🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Patria предлага на България нова гама от продукти и услуги

Хюго Ванбокрук, старши вицепрезидент за Европа, Patria

Хюго Ванбокрук, старши вицепрезидент за Европа, Patria
Хюго Ванбокрук, старши вицепрезидент за Европа, Patria
Хюго Ванбокрук, старши вицепрезидент за Европа, Patria
Хюго Ванбокрук, старши вицепрезидент за Европа, Patria
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато войната между Русия и Украйна бушува, светът се готви за нова вълна от ускорени разходи за отбрана и България не е изключение. Най-вероятно бюджетът за отбрана ще бъде ревизиран през юли. Този тип конфликт обаче може да засегне не само военните бюджети, но също така да промени приоритетите на обществените поръчки. Може ли Patria да отговори на нуждите на България предвид финансовите и времевите ограничения на новите реалности?

- Несъмнено, войната между Русия и Украйна ще доведе до промени в баланса на обществените поръчки за отбрана и ръководителите в отбраната трябва да бъдат готови за тази промяна. Сигурността на доставките по време на война е от решаващо значение, въпреки че в глобализирания свят не е възможна пълна независимост на доставките, а само намаляване на зависимостта до известна степен. Неделима част от нашия бизнес модел е концепцията за трансфер на технологии и местно производство. Предишната ни оферта се базираше на трансфер на технологии, позволяващ висока степен на независимост от други държави. Можем да адаптираме нашето предложение към България, като предложим подходящо обучение и поддръжка през целия жизнен цикъл. Имайки предвид съществуващия местен производствен капацитет, инвестицията би била приемлива за България, тъй като ние предоставяме продукт, който е в производство и е доказан в битка.

Схемата на плащане също е много важен въпрос, за който Patria има правилните финансови решения. Първоначално предложихме на България плащане във вноски за период от осем години. Готови сме допълнително да оптимизираме нашата оферта за България. Например можем значително да намалим годишните бюджетни разходи, като удължим периода на плащане от 8 години на 10 години. Това би довело до икономии от мащаба и намаляване на разходите в комбинация с минимално време за доставка. Съчетано със значителните ползи за българската икономика, това би предоставило по-добри възможности за най-ефективното използване на средствата на Министерството на отбраната, Министерството на икономиката и Сухопътните войски.

Министерството на отбраната засега не съобщава как ще се процедира с придобиването на бойни машини за пехотата в България. Готови ли сте да участвате в нов тип процедура, например междуправителствени преговори?

- Ние сме гъвкави. Последната процедурата беше открит търг, но ако правителството реши нещо друго, ние сме готови да участваме и в процедура от типа междуправителствени преговори. Знаем, че България успешно е закупила F-16 по този начин. Последният пример за наше участие в подобен подход е Словакия, където процедурата по придобиване се провежда чрез междуправителствени преговори.

През март правителството на Словакия обяви Patria за победител в процедурата за програмата BOV 8x8. Въоръжените сили на Словакия ще получат най-съвременните, модулни, високотехнологични и устойчиви бронирани бойни машини Patria AMV XP 8x8. Решението на словашкото правителство се основава на оферти, подадени до края на 2021 г., както и тестове на машините и оръжейните системи, извършени през февруари 2022 г. Словакия реши да интегрира 30-милиметров купол EVPU местно производство и по този начин да съдейства за развитието на местната индустрия. Офертата на Patria отговаря напълно и дори надхвърля изискванията, като същевременно предлага ценово конкурентна конфигурация.

Каква система ще представите по време на изложението "Хемус 2022"? Дали това ще е най-новата версия на Patria AMV?

- По време на изложението "Хемус 2022" представихме водещата в света бойна машина 8x8, която предлагаме на България, напълно съвместима е със стандартите на НАТО и е демонстрирана няколко пъти в България.

Бойната машина за пехотата Patria AMV XP 8x8 включва съвременни технологични системи, които напълно отговарят на изисквания на българските Сухопътни войски, включени в Искането за предложение (RFP) от 2019 г. Машината е просторна, с най-висока степен на защита на екипажа и максимум полезен товар. Благодарение на своята модулна конфигурация платформата може лесно да бъде надградена и адаптирана, за да отговори на нуждите на клиента при всякакви заплахи, сега и в бъдеще. Електрическата уредба на машината е пригодена да отговаря на бъдещите изисквания за C4I, системите за управление на боя и ситуационната осведоменост. Прототип на подобна AMV XP машина беше демонстриран в Словакия през 2018 г. Словакия поръча 76 от тези бронирани машини за доставка през 2023 - 2028 г.

На изложението ХЕМУС 2022 Patria AMV XP 8x8 е оборудвана с обитаем 30-милиметров купол на Elbit. Това е цялостно и рентабилно решение. Предложената конфигурация вече е изпробвана успешно във Финландия и е готова за полеви изпитания от българските Сухопътни войски. Нашата платформа може да бъде оборудвана с различно въоръжение, както бе демонстрирано по време на няколко полеви теста в България. Ние сме уверени, че можем да предложим най-подходящата конфигурация за България.

