🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Goldman Sachs планира нови съкращения заради забавeната инвестиционна активност

Приходите от сделки падат и банката ще се опита да съкрати разходите си за възнаграждения

В инвестиционното банкиране приходите на Goldman през първите шест месеца са намалели с 38% на годишна база
В инвестиционното банкиране приходите на Goldman през първите шест месеца са намалели с 38% на годишна база
В инвестиционното банкиране приходите на Goldman през първите шест месеца са намалели с 38% на годишна база    ©  Reuters
В инвестиционното банкиране приходите на Goldman през първите шест месеца са намалели с 38% на годишна база    ©  Reuters

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs планира серия от съкращения на работни места през следващите седмици. Решението ще засегне стотици служители, съобщава Financial Times, цитирайки свои източници. Ходът идва на фона на забавени сделки и спадащи приходи за компанията. Банката ще рестартира ежегодните си съкращения, базирани на оценки за представянето на служителите - практика, която беше замразена по време на ковид пандемията, когато финансовите институции изпитваха голямо натоварване.

Обикновено при процеса на съкращения банката освобождава между 1 и 5% от служителите си, като този път вероятно ще е в долния край на диапазона. Към юни Goldman имаше около 47 000 служители в инвестиционното банкиране, търговията, управлението на активи и богатство, потребителското банкиране и оперативните дейности. Финансовият директор Денис Коулман загатна за съкращенията през юли, когато каза, че банката търси начини за намаляване на разходите, включително чрез повторно въвеждане на оценяването на годишното представяне на служителите. По-рано също така Goldman спря да наема заместници на някои от напускащите банкери.

Сделките пресъхват след доходоносната 2021 г.

Планираните съкращения са показателни за затрудненията на финансовия сектор като цяло и перспективите пред индустрията да свие работните места на фона на спад в сключването на сделки и забавянето на икономическия растеж в САЩ и Европа. Банковата индустрия обикновено се колебае между двете крайности на възход или спад. Сегашните затруднения идват след година на високи печалби за сектора.

Сделките в САЩ от началото на годината са на стойност около 1.2 трлн. долара в сравнение с 2 трлн. долара година по-рано според фирмата за данни Dealogic. Чрез първични публични предлагания са набрани около 95% по-малко средства през първите шест месеца спрямо същия период на 2021 г. по данни на EY. Броят на сделките е с около 73% надолу.

В инвестиционното банкиране приходите на Goldman през първите шест месеца са намалели с 38% на годишна база, макар спадът да е по-малък от този на конкуренти като JPMorgan Chase и Morgan Stanley. Приходите от управление на активи са с 83% надолу, а банката преразглежда генериращото загуби потребителско подразделение. Остър спад има и в дейността с фондовите пазари на фона на по-малко листвания. Изключение е търговското подразделение, където приходите растат.

Компенсациите и обезщетенията са най-големият разход за банки като Goldman. Голяма част от възнагражденията идват под формата на бонуси в края на годината, което дава гъвкавост при управлението на разходите. Корекциите в променливото заплащане обаче често са придружени от съкращения на служители, които са оценени зле от мениджърите. В Goldman компенсациите и обезщетенията са намалели с 31% на годишна база през първите шест месеца на 2022 г. в сравнение със спад на нетните приходи с 25%.

Все още няма коментари
Нов коментар