🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нинова бърза с още назначения в държавни фирми

Само три дни, два от които почивни, имат да подадат документи кандидатите за директори в "Кинтекс", ВМЗ и "Ел Би Булгарикум"

За половин година в управлението икономическият министър Корнелия Нинова ще бъде запомнена с множество спорни смени в ръководствата на подопечните й държавни дружества
За половин година в управлението икономическият министър Корнелия Нинова ще бъде запомнена с множество спорни смени в ръководствата на подопечните й държавни дружества
За половин година в управлението икономическият министър Корнелия Нинова ще бъде запомнена с множество спорни смени в ръководствата на подопечните й държавни дружества    ©  Велко Ангелов
За половин година в управлението икономическият министър Корнелия Нинова ще бъде запомнена с множество спорни смени в ръководствата на подопечните й държавни дружества    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Втора порция бързи конкурси за директори във фирми на икономическото министерство беше обявена в петък. След като в понеделник ведомството на Корнелия Нинова съобщи, че търси членове на бордовете на Държавната консолидационна компания (ДКК), Национална компания "Индустриални зони" и Българската агенция за експортно застраховане, в края на седмицата нова процедура беше отворена за ръководители на още три компании - "Кинтекс", ВМЗ и "Ел Би Булгарикум". И двете групи конкурси са с рекордно кратко време за подаване на документи - едва три дни, като в срока за новите състезания влизат и събота и неделя. Обявите сега са пуснати на сайта на прекия собственик на дружествата - ДКК..

Скоростна процедура

С решение на съвета на директорите на ДКК от 29 юни след разпореждане от икономическия министър са прекратени обявените миналата есен конкурси за членове на бордовете на "Кинтекс", ВМЗ и "Монтажи". Същия ден е решено да се открият нови конкурси, като вместо "Монтажи" в списъка е включена "Ел Би Булгарикум". Самите обяви са оповестени на сайта на ДКК в петък, 1 юли, а срокът за подаване на документи е понеделник - 4 юли. Така евентуалните кандидати имат три дни да видят обявата и да реагират. Документи се приемат в офиса на ДКК, който не работи в събота и неделя, или по електронен път, за което кандидатите трябва да имат електронен подпис. Дадена е възможност документите да бъдат изпратени и по куриер, но той трябва да пристигне в деловодството на ДКК до крайния срок в понеделник.

За "Кинтекс" се търсят трима членове на съвета на директорите като представители на държавата. Във ВМЗ позицията е една, а за "Ел Би Булгарикум" конкурсът е за трима души - двама представители на държавата и един независим член. Условията са стандартни - изискват се определено образование и опит, а след селекция по документи конкурсът протича на два етапа - писмен, където трябва да бъде представена концепция за развитие на съответното дружество, и устен.

Смени

След като стана министър, Корнелия Нинова назначи нови директори и в трите дружества, като смените в ръководствата не минаха без сътресения. В "Кинтекс" бяха махнати всички членове на борда без председателя Анита Великова, а изпълнителният директор Александър Михайлов дори беше уволнен два пъти, след като обжалва първата заповед. Той излезе в открита конфронтация с Нинова, като заподозря, че отстраняването му е свързано с икономически интереси, след като е постигнал договорка за голям износ на оръжие за 40 млн. евро и е прекратил някои съмнителни договори за външни услуги.

Не мина без престрелки и във ВМЗ, където още през февруари Нинова уволни дотогавашния директор Иван Гецов и назначи Иван Стоенчев само за да освободи и него четири месеца по-късно заедно с останалите членове на борда. Уволнените директори влязоха в дистанционен спор с министъра чрез съобщения до медиите, като опровергаха обявените от нея негативни данни за финансовото състояние на дружеството и отхвърлиха обвинението й, че са отказали да преведат дивидент на държавата.

С по-малко шум беше сменено ръководството на "Ел Би Булгарикум", където от 19 април в съвета на директорите влизат трима нови членове до провеждането на конкурс. Изпълнителен директор в момента е Светлана Минкова-Фахриева, която е била в борда и преди (последно през 2013-2014 г.).

Позицията на назначените от Нинова нови директори обаче е временна - до провеждане на конкурс, какъвто се обявява едва след като правителството подаде оставка. В същото време преминалите през състезателна процедура директори ще останат на поста пет години. Кратките срокове за подаване на документи обаче ограничават избора само до кандидатите, които успеят да разберат за конкурса.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Това е част от видимата цена на подкрепата на ЕТ "БСП -Корнелия Нинова" на досегашното правителство и декларираната подкрепа да евентуалното следващо на Киро&Асен.
    Това, с което герб 12 г. плащат за "опозицията" на ДПС: феодализацията на Кърджалийско и Делиормана, харвардци го приложиха ударно за 6 месеца, като предоставиха на Корнелия като феод остатъците от държавната икономика.

    Просто не ми се мисли каква е цената на безрезервната подкрепа от ДБ в правосъдието и екологията!
    Надявам се поне на ренегатите на Слави Тр. да не им дадат за вечно ползване "отвоюваното за държавата" Капитан Андреево...

    Промяна наистина настъпва.
    Към феодализъм.

    Нередност?
Нов коментар