🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AppLovin предложи да се слее с разработчика на софтуер Unity в сделка за 17.5 млрд. долара

Акциите на двете корпорации първоначално се понижиха след новината, но после възстановиха загубите

Програмите на Unity стоят в основата на някои от най-популярните игри като Call of Duty: Mobile и Pokemon Go
Програмите на Unity стоят в основата на някои от най-популярните игри като Call of Duty: Mobile и Pokemon Go
Програмите на Unity стоят в основата на някои от най-популярните игри като Call of Duty: Mobile и Pokemon Go    ©  Pixabay.com
Програмите на Unity стоят в основата на някои от най-популярните игри като Call of Duty: Mobile и Pokemon Go    ©  Pixabay.com

Технологичната компания AppLovin предложи на разработчика на софтуер за видеоигри Unity да се слеят чрез сделка на стойност 17.54 млрд. долара чрез размяна на акции, съобщи Reuters. Предложението заплашва да провали плановете на Unity да придобие друга софтуерна компания, конкурент на AppLovin - IronSource, за която вече има предварително споразумение. На практика офертата е структурирана като поглъщане, което ще остави Unity начело на обединението.

Базираната в Пало Алто, Калифорния, AppLovin предлага 58.85 долара за всяка от акциите на Unity, което представлява премия от 18% спрямо цената при затваряне на търговията във вторник. Предложението предвижда Unity да притежава 55% от акциите в обращение на обединената компания и около 49% от правата на глас, но застрашава плановете на Unity да купи IronSource чрез транзакция с акции за 4.4 млрд. долара.

Според предложението на AppLovin главният изпълнителен директор на Unity Джон Ричитиело ще запази позицията си в комбинираното дружество, а изпълнителният директор и инициатор на сделката Адам Форуги ще влезе в ролята на главен оперативен директор. Unity каза, че бордът ѝ ще анализира офертата. Компанията отчете 297 млн. долара тримесечни приходи във вторник, или с 9% повече на годишна база, но и ръст на оперативната загуба.

Акциите и на трите компании се понижиха в различна степен след новината, но впоследствие се върнаха на предишните си нива. IronSource може да получи 150 млн. долара компенсация, ако Unity реши да оттегли предложението си към нея.

Офертата няма големи шансове

Заедно AppLovin и Unity биха създали водещ за пазара бизнес с огромен потенциал за растеж, каза в съобщение изпълнителният директор на AppLovin. Според него обединението между двете компании би постигнало печалба от над 3 млрд. долара до края на 2024 г. И двете компании разработват софтуер, който се използва в гейминг индустрията. Програмите на Unity стоят в основата на някои от най-популярните игри като Call of Duty: Mobile и Pokemon Go, а AppLovin помага на разработчиците да развиват и монетизират своите продукти. Приложенията на софтуера за игри вече се разширяват и към нови технологии като метавселената и виртуалната реалност.

Според анализатори от Wedbush Securities обаче предложената цена за Unity изглежда под присъщата ѝ стойност и поради това не би било изненада Unity да отхвърли офертата. Проблематична е и намесата в плановете за придобиване на IronSource, което също може да натежи против сделката. Анализатори на Bloomberg определят предложението като враждебно и смятат, че то няма да бъде прието.

Unity тази седмица сключи сделка за 1 млрд. долара за създаване на съвместно предприятие в Китай с името Unity China заедно с технологични гиганти, сред които ByteDance и Alibaba.

Все още няма коментари
Нов коментар