Шефът на АЕЦ "Козлодуй" е виновен за катастрофа, но е спасен по давност

Делото на Георги Кирков се точи 9 години, което ясен сигнал за прокурорско-съдебен чадър над него

Георги Кирков беше зам.-кмет на Козлодуй преди служебения кабинет на президента Румен Радев да го назначи начело на АЕЦ-а
Георги Кирков беше зам.-кмет на Козлодуй преди служебения кабинет на президента Румен Радев да го назначи начело на АЕЦ-а
Георги Кирков беше зам.-кмет на Козлодуй преди служебения кабинет на президента Румен Радев да го назначи начело на АЕЦ-а
Георги Кирков беше зам.-кмет на Козлодуй преди служебения кабинет на президента Румен Радев да го назначи начело на АЕЦ-а

Назначеният от служебното правителство директор на АЕЦ "Козлодуй" е виновен за причиняването на катастрофа през 2013 г. Той обаче няма да бъде осъден и няма да търпи никакво наказание, защото междувременно е изтекла абсолютната давност за наказателно преследване - девет години са минали докато прокуратурата внесе обвинителния акт и Окръжният съд в Монтана се произнесе на първа инстанция по този иначе ясен и от фактическа и правна страна казус.

Това е пореден етап от сагата с Георги Кирков, който кабинетът на президента Радев изненадващо реши да сложи начело на ядрената централа през август. Още тогава беше ясно, че срещу него тече дело за причинена катастрофа с настъпила впоследствие смърт, поради което имаше съмнения за годността му да управлява АЕЦ при висящо наказателно дело с възможност да бъде осъден за престъпление от общ характер. По-късно тези съмнения се потвърдиха, тъй като Кирков не получи достъп до секретна информация и реално нямаше как да осъществява пълноценно функциите си - в централата по-голямата част от документацията, както и самия обект, изискват достъп до класифицирана и дори секретна информация. По правило основанията за отказан достъп не се съобщават публично, но неофициално се коментираше, че висящото наказателно дело е една от причините.

Историята на делото

Инцидентът, за който Кирков е обвиняем, е от 16 ноември 2013 г., когато той е служител на АЕЦ "Козлодуй". Тогава на пътя от с. Сталийска махала към Лом, шофирайки лек автомобил, той блъснал движеща се на пътя каруца. Установено е, че Кирков се е движил със 105 км/ч при разрешени 90 км/ч. Пострадалият при инцидента е със счупен таз и умира няколко месеца по-късно. Според близките му това е в резултат на травмите от катастрофата.

Алкохолната проба на Кирков, направена на място с дрегер, установява концентрация от 0.53 промила, а кръвната проба половин час по-късно също била 0.53 промила. Впоследствие съдът се позовава и на техническата документация на уреда, според която е са възможни технически грешки и допустимо отклонение от 0.05 промила, т.е. реалното съдържание на алкохол е възможно да е 0.48 промила. Самият Кирков завява, че е пил бира час и нещо преди настъпване на произшествието.

Делото обаче затъва в множество експертизи за установяване на причинно следствената връзка между травмата и смъртта, които се оказват недостатъчни. Междувременно през 2019 г. Кирков е пенсиониран като служител на АЕЦ-а и от март 2020 г. става зам.-кмет на Козлодуй, какъвто беше до назначаването му за шеф на централата на 29 август тази година.

В крайна сметка чак на 21 октомври 2021 г. Кирков е осъден от Окръжния съд в Монтана на 6 месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок. Всички страни по делото - прокуратурата, адвокатите на пострадалия и самият Кирков, обжалват пред Апелативния съд - София. Първите искат по-тежка присъда, а обвиняемият - по-лека.

През юли тази година, месец преди Кирков да бъде назначен за изпълнителен директор на ядрената централа от служебния кабинет, Апелативният съд отменя присъдата поради липса на мотиви и на 1 август делото е върнато в Монтана за ново произнасяне от първоинстанционния съд, но от друг състав.

Новата присъда на монтанския съд е от 19 октомври. Тя отново признава Кирков за виновен, че е нарушил правилата за движение, като е шофирал с превишена скорост и е причинил катастрофа и средна телесна повреда на друго лице. Съдът обаче го оправдава по обвинението, че е шофирал в пияно състояние и че смъртта на пострадалия е настъпила като последица от удара.

По правило за това престъпление Наказателният кодекс предвижда до 3 години затвор или пробация. Само че абсолютната давност за наказателно преследване в случая е 7 години и половина и вече е изтекла, поради което съдът прекратява делото без да определи наказание за Кирков.

Конкретните мотиви на магистратите още не са публикувани, а присъдата може да бъде обжалвана и протестирано отново пред апелативния съд. Но вероятността за друг изход е малка поради факта на изтеклата абсолютна давност.

Има ли чадър

Това събитие показателно се случва в момент, когато въпросът с наказанията при пътните инциденти е във фокуса на общественото внимание след двете тежки катастрофи в София (с Георги Семерджиев и Димитър Любенов), чийто извършители се оказаха с множество актове и покровителство от полицията и други органи на реда.

Главният прокурор Иван Гешев сега обикаля страната и прави срещи с парламентарните групи като постоянно повтаря как законодателят е виновен за "бума на престъпността и в частност - за тежките катастрофи с жертви, защото спецправосъдието беше закрито, а парламентът не приема по-тежки наказания за транспортните престъпления, както Гешев призова. Но точно случката с Георги Кирков показва, че не е виновен законът, защото в крайна сметка основна вина за забавянето на процеса до изтичане на давността има именно прокуратурата, която стартира и води разследването. Цялото развитие на тази история е една индикация, че делото съзнателно и целенасочено е бавено докато изтече давността, за да не бъде наказан Кирков, въпреки, че съдът потвърждава вината му.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 3

    Поредно доказателство, че живеем в отвратителна държава.

    Ако продадеш стоки през куриер над прага за регистрация по ДДС и не си регистриран като търговец, буквално НАП ще те съсипе.

    Но ако причиниш смърт, докато си бил пиян, може не само да се отървеш, но и да те сложат начело на дружество от национално значение.

    Нередност?
  • 2
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • - 3
    • + 1

    Айде бе Капиталц-и. Шефа на АЕЦ блъснал някакъв циганин с каруца и видите ли не може да заема длъжност, нямал достъп до класифицирана информация. Това не може да е истина. Това са измислици, това са глупости. Пътно произшествие - няма общо с манажирането на ел.централа. Настигнал една каруца и я блъска, защото тя се движи по-бавно, и особено ако е на завой. Ако човека е взел автомата и е отишъл да гръмне някого - мога да го приема вашия коментар, но за едно ПТП - не може.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 1

    До коментар [#2] от "coffee.bean":

    Шефът на АЕЦ е лъжец и престъпник! Такъв човек няма право да заема обществени и държавни длъжности! Това е нормално само за държавата на Тиквата и Каскета (те такива ги подбират!), но е отвратително за почтените хора!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Жалко е газетата какъв правен нихилизъм и омраза твори!
    Безбрежни са пакостните възможности на пропагандата, оставени в ръцете на случайници. Още дълбане в тая посока и ще започнем да се избиваме по улицити, само защото някой не се е изправил при споменаване името на кумира на другия.
    Неолибералният нихилизъм е глупав римейк на т.нар. Културна революция.С цялата й прелест.

    Нередност?
Нов коментар