🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Партньорство за модернизация на българските сухопътни войски

Александър Пенли - представител на френската фирма Nexter

Александър Пенли - представител на френската фирма Nexter
Александър Пенли - представител на френската фирма Nexter
Александър Пенли - представител на френската фирма Nexter
Александър Пенли - представител на френската фирма Nexter
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какви рискове виждате за България и Европа, свързани с ескалиращата война в Украйна?

- Политика на Nexter е да не коментира въпроси, свързани с отбраната и военното разузнаване. Но е факт, че войната в Украйна ни показа ползите и значението на колективната отбрана както чрез НАТО, така и чрез ЕС. Можем само да се надяваме, че това допълнително ще засили решимостта да се инвестира в модернизиране на сухопътните бойни способности в ЕС като цяло и в частност в България и за по-нататъшно насърчаване на тенденцията за търсене на споразумения за сътрудничество на правителствено ниво в подкрепа на реалното изпълнение на програмите за въоръжение, базирани на решения на ЕС и НАТО.

Трябва също така да се признае, че консолидирането на Европейска отбранителна технологична и индустриална база (ЕОТИБ) е предпоставка в подкрепа на европейския стълб на колективната отбрана. Инициативите на ЕС в тази област са добре дошли, а Nexter е готова да се ангажира с България и българската индустрия за съвместно участие в нови проекти.

Сегашната обстановка също така ясно показа, че Черноморският регион придобива все по-голямо значение за евроатлантическата сигурност. Решението на Франция да ръководи нова многонационална бойна група на НАТО в Румъния с участието на Белгия и Холандия е доказателство за това, както и за реалната европейска солидарност. Несъмнено България трябва да играе централна роля на регионално ниво и да придобие способностите за тази цел.

Nexter е основният доставчик на френските сухопътни войски със своите добре познати продукти, като основният боен танк Leclerc, 8x8 VBCI и 6x6 TITUS® (които бяха демонстрирани в България) или самоходната гаубица CAESAR®. Ние участваме активно в програмата за модернизация на френската армия SCORPION, която включва доставката на повече от 3000 напълно цифровизирани бойни машини и поддържащи бойни бронирани машини през следващото десетилетие (по-специално бронираните JAGUAR recce с 40 мм телескопични системи за въоръжение, GRIFFON® 6x6x6 и SERVAL® 4x4, които се предлагат в повече от 16 различни варианта). Като част от европейската KNDS Group заедно с германския Krauss-Maffei Wegmann (KMW) нашата амбиция е да бъдем стратегически партньор на членовете на НАТО от ЕС, особено когато става въпрос за доставка на способности до ключ и формиране на местни индустриални партньорства, както е видно от неотдавнашни програми в Белгия или Чешката република.

Министърът на отбраната г-н Заков каза, че армията ни има "спешна потребност" от придобиване на ключови способности. Значително финансиране е необходимо за модернизацията й. Какви са според вас приоритетите?

- България вече направи някои важни стъпки за модернизирането на въоръжените си сили въпреки факта, че поне доскоро и може би разбираемо, инвестициите в отбраната очевидно не се възприемаха от българското общество като приоритетни. Що се отнася до българските сухопътни войски обаче, модернизацията изостава сериозно, особено в сравнение с повечето други членове на алианса. Това отчасти се дължи на факта, че търгът за придобиване на нови бойни машини на пехотата не беше финализиран успешно, но основната причина е, че българските сухопътни войски страдат от недофинансиране от години и поради това все още ползват предимно оборудване от съветско време.

Като цяло не сме склонни да коментираме какви трябва да бъдат инвестиционните приоритети, тъй като това може да бъде самоцелно, но не можем да не отбележим, че войната в Украйна категорично показа, че има и други способности освен бронираните машини, от които се нуждаят българските сухопътни войски и които в момента липсват. Артилерията очевидно е една от тях, тъй като системите, с които българските артилерийски дивизии работят в момента, излагат екипажите на вражески контрабатареен огън. Радваме се, че това е една от липсващите способности, които министър Заков посочи, че трябва да бъдат допълнени приоритетно. Интересното е, че има много рентабилни решения, които осигуряват "по-голяма стойност за похарчените пари", така че една сравнително неголяма инвестиция може да доведе до огромно увеличение на способностите.

Nexter има повече от 250-годишен опит в сухопътните отбранителни системи и предоставянето на способности до ключ, по-специално за артилерията, като например 155 мм самоходна гаубица CAESAR® 6x6, кал. 52, доказала се по време на бойни действия на френската армия и други потребители през последните 10 години. Ние смятаме, че можем да допринесем за усилията за модернизацията на българските сухопътни войски, и сме готови да го направим.

Какви са предимствата на артилерийската система CAESAR® 6x6 на Nexter?

- На първо място, системата CAESAR®, която се предлага в различни конфигурации (6x6 или 8x8), се е доказала в реални бойни действия. Не само гаубицата, но и цялата способност за непряка стрелба на дълги разстояния, която е част от нея: CAESAR® предлага широка гама от боеприпаси за постигане на пълен ефект, включително противотанкови и прецизни насочващи се боеприпаси, и вече е интегрирана в различни видове системи за управление на огъня, които Nexter може да предложи като цялостно решение. Уверени сме, че в сътрудничество с френската армия бихме могли ефективно да подкрепим българската артилерия за постигане на пълна оперативна способност възможно най-бързо: тук не става въпрос само за оборудване, става дума за доктрина, обучение, организация и т.н., които не могат да бъдат придобити само по чисто търговска линия.