България е само на 400 км от бойните действия в Украйна, което само по себе си е достатъчно, за да убеди нашето правителство да увеличи разходите за отбрана. Какво още бихте могли да предложите на страната ни въз основа на вашия опит?

- През миналата година Patria значително подобри организационната структура на компанията, което я направи още по-способна да се справя с предизвикателствата на заобикалящата оперативна среда. Тази Нова Patria предлага на своите клиенти пълна гама от продукти и услуги и е партньор №1 в решителни операции по суша, въздух и вода.

Ето някои продукти и услуги, които биха могли да бъдат от полза и за България.

Освен 8x8 AMV XP Patria може да предложи на България най-новия ни продукт - бронираната колесна машина Patria 6×6. Това е нова бойна машина със задвижване на всички колела, разработена от Patria. Способностите и подвижността на машината бяха тествани в реални условия от въоръжените сили. Patria 6×6 беше избрана като основна платформа от Латвия и Финландия. Швеция официално изяви желание да се присъедини към водената от Финландия програма CAVS - Common Armored Vehicle System ("Обща система за бронирани машини"), която е отворена и за други държави. През есента на 2020 г. програмата премина към фазата на изследвания и разработване на продукти с Латвия. През август 2021 г. Латвия поръча 200 бронирани машини и Patria достави първите машини още в края на октомври същата година. От своя страна финландското министерство на отбраната и Patria подписаха писмо за намерение за поръчка на 160 нови машини Patria 6x6 през 2023 г.

120-милиметровата минометна система Patria Nemo е друг продукт, който може да представлява интерес за Българската армия. Patria Nemo е дистанционно управлявана 120-милиметрова минохвъргачна система, способна да води както директен, така и непряк огън в движение. Способна е да осигури попадение на 6 мини върху целта почти едновременно - MRSI. Куполът и бронираното шаси защитават екипажа от балистични, минни и IED (импровизирани експлозивни устройства) заплахи и вредни вещества на бойното поле в съответствие с нивото на защита на платформата. За България използването на Nemo в различни конфигурации ще създаде логистични ползи и ще засили сигурността на доставките. Лекият и компактен купол може бързо да се монтира на леки, верижни шасита или колесни бронирани машини от клас 6x6/8x8 или дори на плавателни съдове на ВМС. Възможността да се използва една и съща платформа създава логистични ползи за България и засилва сигурността на доставките. Системата NEMO за стрелба в движение осигурява точна непряка огнева подкрепа. Също така е в състояние да изпълнява мисия за директен огън и стрелба в движение. Практически системата NEMO може да се интегрира с всяка бронирана машина 6x6 или 8x8, въпреки че първоначално е разработена за платформата Patria. Вече повече от десет години финландската армия използва успешно "големия брат" на NEMO - двуцевната минометна система AMOS.

Въздушното наблюдение е от изключително значение по време на война. Въз основа на дългогодишния си опит Patria разработи пасивна радарна система MUSCL, която може да открива стелт и малки цели, осигурявайки възможност за ранно предупреждение. Системата позволява наблюдение на големи площи, както и на малки цели, свързани с различни приложения като военно въздушно наблюдение, граничен контрол, защита на критичната инфраструктура и откриване на дронове. Системата MUSCL може да бъде разгърната в самостоятелен режим, както и в мрежов режим, като се използват множество MUSCL станции. Системата няма сигнален отпечатък, което я прави практически невидима за неприятеля.

Навременно предоставената стратегическа информация в реално време често определя изхода от битката. Patria предлага на България модерната система за наблюдение ARIS. Това е дистанционно управлявана система ELINT за прехващане, запис и анализ на съвременната и все по-многосъставна импулсна среда. Системата събира стратегическа информация за некомуникационните излъчватели (например радари), включително тяхното местоположение, тактика и използване. Операторът може да анализира сигналите и радарните режими на работа в реално време или от записи, като системата може да работи автономно, за да идентифицира и записва сигнали за по-късен анализ, което дава цялостен поглед върху бойните действия.

Нещо, с което се гордеем, е да подкрепяме нашите клиенти дори в най-трудни ситуации, включително управление на кризи и мироопазващи операции. Ние си сътрудничим тясно с клиента и предоставяме индивидуални услуги за поддръжка. Нашата философия е проста: клиентът управлява, ние поддържаме. Ние предоставяме възможности за поддръжка, ремонт и технически преглед (MRO) през целия жизнен цикъл на различни платформи, включително двигатели и компоненти. Patria може да предложи MRO възможности за F-16 и различни западни хеликоптерни платформи. Нашите услуги за поддръжка през целия жизнен цикъл имат за цел винаги да гарантират най-високата оперативна готовност, навсякъде и по всяко време.

И накрая, но не на последно място, бих искал да споделя нашата концепция за стратегическо отбранително партньорство. Тази концепция позволява на отбранителните сили и индустрията да се ангажират с цялостно, дългосрочно сътрудничество и планиране, което води до ефективно и ефикасно използване и растеж на индустриалния капацитет, повишавайки готовността на отбранителните сили.