🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Продукцията на ОПТИКС достига до над 45 държави в целия свят

Фирмата изгради собствен затворен цикъл на разработки и производство, които да гарантират сигурността и отбраната на България

Продукцията на ОПТИКС достига до над 45 държави в целия свят
Продукцията на ОПТИКС достига до над 45 държави в целия свят
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ОПТИКС е българска частна компания в сектора на електрооптиката с уникална ДНК. Тя е една от малкото фирми в света, чийто екип проектира, конструира, произвежда и реализира на пазара собствена гама термовизионни и нощни изделия, дневни мерници и интегрирани системи за стратегическо наблюдение и охрана. В портфолиото си компанията предлага иновативни решения за секторите на отбраната, сигурността, опазването на природата, спортната ловна оптика, медицината и индустрията. Благодарение на петте си защитени стандарти за качество ОПТИКС е предпочитан партньор за доставки на оптични, механични и електронни възли и елементи. Компанията реализира продукцията си в над 45 държави в целия свят, а 9 държави по света са доверили сигурността на националните си граници на българските технически решения за охрана.

Последните военни конфликти демонстрираха, че съвременните способи за осигуряване на отбраната и сигурността са нетрадиционни и хибридни. Важността на тактическото преимущество фокусира вниманието към технически решения, които откриват и идентифицират заплахите възможно най-рано. Налага се нуждата от сензорно наблюдение и детекция на максимални дистанции. Това изискване се залага интензивно в програмите за превъоръжаване в света и особено в Европа. Само през последните 3 години на този континент са организирани проекти за военни доставки на сензори в областта на нощното виждане и термовизия за над 800 милиона евро.

Програмите включват проекти за очила и монокуляри за нощно виждане, базирани на принципа на електронно усилване на фотоните, термовизионни мерници и биокулярни уреди за наблюдение в Германия, Франция, Англия, Финландия, Холандия, Швейцария, Дания, Испания и Италия. Темата за превъоръжаване за нови сензорни решения се мотивира изключително и след началото на конфликта в Украйна.

Следвайки тези тенденции, ОПТИКС активно участва в Индустриалната съветническа група на НАТО (NIAG), Европейската агенция по отбрана (EDA), регистриран участник е в иновационните проекти към Европейския отбранителен фонд (EDF). Компанията разполага с единствената частна акредитирана лаборатория за оптични уреди в България, а почти всички изделията са регистрирани в кодификационната система на НАТО. Фирменият фокус е поставен към създаването на модерни изделия и концепции, които да осигурят изпълнението на всяка мисия, ден и нощ. Затова в компанията мотивирано работи развоен екип от над 85 инженери, а с прецизното производство са ангажирани над 500 служители.

ОПТИКС е основен доставчик на специална продукция в сферата на нощното виждане и термовизията на Българската армия. Затова обратната връзка от употребата на доставени изделия и демонстрацията на местен терен на новите разработки на компанията, базирани на международния й опит, е от изключително важно значение за изграждане на доверието към продуктите ни.

В началото на тази година след серия изключително полезни реални демонстрации и срещи с войници, офицери и командири от Българската армия екипът на ОПТИКС идентифицира най-адекватните собствени решения за декларираните потребности на различните видове наши войски.

За нуждите на Сухопътните войски и Съвместното командване на специалните операции след анализа на последните тенденции и нужди за персонална екипировка компанията дефинира следните актуални решения:

  • Нощни монокуляри (DIANA M40) и/или двуканални очила (DIANA TT)
  • Термовизионни мерници (серия ОПТИКС IdentifieR, DIANA IR)
  • Термовизионни приставки (серия ОПТИКС ZiR 100) и бинокли (BidentifieR)
  • Дневни мерници (серия ОПТИКС ODS, MK6).

Изключително актуално решение за разузнавателните екипи е термовизионният биокуляр BidentifieR 100. Високата резолюция (640х480) и 17-микронният пич на изделието осигуряват детайлна и ясна картина на наблюдавания периметър независимо от наличието на дим, мъгла или други затруднени нощни и дневни условия. Изключително ергономичен, с тегло 1800 грама, уредът засича човек на дистанции от 2,5 км, а автомобил - на над 6,5 км.

BidentifieR 100 има вградени GPS и дигитален компас, позволява WiFi видеострийм и дистанционно управление.

За нуждите на Военноморските сили ОПТИКС предлага поддръжка в България с български сензори на системата ЕКРАН, с което да гарантира приоритета на националната сигурност. Актуалните решения, приложими в ЕКРАН, са мултисензорните системи на компанията от серията Guard. Серията включва неохлаждаеми термовизионни камери Goliath и охлаждаемите камери HeatseekIR. Последните засичат превозни средства на дистанции над 20 км и са изключително подходящи за крайбрежна охрана през цялото денонощие.

В допълнение ОПТИКС предлага подсилени за издръжливост в морска среда индивидуални уреди за наблюдение и водене на бойни действия от елитния екип за специални операции на ТИХИНА.

За Военновъздушните сили компанията идентифицира приложимостта на последната разработка на авиаторските очила за нощно виждане DIANA A. Охраната на инфраструктурата на авиобазите ни пък залага необходимостта от изграждане на системи с минимум субективна оценка, която се гарантира от термовизионните сензорни линии с неохлаждаеми термовизионни камери Minion. От изключителна важност за тези системи е и информацията за евентуални далекообхватни заплахи, които осигуряват мултисензорите на ОПТИКС.

Екипът на компанията оценява изключително високо важността на темата за национална сигурност и отбрана. Напълно е осъзната и емоционалната силна мотивация на служителите от подразделенията, поставени на първа линия, която не се основава на омраза към отсрещната страна, а на любовта към това, което е зад гърба на тези бойци. ОПТИКС споделя тази мотивация и именно затова фирмата успя да изгради собствен затворен цикъл на разработки и производство, които да гарантират в най-голяма степен сигурността и отбраната на България.