В допълнение, системата CAESAR® е проектирана да постигне най-висока рентабилност, осигурявайки необходимата огнева мощ, дълъг обхват и точност на тактическата стрелба "Стреляй и веднага сменяй позицията" за избягване на вражески противобатареен огън, като същевременно предлага относително ниска цена на поддръжка по време на целия жизнен цикъл, което е характерно за артилерийски системи, монтирани на камиони (за разлика от системите с куполи и/или верижни платформи). Тази най-нова функция е особено вярна за конфигурацията 6x6, която е едновременно много лека и здрава, и прави разходите за експлоатация и поддръжка ниски. Това дава добър баланс между високите технологии (особено по отношение на автоматизираната и компютъризирана система за управление на огъня), простота и надеждността. Не случайно френската артилерия казва за CAESAR®, че това е "оръжие, на което се доверяваме": изстреляни са повече от 20 000 пълнителя в реални бойни операции, главно в Афганистан, Мали и Ирак, в условия, близки до високоинтензивна война.

Откакто за първи път CAESAR® бе поръчана от Франция, вече 7 държави са направили поръчки (последните са Индонезия, Дания, Мароко, Чехия и Белгия за общо над 350 системи в конфигурация 6x6 или 8x8). Сам по себе си този факт добре демонстрира приложимостта на концепция: няма друга 155 мм 52 кал. система, която може да се похвали с подобен опит в реални бойни действия и далекобоен огън в тежки условия. CAESAR® се откроява като образец за такъв тип самоходна артилерия и в момента е единствената на въоръжение в НАТО.

Понякога поддръжката струва 30% от цената за придобиване. Как гарантирате жизнения цикъл на вашите продукти? Какви услуги може да предостави Nexter?

- Nexter поставя голямо внимание върху разработването на ефективни услуги, които да подкрепят нашите клиенти и да гарантират, че разполагат с оперативната наличност, която искат. Като част от това усилие ние въведохме COSS (Оперативен център на услугите за поддръжка), за да координираме всички дейности за логистична поддръжка. Като оперативна платформа за управление на веригата за доставки COSS обработва повече от 50 000 заявки от типа "клиент до клиент", от обаждането до доставката. Веригата ни за доставки включва повече от 7 милиона части, доставяни до над 100 обекта с гарантирани срокове за доставка.

Едно от многобройните предимства на закупуването на напълно разработената система CAESAR® 6x6 е, че чрез COSS сме събрали обширна база данни за поведението на системата в реални условия и за средното време за отказа на подсистемите, което ни позволява да оптимизираме превантивната и коригираща поддръжка и ако е необходимо, да заменим някои от подсистемите или компонентите, които са идентифицирани като недостатъчно надеждни. В резултат на това имаме много точна и надеждна преценка за действителните разходи за жизнения цикъл на CAESAR® 6x6, без неочаквани и неприятни изненади. Освен това политика на Nexter е да предоставя на своите клиенти възможността за извършването на повечето операции по поддръжка в страната, директно или чрез местен промишлен партньор.

Друго предимство, свързано с факта, че вече много държави използват CAESAR®, е, че това позволява обмен на информация относно извлечени поуки и оперативни въпроси, особено в рамките на НАТО, но също така и за възможност за сътрудничество при бъдещо развитие и надграждане на CAESAR®. Това би могло да включва съвместното разработване или сертифициране на нови видове боеприпаси.

България ще стартира отново процедурата за придобиване на бойни машини на пехотата 8x8. Nexter би ли участвала в нея?

- Nexter Group съвместно с белгийската John Cockerill Defense (JCD) участва на изложението "Хемус 2020" и сега отново през 2022 г., за да популяризира съвместния ни продукт: VBCI 8x8 на Nexter, оборудван с 30-милиметров купол на JCD. Това предложение е в съответствие с нашата философия за партньорство с доставчици от НАТО и ЕС, за да предоставим на членовете на алианса доказани системи и допълнително да допринесем за укрепването на ЕОТИБ. Смятам, че такъв подход е уместен, когато същевременно Франция и Белгия се разгръщат на регионално ниво.

Nexter е изразила официално причините, поради които, въпреки че демонстрирахме продуктите си в България и се ангажирахме с много български индустриални партньори за евентуално ни участие в процедурата за придобиване на бойни машини на пехота 8x8, в крайна сметка решихме да не го правим. Ако процедурата бъде рестартирана по същия начин, най-вероятно същите причини ще имат същите последици. Ето защо ние силно вярваме, че България трябва да разгледа алтернативи и да използва възможностите за изграждане на партньорства не само с индустрията, но и, което е по-важно, с други държави от НАТО за тази и останалите стратегически инвестиционни програми. Това е най-сигурният начин за ефективно изграждане и поддържане в дългосрочен план на способностите, от които българските въоръжени сили се нуждаят в защита на България и в подкрепа на колективната сигурност.