🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Потокът от IPO-та пресъхна

Инвеститорите променят предпочитанията си

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • След рекордна година публичните предлагания в света драстично намаляха.
  • Инвеститорите вече предпочитат по-рентабилни и печеливши компании.
  • Въпреки трудностите много компании, сред които Reddit и Discord, очакват подобряване на условията, за да проведат IPO.

Над 2500 компании са набрали повече от 600 млрд. долара капитал от първични публични предлагания (IPO) в цял свят през миналата година. Рекорд и почти двойно повече в сравнение с 2020 г. (около 330 млрд. долара) и три пъти повече от 2019 г. (199 млрд. долара) според данните на консултантската компания PWC. От началото на годината потокът от нови компании на пазара обаче постепенно пресъхна.

След рекордната 2021 г. за първичните публични предлагания тази година започна с повече опасения за ценообразуването, тъй като компаниите започваха да изглеждат прекалено скъпи на фона на потенциалното въздействие върху пазарите от подновените инфлационни рискове върху световната икономика. Освен че инфлацията се оказа по-устойчива от очакваното, по-висока волатилност и прогнозите за драстично повишаване на лихвите затрудняваха IPO-тата още преди войната в Украйна, но след началото на руската инвазия активността почти напълно спря на много пазари.

Нивата на волатилност на пазарите се върнаха към тези през 2020 г. в разгара на пандемията, докато глобалните индекси продължават да се движат в меча територия през последните няколко дни. Въпреки че през първото тримесечие на 2022 г. набраният капитал от IPO глобално е 56.1 млрд. долара, повече от средното за първите три месеца за пет години преди пандемията (32 млрд. долара ), глобалната геополитическа и икономическа перспектива оказва значително влияние върху активността на IPO пазарите в Европа и САЩ.

От една страна, компании, които вече обявиха, че планират излизане на пазара, като социалната мрежа Reddit, която подаде заявление в Американската комисия за ценните книжа и борсите през декември миналата година и търсеше оценка от 15 млрд. долара, изглежда, отлага плановете си за края на годината или дори за началото на следващата. Discord, приложение за чат, което Microsoft направи неуспешен опит да придобие за 10 млрд. долара през 2021 г., също се очаква да излезе на пазара тази година, но дата все още няма.

Новото е несигурност

Все пак е разбираемо, че фирмите не бързат да излязат на фондовия пазар. Някои от най-популярните компании, които пуснаха акции на борсите през последните 12 месеца, страдат изключително много. Две от най-популярните IPO-та миналата година, Rivian. и Robinhood, отчитат загуби за милиарди долари (2 млрд. загуби общо само за първото тримесечие на 2022 г.), след като станаха публични, а акциите им са загубили близо 80% от началото на предлагането им насам.

Акциите на компании, които са набрали най-малко 50 млн. долара чрез традиционно IPO през 2021 г., са спаднали средно с близо 30% от цената на IPO според анализ на американската банка Wells Fargo. От тази група компаниите, които имат реална счетоводна печалба, са надолу средно с 11% в сравнение с приблизително 46% спад в акциите на нерентабилните компании.

"Преди имахме растеж на всяка цена, споделя в документ Крейг Маккракън, стратег в Wells Fargo. Сега хората търсят по-безопасни компании." Първият знак за оживление на пазара на IPO вероятно ще дойде под формата на вторични предлагания, при които компании, които вече са публични, предложат за продажба допълнителни акции. Ако тези сделки са успешни, това трябва да проправи пътя за нови IPO, допълва Маккракън.

"Прогнозирането на времеви хоризонт за връщане на апетита към IPO-та е предизвикателство в този момент", написа в доклад през април Стюарт Нюман, анализатор на PWC. Според него инвеститорите разполагат със средства и ликвидност, но инфлационните рискове продължават да предизвикват повишена загриженост и пазарната волатилност е значително препятствие за ценообразуването на IPO. "Войната в Украйна също е проблем", допълва Нюман.

"Еднорозите изчезнаха през първото тримесечие на 2022 г.", пише в анализ Джаспър Хелвег, стратег в Argus Research. "Предвид опасенията от нарастващата инфлация и руската инвазия в Украйна много компании решиха, че е по-добре да отложат публичното излизане, докато условията се подобрят", отбелязва той, като според проучването нито един еднорог не е излязъл на пазара през първите четири месеца на годината в САЩ.

Изместването на фокуса върху печалбите бележи огромна промяна спрямо рекордния период на IPO пазара от 2020 и 2021 г., когато нерентабилни компании с големи амбиции за растеж привлякоха вниманието на инвеститорите и станаха публични с оценки за десетки, дори в някои случаи стотици милиарди долари. Сега тези компании изпадат в затруднения, тъй като нарастващите лихвени проценти променят изчисленията на инвеститорите. "Ние смятаме, че инвеститорите в IPO (сега) търсят качествен растеж, рентабилност и устойчиви практики на управление от еднорозите, които искат да станат публични компании", допълва Тейлър Конрад, анализатор на Argus.

Светлината в края на тунела

Опашката от компании, които се очаква да излязат скоро на пазара, е дълга. Според Американската комисия за ценните книжа и фондовите борси около 150 компании са подали документи (повече от 400, включително SPAC-овете), но без ясен срок. Компаниите са от най-различни сектори, не само от технологичния, като Chobani, производител на кисело мляко, или Claire's, модна компания. Според Хелвег тенденцията може да се обърне към края на годината. "Първите няколко компании, които ще набират средства чрез IPO през втората половина на 2022 г., ще бъдат печеливши, добре финансирани и с разпознаваеми марки", смята анализаторът.

Според Хелвег все още има изключително любопитни еднорози в процес на подготовка за IPO като компанията за космически изследвания на Мъск, SpaceX, която се оценява на над 100 млрд. долара, както и Stripe, фирма за обработка на кредитни карти, обслужваща уебсайтове и онлайн магазини, с оценка 95 млрд. долара.Bytedance, компанията зад TikTok, която се оценява на над 350 млрд. долара, също се очаква в близко бъдеще да разкрие планове за излизане на пазара, но според Argus "тези компании вероятно са научили урока си от предишните еднорози (като Uber) и ще трябва да покажат нещо повече на инвеститорите си от прогнози за печалба и обещания за ръст".

Повечето компании, които поверително са подали документи в САЩ за стартиране на IPO през 2022 г., все още продължават напред с плановете си според източници на The Wall Street Journal. "По-разумно е да продължите да поддържате процеса и документацията, вместо да изтегляте IPO изцяло", цитира юристи изданието. Според анализатори повечето разходи, свързани с IPO-то, са преди самото предлагане, което означава, че започването на процедурата изцяло наново би било скъпо.

Консултантската компания EY смята: "Активността на IPO пазарите ще се нормализира по-късно през тази година, тъй като очакваме световната икономика да се стабилизира и стратегията на Федералния резерв за по-високи лихвени проценти да стане по-прозрачна." Очакванията са пазарът на нови емисии да се възстанови от слабото начало на годината, тъй като набирането и разпределянето на капитал е една от основните компетенции на американската икономика.

Все още няма коментари
Нов коментар