Договорите за китайските маски и респиратори, купени от Борисов, отиват в прокуратурата

Още миналата година беше ясно, че те са неизгодни, а маските не могат да предпазят медиците

   ©  Цветелина Белутова

Договорите с Китайската национална фармацевтична корпорация за доставката на респиратори, маски и лекарства в началото на епидемията се оказват неизгодни и сключени при спорни обстоятелства, без гаранции и неустойки, а предишното управление на Министерството на здравеопазването е харчило обществени средства за тях по недопустим начин и резултатите от проверката ще бъдат дадени на прокуратурата. Това е съобщил за Mediapool заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

На 27 март 2020 г. правителствената информационна служба съобщава, че България ще купи от Китай предпазни маски и респиратори за близо 3 млн. евро, или около 6 млн. лева, и че сделката е била договорена лично от бившия премиер Бойко Борисов и членове на кабинета във видеоконферентна връзка с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия. Доставките бяха платени със средства от оперативна програма "Региони в растеж".

През май по публикация на "Биволъ" стана ясно, че поръчаните на 30 март 1 млн. маски, предназначени за защита на медиците, на обща стойност 1.670 млн. евро не са медицински и ефективността им за филтриране на коронавируса едва около 34%, докато здравният министър Кирил Ананиев е посочил в проектодоговора, че са с 95% филтриране.

Тогава от министерството съобщиха пред "Капитал", че маските са само предпазни и няма да бъдат разпределяни за медиците, а отделно от това са договорени други маски, но пак от същата фирма и същия тип.

Златните маски и респиратори

Според заместник здравния министър, цитиран от Mediapool, стойността на една маска излиза 1.2 евро, или около 2.40 лева, а на един респираторен апарат - 30 000 евро, или около 60 000 лева. Петров обяснява, че договорът е подписан в нарушение на действащите правила, без съгласувателна процедура и без да е ясно кой е изготвил договорите, в които липсват клаузи за неустойки.

"Има срок за доставка от 20 дни, който не е спазен и маските се влачат до юни месец, а респираторите до септември, но понеже няма никакви предвидени неустойки, българската държава не може да претендира за такива", обяснява Петров. Освен това респираторите са неокомплектовани, в договора няма оторизирана фирма, която да ги инсталира и да обучи персонала за работа с тях. Впоследствие се сключва допълнителен договор с българска фирма, която да ги разнесе по болниците, да ги монтира и да обучи персонала, което допълнително вдига цената на оборудването. За сравнение - купени на по-късен етап респиратори са двойно и тройно по-евтини и при това монтажът и обучението на медицинския персонал са включени в цената, казва Петров.

Той допълва, че един китайски респиратор е струвал 58 хил. лева, или около 30 хил. евро, докато след това са купени респиратори от Philips за 20 170 лева, Bellavista за 29 010 лева и други, също на по-изгодни цени. Китайските респиратори били разпределени първо в 24 болници, после към общо 12, вероятно защото другите 12 не са ги искали, коментира Петров. От началото на епидемията здравното министерство е купило общо 453 респиратора, но китайските са с двойно по-висока цена от останалите.

Залежали лекарства

Петров допълва, че въпреки че към 3 април 2020 г. правителството разполага със значителни дарения на хидроксихлорохин, който се смята за основно лечение на коронавирус по това време, то купува 171 хил. опаковки от Китайската национална фармацевтична корпорация на стойност 582 858 щатски долара.

По думите му и в момента има огромни налични количества от препарата в "БулБио", болниците и РЗИ.

"Никога не е имало ясни научни доказателства за ползването му срещу коронавирус. В определени протоколи се ползва, но в последните месеци все по-малко. Твърдеше се, че може да се ползва от ревматологично болни пациенти и др., но до този момент има заявки само за 3446 опаковки, които да се ползват за пациенти с хронични заболявания", разяснява Петров. Така лекарствата залежават и е възможно големи количества да бъдат бракувани след изтичането на срока им на годност, който е най-много до 2022 г.

В "Бул Био" има останали 17 690 опаковки от медикамента, но още около 100 000 опаковки залежават в РЗИ и болници.

Според Петров "проблемът на всичко това е, че не са спазени елементарни процедури, което предразполага към злоупотреби и е недопустимо обществени средства да се харчат по този начин". Той обясни, че докладната до тогавашния здравен министър Кирил Ананиев за сделката е писана от заместничката му Жени Начева. Ананиев от своя страна я внася в МС и правителството взема решение. Това обаче става без необходимите съгласувателни процедури, което според Петров е признак за чувство за безнаказаност и сигнал, че е спусната заръка "отгоре" - от министъра на финансите или лично от премиера.

"Твърдеше се устно, че офертите са събирани от Министерството на икономика, от търговските представители. Наше запитване до министерството обаче установи, че техни служители не са участвали в подготовка и изпращане на оферти до МЗ", обяснява Петров пред Mediapool и допълва, че процедурата по съгласуване в министерството отнема час-два.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 3

    Интересно как в този случай не са си измили ръцете като наредят на Народното събрание да го гласува. Това им беше редовна практика за най-наглите кражби през последния мандат.
    Може би са си мислели, че никой няма да го забележи в целия хаос през миналата пролет.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 1

    "...резултатите от проверката ще бъдат дадени на прокуратурата."

    В коя прокуратура???

    Нередност?
Нов коментар