата на България, а новото правителство ясно обяви, че модернизацията няма да продължи на парче, а ще се търсят комплексни решения. Какви други решения има "Конгсберг"?

"Конгсберг" може да бъде стратегически и технологичен партньор на България в редица сфери. Норвегия е един от основателите на НАТО и ние работим заедно с водещи компании от САЩ по редица продукти и услуги. Доколкото знаем, България трябва да модернизира и своята противовъздушна отбрана и да замени вече остарелите комплекси Ц-300. "Конгсберг" заедно със своя партньор "Рейтион" са водещи производители на системи за противовъздушна отбрана (ПВО).

NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System) е първата в света наземно разположена и оперативно централизирана мрежова ракетна система с дълъг, среден и къс обсег в зависимост от избраната ракета. 12 държави по света разполагат с тези системи за ПВО, а общо 15 държави използват системата на "Конгсберг" за управление Command&Control, която се адаптира за специфичните нужди на всяка армия. Тази система и решенията ни за брегова охрана и ПВО са ключът към едно комплексно решение за българската отбрана. Чрез нея двете системи могат да работят в синхрон и да бъдат взаимно заменяеми. В допълнение, използвайки обща система със сходен софтуер, ще постигнем оптимизации, тъй като обучението на операторите е сходно и става по-лесно, а поддръжката се изпълнява много по-ефективно.

NASAMS се развива постоянно и вече може да работи с различен тип ракети. Тя може да изстрелва ракетите AIM-120 AMRAAM и AIM-9X Sidewinder с двойно приложение (NASAMS и F-16), както и ракетата AMRAAM с удължен обсег (Extended Range). NASAMS е мобилна система, която е разработена с фокус върху оперативната гъвкавост. Тя цели да защитава стратегически цели като летища, пристанища, градове и други ценни активи. Установките са свързани помежду си чрез уникална и напълно сигурна система. Системата разполага с активни 3Д радари, пасивна електронна оптика и инфрачервени сензори и се използва като основната ПВО защита на Вашингтон DC от 2005 г. насам.

Ако говорим за комплексни решения, мисля, че тези два продукта могат да гарантират интегрирано решение за страната ви в две основни сфери на модерната отбрана - ПВО и брегова охрана. Не на последно място трябва да се отбележи, че "Конгсберг" може да предложи редица други решения и услуги. В Норвегия ние поддържаме и ремонтираме изтребителите Ф-16 и можем да предложим решение за ремонти и на вашите нови самолети.

В условията на война едни от основните фактори е времето за доставка и начинът на придобиване. Какво може да кажете относно тези фактори?

Прави сте, че в сегашната ситуация много държави разглеждат различни варианти и запитванията са се увеличили осезателно. "Конгсберг" е гъвкава компания със сериозно държавно участие и това ни дава възможност да предлагаме различни схеми на придобиване. Стандартният подход е чрез обществена поръчка, но ние сме готови да разговаряме за възможностите за директен междуправителствен договор. Като партньор на САЩ България има възможност да придобие някои продукти директно от Департамента по отбрана на САЩ. След закупуването на самолетите Ф-16 България вече има възможност да се възползва и от тази опция.

В сделки за отбранителни продукти има няколко важни фактора - технологията, сроковете и финансирането. Относно сроковете е много важно колко време ще отнеме да се проведе процедурата за придобиване и да се договорят всички детайли. От това ще зависят и сроковете за доставка. Мога да кажа със сигурност, че норвежкото правителство е готово да осигури дългосрочно и изгодно финансиране на такъв тип проекти, а това е третият основен фактор при подобни стратегически сделки.

Като допълнение ще кажа, че когато се прави анализ на нова техника, е важно да се оцени с какво разполагат съседни страни и държави - членки на НАТО. Според нас фактът, че съседните на България държави избраха "Конгсберг", е допълнителен стимул. Това гарантира оперативна съвместимост, повишава сигурността на доставките и уеднаквява системите за сигурност на целия източен фланг на НАТО.