Топ 100 на компаниите в Югоизточна Европа: Лидер е румънската OMV Petrom

"Аурубис България" е в челната петица в региона по приходи, АЕЦ "Козлодуй" е сред най-печелившите в класацията на SeeNews

Бумтящите енергийни цени изстрелват румънския гигант в добива на петрол и газ OMV Petrom на върха на подреждането
Бумтящите енергийни цени изстрелват румънския гигант в добива на петрол и газ OMV Petrom на върха на подреждането
Бумтящите енергийни цени изстрелват румънския гигант в добива на петрол и газ OMV Petrom на върха на подреждането    ©  OMV Petrom
Бумтящите енергийни цени изстрелват румънския гигант в добива на петрол и газ OMV Petrom на върха на подреждането    ©  OMV Petrom
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Възстановяването на икономиките след причинената от пандемията криза е помогнало на най-големите компании в Югоизточна Европа да постигнат двуцифрени ръстове на приходите и печалбите си през 2021 г. Това показват данните от годишната класация SEE TOP 100, изготвяна от SeeNews.

Бумтящите енергийни цени изстрелват на върха на подреждането румънския гигант в добива на петрол и газ OMV Petrom, чийто оборот скача с 60.36% в сравнение с отчетеното през 2020 г. и надхвърля 6 млрд. евро. Постигнатият растеж е над два пъти по-висок от средния резултат в топ 100 - през 2021 г. водещите компании в региона са отчели 28% ръст на приходите си до общо 153.8 млрд. евро.

Скокът на печалбите им е доста по-внушителен - със забележителните 83% до 6.4 млрд. евро. При лидера OMV Petrom нетният финансов резултат за годината е близо два пъти по-висок - 546 млн. евро през 2021 г. спрямо 284 млн. евро за 2020 г.

Класацията обхваща нефинансови предприятия от Босна и Херцеговина, България, Румъния, Северна Македония, Словения, Сърбия и Хърватия (както и от Албания, Молдова и Черна гора, които нямат представител в топ 100). Основният критерий при подреждането са приходите им за изминалата финансова година.

Българското участие

За втора поредна година медодобивният комбинат "Аурубис" в Пирдоп е в челната петица на регионалните лидери. Бумтящият енергиен пазар пък вкарва в топ 10 и още едно местно дружество - "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ), което бележи трицифрен ръст на приходите си (333%) до над 3 млрд. евро, с което заема деветото място. С трицифрени увеличения на оборота са и още две от българските компании в топ 100 - "Булгаргаз", при която скокът с 201% до 1.09 млрд. евро помага за влизането й в топ 100, както и АЕЦ "Козлодуй", чиито приходи нарастват със 113% до 1.39 млрд. евро. С рекордната си печалба от 455 млн. евро атомната централа е и в топ 3 на компаниите с най-висок финансов резултат - след румънския държавен енергиен гигант Hidroelectrica (чието предстоящо излизане на борсата следващата година се очаква да е най-голямото в историята на Румъния) и лидера и в класирането по приходи OMV Petrom.

В регионалния топ 100 за 2021 г. влизат общо 12 дружества от България. Броят им е с едно по-малко спрямо година по-рано, като очаквано след еднократната си поява в стотицата през миналата година тази година от нея отпада консорциумът Arkad (с две дружества), който изгради българската отсечка от "Турски поток". От групата на най-големите 100 изпада и рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", която вече работи на ишлеме, а приходите за годината се свиват с 62% до 1.1 млрд. лв.

Освен "Булгаргаз" при новите представители на българския бизнес сред корпоративните гиганти на региона са още производителят на медни изделия "София мед" и лидерът в сектора на храните и напитките в България "Олива", който произвежда слънчогледово масло.

Енергиен подем за региона

Петролната и газовата индустрия са най-силно представящите се както по отношение на приходите, така и по линия на финансовите резултати, показват данните от класацията. След като в миналогодишното издание на SEE TOP 100 компаниите от този сектор отчетоха свиване на общия си оборот за 2020 г. с близо четвърт на годишна база заради икономическия спад, ограничителните мерки покрай пандемията и ниските цени на суровините, през 2021 г. сумарните им приходи скачат с 54%, а печалбите им растат над два пъти.

Секторът обаче все още отстъпва на миналогодишния първенец по растеж - търговията. В тазгодишното издание на класацията дружествата с дейност в сферата на горивата са 21, докато общият брой на търговците - на едро и на дребно, е 25. Челната тройка на секторите с най-много представители в топ 100 допълва енергетиката - с общо 15 компании.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    velian avatar :-|
    volarok

    Убийствено присъствие на Румъния и слабо на България. Сърбите също вкарват доста компании в топ 100.

    Нередност?
Нов коментар